Καρότο: Το λαχανικό φάρμακο

Καρότο: Το λαχανικό φάρμακο

Γιατροσόφια, μυστικά μαγειρικής, εναλλακτικές συμβουλές γυμναστικής, διατροφής αλλά και περιποίησης συνθέτουν το παζλ της στήλης «Την υγειά μας να’ χουμε» που εγκαινιάζει το alterthess.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μυστικά ομορφιάς και υγείας που μας αποκαλύπτουν μεγαλύτεροι σε ηλικία, συμβουλές διατροφής και γυμναστικής που μας προσφέρουν ειδικοί αλλά και όλα όσα μοιράζονται μαζί μας άνθρωποι που η βελτίωση της υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής αποτελούν το βασικό τους μέλημα.

Καρότο: Το λαχανικό φάρμακο

Λαχανικό φάρμακο θεωρείται το καρότο. Αυτή η πορτοκαλή ρίζα είναι ανεκτίμητη εάν αναλογιστεί κανείς τις ιδιότητες της.

– Η μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών Β1, Β2, νιασίνη, Ε ,μετάλλων (κάλλιο, νάτριο, ασβεστιο, φωσφορο, χαλκό κ.α) βοηθάει τον οργανισμό να προλάβει και να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας.

– Το Β καροτένιο, πρόδρομος της βιταμίνας Α, είναι ένα δυνατό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό των κυττάρων. Έτσι προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονος, του δέρματος, του παχέως εντέρου.

– Ο χυμός του καρότου εξισορροπεί την εντερική χλωρίδα ειδικά κατά την διάρκεια της ανάρρωσης και μετά από παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών ή χημικών φαρμάκων.

– Το καρότο ωμό βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, και βρασμένο στην διάρροια.

– Προστατεύει το στομάχι τονώνει το ήπαρ,προλαμβάνει λοιμώξεις του αναπνευστικού, προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία.

– Το καρότο έχει μία μοναδική και σπουδαία ιδιότητα, γιατί περιέχει ίνες διαλυτές που χάρη στις βιοχημικές τους ιδιότητες καταφέρνουν να δεσμεύουν  χολικά οξέα που βρίσκουν στο αίμα. Αυτή η διαδικασία ωθεί τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερη χοληστερίνη για να δημιουργήσει νέα χολικά οξέα για να αναπληρώσει αυτά που του δέσμευσαν οι ίνες του καρότου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι το καρότο είναι εχθρός της χοληστερίνης.

– Έχει ευεργετική δράση στην όραση, όπου δρα ως προστατευτκό του αμφιβληστροειδούς, βοηθάει όμως και στην εμεραλοπία (μείωση της όρασης την νύχτα) αλλά προληπτικά και στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης.

– Αυξάνει ακόμη την ροή του μητρικού γάλακτος βοηθώντας έτσι τις μητέρες που θηλάζουν.

– Τα καρότα μπορούν να θεωρηθούν το ελιξήριο του δέρματος και της ομορφιάς. Η ακμή, οι ρυτίδες και διάφορες δερματίτιδες τρέμουν το βκαροτένιο.

– Ένα καρότο τριμμένο στον τρίφτη εάν το βάλουμε ως μάσκα καθαρίζει ξεκουράζει και ενυδατώνει χαρίζοντας λάμψη στο πρόσωπο.

– Ενα καρότο την ημέρα είναι απαραίτητο να καταναλώνεται από τους καπνιστές αφού προστατεύει τις βλεννογόνους του πνεύμονος.

– Όσο πιο έντονα πορτοκαλί  είναι το χρώμα του καρότου τόσο μεγαλύτερη είναι περιεκτικότητα του σε β καροτένιο.

– Τα καρότα σε αντίθεση με άλλα λαχανικά που χάνουν τις βιταμίνες τους με το μαγείρεμα, εάν μαγειρευθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες και για λίγο χρόνο αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα του βκαροτένιου.

– Τα καρότα διατηρούνται για 5 έως 6 μέρες στο ψυγείο καλύτερα σε χάρτινη σακκούλα και όταν αγοράζονται πρέπει να είναι σκληρά και να κόβονται αμέσως με το χέρι.

– Οταν τα καρότα μαγειρεύονται πρέπει να  καταναλώνονται μέσα σε λίγες ώρες γιατί διαφορετικά αναπτύσσουν ουσίες βλαβερές για τον οργανισμό.

– Επειδή το βκαροτένιο όπως και η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτό βοηθάει πολύ όταν τρώμε ωμά καρότα να βάζουμε λίγο ελαιόλαδο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, τα καρότα είναι αναντικατάστατα και θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στην διατροφή μας ως χυμός, σαλάτα, φαγητό ή να αντικαταστήσει ένα τόστ ή μια τυρόπιττα ανάμεσα στα βασικά γεύματα. Οι διαβητικοί ας μην υπερβάλλουν.

Συνταγή Κρεσπέλλες με καρότα

Για τις Κρεσπέλλες: 75 γρ. αλεύρι-1 αυγό -150 ml γάλα -2 καρότα βρασμένα πουρέ, 1 κ.σ. βούτυρο, αλάτι και πίπέρι.Αφού ανακατέψουμε όλα μαζί τα υλικά και πάρουμε ένα χυλό, βάζουμε ένα αντικολλητικό σκεύος στη φωτιά με ελάχιστο βούτυρο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο από τον χυλό ο οποίος θα μας δώσει την κρεσπέλλα (Κρέπα)

Όταν γίνουν οι κρέπες τις γεμίζουμε με 240 γρ ανθότυρο ή ρικότα, βάζουμε λίγο αλάτι,πιπέρι, και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και τις διπλώνουμε ή τυλίγουμε όπως θέλουμε.

Για την Κρέμα: 25 γρ. βούτυρο, 25 γρ.αλευρι 500 ml γάλα ,2 καρότα βρασμένα πουρέ. Βάζουμε στο κατσαρολάκι το βούτυρο, το αλεύρι και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και το βράζουμε έως του γίνει μια κρέμα όχι πολύ πηχτή. Προσθέτουμε τα καρότα και ρίχνουμε την κρέμα στις κρέπες που έχουμε ήδη βάλει σε ένα πυρεξάκι. Ψήνουμε για 15 λεπτά  στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε τις κρεσπέλες  από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα ή με όποιο άλλο σκληρό τυρί θέλουμε.

Το ήξερες; 100γρ καρότα δίνουν γύρω στις 40 θερμίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ανομία της κυβέρνησης και το δίκιο των εργαζομένων της ΕΡΤ. Του Γιώργου Κατρούγκαλου

Δημήτρης Θ. Αρβανίτης- Αφίσες για τα Tροχαία Εγκλήματα