Καταδίκη για αστυνομική βία

Στον Καναδά όμως...

Η υπόθεση αφορά στην άσκηση υπέρμετρης βίας σε βάρος του 27χρονου, σήμερα, Άνταμ Νομπόντι, ενός εκ των εκατοντάδων διαδηλωτών στη Σύνοδο των G20 στο Τορόντο του Καναδά, στις 26 Ιουνίου του 2010.

Το βίντεο που καταγράφει την σύλληψη του Νομπόντι από τους αστυνομικούς ήταν αδιάψευστος μάρτυρας για το δικαστήριο του Τορόντο. Όπως και οι φωτογραφίες του θύματος μετά την επίθεση...Γροθιές, κλωτσιές, γονατιές και χτυπήματα με τα γκλοπς στο πρόσωπο και όλο το σώμα του διαδηλωτή.

Ο ισχυρισμός του 33χρονου κατηγορούμενου- αστυνομικού ότι χτύπησε και έπληξε με το γκλοπ τον διαδηλωτή, όπως διδάχθηκε να κάνει σε περίπτωση αντίστασης κατά την σύλληψη, δεν έγινε αποδεκτός από το δικαστήριο, για το οποίο επίδικο ήταν η άσκηση αδικαιολόγητης βίας και όχι η νομιμότητα της σύλληψης. "Είναι ξεκάθαρο στο βίντεο ότι ο αστυνομικός χτυπά επανειλημμένα τον συλληφθέντα. Η βία που ασκήθηκε ήταν αδικαιολόγητη, καθώς ο διαδηλωτής ήταν ακινητοποιημένος", ήταν η επισήμανση της δικαστίνας Λουίζ Μπόταμ.

15 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 δολαρίων είναι η προβλεπόμενη ποινή, που αναμένεται ν' ανακοινωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ παράλληλα το θύμα και η οικογένειά του ζητούν αποζημίωση 14,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την Αστυνομία του Τορόντο!

Καμία ομοιότητα με την ελληνική πραγματικότητα, με εξαίρεση το ότι ο αστυνομικός είχε μάρτυρες υπεράσπισης τους συναδέλφους του. Η Ένωση Αστυνομικών του Τορόντο αναζητά επιχειρήματα στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί μια έφεση του συναδέλφου τους, αν και θεωρείται δεδομένη η απόλυσή του.