in

Η ταχύτητα σκοτώνει! Ως πότε θα συμφωνούμε όλοι και δεν θα κάνουμε τίποτε; Του Αλέξη Μπένου

Η ταχύτητα σκοτώνει! Ως πότε θα συμφωνούμε όλοι και δεν θα κάνουμε τίποτε; Του Αλέξη Μπένου

Ο Πετρος, ο Κωσταντής, η Κατερίνα, ο Αλέξανδρος, ο Κωσταντίνος, ο Παναγιώτης,…..ειναι άνθωποι, ειναι δικοι μας ανθρωποι που δεν ειναι πια μαζι μας. Υπήρξαν μαζί με χιλιάδες άλλους θυματα τροχαιων εγκληματων. Τη μνήμη όλων αυτών των χιλιαδων θυμάτων της ταχυτητας τιμάμε την Κυριακή 16 Νοεμβρίου σε όλη την Ευρώπη. Στη Θεσσαλονικη θα βρεθουμε στις 12:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστα στο Ολυμπιον, στη συμβολική εκδήλωση που οργανώνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

“Με βάση τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαικού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές το 2010 το να κυκλοφορεις στο ελληνικό οδικό δίκτυο σήμαινε διπλάσια πιθανότητα θανάτου από τον ευρωπαικό μέσο όρο, πάνω από τετραπλάσια από ότι στη Σουηδία και τριπλάσια από ότι στην Ολλανδία.”

Η τραγική αυτή πρωτιά ειναι γνωστη εδω και χρόνια. Κανένα όμως μέτρο δεν έχει παρθεί για να σταματήσει αυτή εκατόμβη. Χιλιάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου και τόνοι μελανιού σπαταλώνται για μια νόσο του ιού Έμπολα χωρίς να υπάρχει ούτε ένα κρούσμα στη χώρα μας. Αντίθετα για τις χιλιάδες καθε χρόνο νεκρούς απο τροχαία εγκλήματα δεν σπαταλιέται ούτε στιγμή. Οι μόνες, θεωρητικά, σχετικες εκπομπές εκθιάζουν τις δολοφονικές ιδιότητες των νέων μοντέλλων αυτοκινήτων επικεντρωνοντας αποκλειστικά στς επιδόσεις τους, την επιτάχυνσή τους. Κουβέντα για την ασφάλεια και ειδικά την ενεργητική, που προστατεύει και τους άλλους και όχι μόνον τον οδηγό, για την οποία η τεχνολογία σήμερα δίνει τρομερές δυνατότητες όπως οι κόφτες ταχύτητας μέχρι την αυτόματη προσαρμογή των ταχυτήτων των οχημάτων στα καθορισμένα σε κάθε περιοχή όρια ταχύτητας κλπ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως παρατηρητής μιας διαδικασίας στην οποία δεν μπορεί, ή μάλλον δεν θέλει, να περέμβει. Παρόλα αυτά ο ίδιος ο Δημος της Νέας Υόρκης (11.000.000 κάτοικοι), από τις αρχές του 2014, εφαρμόζει με τη νέα διοίκησή του ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού της κυκλοφορίας που περιλαμβάνει την μείωση της ταχύτητας μαζί με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και σειρά άλλων μέτρων που θα κάνουν ασφαλή τη μετακίνηση για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. Το «Όραμα Μηδέν», μια πολιτική με άξονα τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι του αυτοκινήτου, που στοχεύει στον εκμηδενισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους. Έστω και αργά γίνεται πλέον αντιληπτό πως το «Όραμα Μηδέν» αποτελεί μονόδρομο για όσους θέλουν να έχουν αποτελέσματα.

Είναι ήδη πολύ αργά γι’αυτούς που θυσιαστηκαν στο βωμό της καταναλωτικής βαρβαρότητας. Πολλά όμως μπορούν να γίνουν για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

Πρώτα από όλα να ξυπνήσουμε από τον τηλεοπτικό λήθαργο. Να συζητήσουμε, να απιτήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε.

Την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 12:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους να βρεθουμε.

Για να τιμήσουμε αυτούς που εφυγαν. Για να κινητοποιηθούμε ωστε να μη χαθούν και άλλοι.

Γιατι η ταχύτητα σκοτώνει.

Photo Credit: SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Να γίνεις φασίστας, γιε μου. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Ξανά στο εδώλιο τη Δευτέρα ο Β. Παπαγεωργόπουλος