in

Καναδάς: “Θρησκευτικός πόλεμος” στο Κεμπέκ

Καναδάς: “Θρησκευτικός πόλεμος” στο Κεμπέκ

“Ενα κοσμικό κράτος για όλους”.  Με αυτό το σύνθημα το Αυτονομιστικό Κόμμα  “Parti Quebecois”  και η πρωθυπουργός της τοπικής κυβερνησης του Κεμπέκ,Pauline Marois,  καλούν τους κυβερνητικους εταίρους, αλλά και τους πολιτικούς αντιπάλους στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ, να υιοθετήσουν τη νομοθετική διάταξη που θα απαγορεύει στους δημοσίους υπαλλήλους τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων.Μάλιστα, η ανακοίνωση της σχετικής διάταξης από τον αρμόδιο υπουργό Δημοκρατικών Θεσμών, Bernard Drainville, συνοδεύτηκε από την παρουσίαση σκίτσων  με τα λεγόμενα πασιφανή θρησκευτικά σύμβολα(όπως το εβραϊκό yarmulkes,  μεγάλους σταυρούς, μαντήλες,  τουρμπάν, τσαντόρ,  κλπ) που δεν θα πρέπει να φορούν υπαλλήλοι του κρατους, αστυνομικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί.

Η ρύθμιση δεν έχει μέχρι στιγμής κατατεθεί για ψήφιση  στην Εθνοσυνέλευση, ωστόσο θα καλύπτει πέντε σημεία-κλειδιά:
-Αυστηρό προσδιορισμό των θρησκευτικών χώρων
-Υποχρέωση όλων των δημοσίων υπαλλήλων να  παρουσιάζουν το κοσμικό πρόσωπο του κράτους κατά τις εργάσιμες ώρες.
-Απαγόρευση όλων των θρησκευτικών  παραφερνάλιων στους δημόσιους υπαλλήλους
-Υποχρέωση πολιτών να εμφανίζουν το πρόσωπό τους κατά την εξυπηρέτησή τους από δημοσίους υπαλλήλους
-Δημιουργία υπηρεσίας για την επίλυση προβλημάτων και διαφωνιών

“Η διάταξη που διχάζει”. Σκίτσα επεξηγούν τις απαγορεύσεις και τις εξαιρέσεις!

“Ειναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ισότητα των φύλων”, διαμηνύει η τοπική κυβέρνηση και το αυτονομιστικό κόμμα, που έχουν απέναντί τους όχι μόνον  τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά και τους δημάρχους του Μόντρεαλ, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, επιφανείς επιχειρηματίες, οργανώσεις πολιτών και φυσικά θρησκευτικές ομάδες.  Όπως υποστηρίζουν, η επίμαχη διάταξη θα προκαλέσει προβλήματα  και διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών,  θα εκτοπίσει από το εργασιακό περιβάλλον γυναίκες, κυρίως  μουσουλμάνες, καθώς η χρήση κάποιων διακριτικών χριστιανικών συμβόλων θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

Σύμμαχος το Συνδικάτο

Από την πλευρά του το SFPQ, το Συνδικάτο των  42.000 Δημοσίων Υπαλλήλων  του Κεμπέκ, υπεραμύνεται της απαγόρευσης υπενθυμίζοντας ότι το αίτημά του για ένα κοσμικό κράτος είχε πρωτοδιατυπωθεί πριν  από 50 χρόνια. “Οταν  κάποιος εργάζεται για το κράτος και όταν αυτό το κράτος είναι κοσμικό, τότε και οι υπάλληλοί του θα πρέπει να δηλώνουν αν υιοθετούν ή όχι τις αξίες του κοσμικού κράτους. Όπως οι υπάλληλοι του κράτους πρέπει να ειναι ουδέτεροι πολιτικά, θα πρέπει να ειναι ουδέτεροι και θρησκευτικά”, υποστηριζει η πρόεδρός του Lucie Martineau
Μάλιστα η κ. Martineau διευκρινίζει ότι το Συνδικάτο δεν θα υπερασπιζόταν  κάποιον υπάλληλο-μέλος του που θα απολύονταν γιατί θα φορούσε μαντίλα ή κάποιο άλλο πασιφανές θρησκευτικό σύμβολο. Την ίδια ώρα  όμως, υπογραμμίζει η πρόεδρος του Σωματείου,  δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οποιοσδήποτε θα έχανε τη δουλειά του για θρησκευτικούς λόγους.

Η…γαλανόλευκη του Κεμπέκ

Η επίσημη σημαία του QuebecΗ σύγκρουση για την επίμαχη διάταξη κρατά ζεστή την σύγκρουση των δυο μοντέλων, του πολυπολιτισμικού Ομόσπονδου Καναδά(αν και η Ομόσπονδη Κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την συζήτηση  για την επίμαχη διάταξη) και του γαλλόφωνου με αυτονομιστικές διαθέσεις Κεμπέκ, ενώ σε σχετική δημοσκόπηση η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του Κεμπέκ εμφανίζεται να συμφωνεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γαλλόφωνοι του Κεμπέκ εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους μετανάστες, σε σχέση με άλλους γλωσσικούς πληθυσμούς. Το 64% των γαλλόφωνων  απάντησε ότι ειναι καλό για το Κεμπέκ η ύπαρξη πολλών εθνικών και πολιτισμικών ομάδων. Στους αγγλόφωνους τα σχετικά ποσοστά ήταν 79%, ενώ  στους ομιλούντες άλλη γλώσσα τα  ποσοστά ήταν 81% .
Η συζήτηση, πάντως,  αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνειδητοποιήσει κάποιος ότι  η σημαία του Κεμπέκ  θα ήταν η πρώτη που θα έπεφτε θύμα των απαγορεύσεων, αν δεν υπήρχε πρόνοια για κάποιες εξαιρέσεις…
Ο σταυρός στην επίσημη σημαία του Κεμπέκ, που υιοθετήθηκε  το 1948  συμβολίζει την επικρατούσα χριστιανική θρησκεία και τον καθολικισμό, ενώ το γαλάζιο χρώμα και οι τέσσερις «κρίνοι του βασιλιά» συμβολίζουν την γαλλική καταγωγή των περισσοτέρων κατοίκων της επαρχίας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κι άλλος Κεδίκογλου βλέπει ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις απεργίες

Αστροπάρτυ απόψε στο Λιμάνι στην Θεσσαλονίκη