in

Η Υγεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που φτιάχνουμε. Το “κίνημα των λαών για την Υγεία” στην Θεσσαλονίκη

Η Υγεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας που φτιάχνουμε. Το “κίνημα των λαών για την Υγεία” στην Θεσσαλονίκη

Ο αγώνας για την προάσπιση της υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες  στο πλαίσιο Διεθνούς Σεμιναρίου με αντικείμενο τον αγώνα για την Υγεία (Struggle for Health) που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο ΑΠΘ και αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας του Εργαστηρίου Yγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο των Λαών για την Υγεία (Intenrational People’s Health University) του Κινήματος των Λαών για την Υγεία (People’s Health Movement).

 Και ενώ στην χώρα μας το δημόσιο σύστημα υγείας κατακρημνίζεται καθημερινά  μέλη του “Κινήματος των Λαών για την Υγεία” περιέγραψαν την τάση ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας ως ένα σχέδιο που υλοποιείται αργά αλλά σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, ως ένα σχέδιο του καπιταλιστικού συστήματος να καταβροχθίσει την ίδια την έννοια της ζωής.

Το παγκόσμιο κίνημα υπεράσπισης της υγείας η απάντηση στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συστημάτων Υγείας

Όπως εξήγησε ο Amit Segupta, υγειονομικός από την Ινδία, τις δεκαετίες του `80 και του `90 οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Αφρική και την Ασία δημιούργησαν μια μεγάλη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που οδήγησε στην κυριολεξία στην γενοκτονία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι πολιτικές αυτές μεταφέρθηκαν σταδιακά και στην Ευρώπη δημιουργώντας ένα νέο πεδίο αγοράς στον χώρο της υγείας, την αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας που στόχο έχουν την αύξηση του κέρδους και την συσσώρευση πλούτου.

Η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και η καταστροφή των δημοσίων συστημάτων υγείας που προωθεί το καπιταλιστικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αναπαραγωγής της ίδια της εργατικής δύναμης, εξήγησε ακόμη ο Amit Segupta και πρόσθεσε ότι «ο καπιταλισμός είναι ένα τέρας που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο κυνηγώντας το κέρδος. Η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από  την δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος». «Μπορεί να πάρουν τα σπίτια, να μας αφήσουν χωρίς τροφή αλλά δεν μπορούν να μας κλέψουν τις μνήμες των συλλογικών αγώνων που έχουν δώσει και θα δώσουμε» κατέληξε δηλώνοντας ότι η Υγεία είναι «ο καθρέφτης της κοινωνίας που φτιάχνουμε».

Πεδίο κερδοσκοπίας ιδιωτών οι υπηρεσίες υγείας στην Μ. Βρετανία

«Στην Μ. Βρετανία ήμασταν στο παρελθόν περήφανοι για τις υπηρεσίες υγείας που είχαμε» τόνισε από την πλευρά της η φυσικοθεραπεύτρια Ruth Stern μιλώντας για την κρίση του ΕΣΥ  Βρετανίας. Το δημόσιο σύστημα υγείας στην Βρετανία οικοδομήθηκε μετά τον  2ο παγκόσμιο πόλεμο με τις  υπηρεσίες υγείας να είναι δωρεάν και προσβάσιμες από τον καθένα χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Όπως ανέφερε η Θάτσερ έφερε την πρώτη αλλαγή στο καθεστώς αυτό δημιουργώντας μια εσωτερική αγορά στις υπηρεσίες υγείας με τον παράλληλο διαχωρισμό των υπηρεσιών από τους πόρους του συστήματος. «Οι υπηρεσίες υγείας σταδιακά μετατράπηκαν σε εμπόρευμα. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της σίτισης και στην συνέχεια και των υπολοίπων υπηρεσιών» πρόσθεσε και συμπλήρωσε «Η πορεία της ιδιωτικοποίησης συνεχίστηκε και με τον Μπλερ με την σταδιακή αγορά υπηρεσιών όπως εξειδικευμένες εγχειρίσεις από ιδιώτες. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας  ήταν το δημόσιο χρήμα των φορολογούμενων να πηγαίνει κατευθείαν στις τσέπες των ιδιωτών. Στη συνέχεια η ιδιωτικοποίηση διευρύνθηκε σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας. Τώρα το πεδίο είναι πλήρως ανοιχτό στους ιδιώτες να κερδοσκοπούν» σημείωσε ακόμη επισημαίνοντας παράλληλα πως οι αλλαγές έγιναν με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να μην γίνει αντιληπτό στον κόσμο πως ένα μεγάλο τμήμα του δημοσίου συστήματος υγείας δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε συγκεκριμένα.

«Οι αλλαγές εισήχθησαν ως επιλογές, ως μία τάση αποκέντρωσης των υπηρεσιών με το επιχείρημα ότι σε τοπικό επίπεδο αυτές θα λειτουργούσαν καλύτερα. Την διαδικασία ιδιωτικοποίησης στήριξαν και τα μίντια με την προπαγάνδα που εξαπέλυαν κατά του δημόσιου συστήματος υγείας ότι αντιμετωπίζει  τεράστια προβλήματα, δεν λειτουργεί κ.α» εξήγησε ακόμη η κ. Stern.

Προφανώς οι συλλογικότητες και τα κινήματα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας δεν έμειναν άπραγοι. Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν συλλογικότητες που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή στο σύστημα υγείας με πιο γνωστή την καμπάνια «Keep our NHS public» (Να διατηρήσουμε δημόσιο το NHS).

«Δεν τα έχουμε παρατήσει, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε» κατέληξε η Ruth Stern

Οι πολιτικές της λιτότητας συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Υγεία

«Για τον φαύλο κύκλο της ανθρωπιστικής κρίσης» μίλησε ο καθηγητής Καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στον χώρο της Υγείας.

