in ,

Κ. Φυτιάνος: «Πρωτόγνωρο το μέγεθος που έχει πάρει το φαινόμενο στον Θερμαϊκό»

Κ. Φυτιάνος: «Πρωτόγνωρο το μέγεθος που έχει πάρει το φαινόμενο στον Θερμαϊκό»

Τεράστιες ποσότητες φυτοπλαγκτόν καλύπτουν ακόμη όλο το μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το ύψος του λιμανιού, αναδύοντας έντονη δυσοσμία ενώ απογοητευτική είναι και η εικόνα του Θερμαϊκού. Για τρίτη ημέρα επιχειρεί στην παραλιακή ζώνη της πόλης, υλοποιώντας ένα δοκιμαστικό σχέδιο απομάκρυνσης του φυτοπλαγκτόν, η εταιρία που έχει αναλάβει από το ΥΜΑΘ τη δράση καθαρισμού στερεών απορριμμάτων του παραλιακού μετώπου.

Όπως αναφέρει στο www.amna.gr/macedonia ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.,  Κώστας Φυτιάνος,  το φαινόμενο παρουσιάζει πρωτόγνωρη ένταση και έκταση.

«Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο το μέγεθος που έχει πάρει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Πρώτη φορά έχει πάρει τέτοια έκταση και κινείται με τόση ένταση στο Θερμαϊκό κόλπο», σχολιάζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φυτιάνου το φαινόμενο έχει φτάσει στο μέγιστο στάδιο της ανάπτυξης και τώρα ξεκινάει το στάδιο της αποσύνθεσης. Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. «Άγνωστο το διάστημα που θα διαρκέσει διότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα το φαινόμενο και ενδεχομένως, όπως εκτιμώ, να διαρκέσει πάνω απο δυο εβδομάδες» αναφέρει ο κ. Φυτιάνος και

υποστηρίζει ότι «το πλοιάριο που ανέλαβε να καθαρίσει το Θερμαϊκό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει είναι για μικρότερης εκτάσης φυτοπλαγκτόν και όχι για την συγκεκριμένη κατάσταση η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».

Το πλοίο “Αλκίππη”, άλλο ένα πλωτό μέσο και μία χερσαία υποδομή έχουν πέσει στη μάχη για τον περιορισμό του φαινομένου στον Θερμαϊκό. Την ίδια στιγμή άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις από το φυτοπλαγκτόν για τη θαλάσσια ζωή του κόλπου, επιπροσθέτως, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ τονίζει την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των φυκιών τα τελευταία χρόνια. «Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο στη θαλάσσια ζωή του Θερμαϊκου και αν από την έλλειψη οξυγόνου* δούμε ακόμα και νεκρά ψάρια, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα αποτελέσει μόνιμη κατάσταση διότι εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος.

Για φαινόμενο που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ μέχρι τώρα, κάνει λόγο και ο υπεύθυνος της εταιρίας που έχει αναλάβει την προσπάθεια καθαρισμού, Ηλίας Ορφανίδης. «Δεν έχω αντιμετωπίζει ξανά τέτοιας έκτασης φαινόμενο. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουμε το φυτοπλαγκτόν. Το καταφέρνουμε σε σε ένα πολύ ? πολύ μικρό ποσοστό. Δεν υπάρχει τεχνογνωσία για να πούμε ότι θα το λύσουμε οριστικά το πρόλημα, μόνο η φύση μπορεί», λέει χαρακτηριστικά. «Στα νερά αυτά έχουν αναμιχθεί και πολλά σκουπίδια, επικεντρώνουμε την προσπάθεια να τα μαζέψουμε με ένα βυτιοφόρο».

*Η αποσύνθεση των φυκιών στον Θερμαϊκό κόλπο, σε συνθήκες ανεπάρκειας οξυγόνου, εξαιτίας της ποσότητάς τους και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, είναι υπεύθυνη για την έντονη δυσοσμία που αναδύεται τις τελευταίες μέρες από την παραλία.

Όπως εξήγησε πριν από λίγες μέρες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος, η αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» έχουν ως αποτέλεσμα τον «ευτροφισμό», δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο δημόσιος έλεγχος και το Υπερταμείο. Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

Ναι της γερμανικής βουλής στο «γάμο για όλους» – Η Άγκελα Μέρκελ ψήφισε κατά