«Η κρίση στην Ελλάδα που οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας έχει οδηγήσει στην δημιουργία εκατομμυρίων ανέργων και στην συνεχιζόμενη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή συνιστά τεράστιο κίνδυνο για την υγεία. Πέρα από τις οφθαλμοφανείς βλάβες στην υγεία όπως οι αυτοκτονίες, η κατάθλιψη κ.α. η κρίση δημιουργεί ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για παροχή φροντίδας στον πληθυσμό».

«Η απάντηση στις ανάγκες αυτές δίνεται από τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές με την καταστροφή των Δημοσίων υπηρεσιών υγείας, με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, διαδικασίες που βάζουν φραγμούς στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στον πληθυσμό χειροτερεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση » τόνισε ο Αλ. Μπένος καταλήγοντας ότι «Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος της ανθρωπιστικής κρίσης  που διευρύνεται σήμερα στην Ελλάδα».

Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού υπερασπίζεται την δημόσια Υγεία

Στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Lori Hanson ως ένα κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας φέρνοντας ως παράδειγμα αντίστοιχες περιπτώσεις «ξεπουλήματος» της δημόσιας γης στον Καναδά. Να σημειωθεί ότι το 75% της εξορυκτικής βιομηχανίας παγκοσμίως αφορά εταιρείες που έχουν δηλωθεί ως καναδικές. Είναι οι ίδιες εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν την Καναδική φύση καταδυναστεύοντας τους ντόπιους πληθυσμούς των Ινδιάνων στον Καναδά. «Χρησιμοποιούν τις ίδιες πολιτικές, κρύβουν τους στόχους τους, δωροδοκούν τους ηγέτες των πληθυσμών αυτών με αντάλλαγμα την γη και τα δάση τους» τόνισε. Μάλιστα όπως είπε συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις απαγορεύτηκε στους  γηγενείς να εκφράζονται δυσφημιστικά στα συμφέροντα της εταιρείας με συμβάσεις που προέβλεπαν ότι κάθε αναφορά στην εταιρεία θα έπρεπε να έχει την έγκριση των συνεργατών της στον ντόπιο πληθυσμό.

Μάλιστα οι τακτικές εκφοβισμού προς τον ντόπιο πληθυσμού βρήκαν και την συνδρομή κάποιων επιστημόνων καθώς η αύξηση του καρκίνου στις περιοχές όπου γινόταν εξόρυξη δικαιολογήθηκε ως μία απλή σύμπτωση και όχι ως απόρροια των δραστηριοτήτων των εταιρειών αυτών.

Στις εξορύξεις δραστηριοποιείται ένα μεγάλο κίνημα ιθαγενών και ακτιβιστών οι οποίοι δεν σταματούν να αντιστέκονται. «Οι τακτικές του φόβου μας κάνουν όλο και πιο δυνατούς, δεν μπορούν να εμποδίσουν έναν λαό να αντιστέκεται» τόνισε συγκεκριμένα η Lori Hanson εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη των καναδών  στο κίνημα ενάντια στο χρυσό.

Και τώρα τι κάνουμε;

«Το πρόβλημα είναι ότι ο καπιταλισμός και ο φασισμός φορούν πολλές μάσκες και πολλές φορές είναι δύσκολο να τις αποκαλύψουμε» δήλωσε ο Hani Serag από το Κάιρο της Αιγύπτου, συντονιστής του «Κινήματος των λαών για την Υγεία»

Ο ίδιος μιλώντας για το “People`s Health Movement” τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία οργάνωση αλλά για ένα κίνημα που διασύνδεει σε παγκόσμιο επίπεδο του ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό. Η πρώτη συνέλευση του κινήματος των λαών έγινε στο Μπαγκλαντέζ όπου η Υγεία ορίστηκε ως ένα βασικό δημόσιο αγαθό για το οποίο πρέπει όλοι να αγωνιστούμε. Το κίνημα εδώ και 13 χρόνια έχει αναπτυχθεί σε 70 χώρες και έχει πραγματοποιήσει πλήθος από καμπάνιες για την προάσπιση της Υγεία καλώντας τους πολίτες να αναπτύξουν δράσεις αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση σε τοπικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, όπως τόνισε, το κίνημα ενάντια στο χρυσό είναι ένα παράδειγμα αντίστασης που αποδεικνύει πώς οι εξορυκτικές βιομηχανίες βλάπτουν την υγεία.

Επιπλέον, το κίνημα για την προάσπιση της Υγείας έχει δημιουργήσει ένα “Παρατηρητήριο για την δημόσια υγεία”  που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο δημοσιεύοντας εκθέσεις σχετικά με τους παράγοντες που απειλούν την Υγεία, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο της παγκόσμιαw διακυβέρνησης για την υγεία με παραδείγματα από κάθε χώρα. Οι εκθέσεις αυτές συγγράφονται απ`όλους τους συμμετέχοντες στο κίνημα και υπό αυτήν την έννοια είναι ανοιχτές σε κάθε κίνημα που προασπίζεται την Υγεία.  

Να σημειωθεί ότι σήμερα  οι ακτιβιστές του “Κινήματος των λαών για την προάσπιση της Υγείας”  που βρίσκονται για τελευταία μέρα στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν σήμερα ακτιβισμό στην λέσχη του ΑΠΘ χορεύοντας ένα flash mob  σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους.

 

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ένα σχόλιο για τα φάρμακα (και τη βιομηχανία)

Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές εισέβαλαν σε κτίριο της αστυνομίας που βρισκόταν η πρωθυπουργός