in

Η Σερβία και η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορα για τους Αφγανούς

Η Σερβία και η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορα για τους Αφγανούς

Εγκλωβισμένοι βρίσκονται περίπου 800 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν στο Ταμπανόβτσε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία  καθώς οι αρχές της Σερβίας από χθες δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες αφγανικής εθνικότητας. Το ίδιο πράττει πλέον και η ΠΓΔΜ επιτρέποντας την διέλευση μόνο σε όσους έρχονται από το Ιράκ και τη Συρία. 

Η Σερβία έκλεισε τα σύνορά της για τους Αφγανούς πρόσφυγες από κοινού με την Αυστρία και τη Σλοβενιά, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας της χώρας.

«Η Σερβία δεν αποφασίζει ποιος θα περάσει μέσα από τα εδάφη της χωρίς να συμβουλευτεί τις χώρες που βρίσκονται στην ίδια διαδρομή», σημείωσε ο ίδιος.

Περίπου 4.000 πρόσφυγες παραμένουν σε κοντινή απόσταση μέσα σε λεωφορεία στο βενζινάδικο στο Πολύκαστρο και σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή από Σύρους και Ιρακινούς είναι εξαιρετικά αργή στα σύνορα καθώς περνάνε περίπου 100 άτομα ανά ώρα. 

Εκατοντάδες πρόσφυγες ξεκινούν με τα πόδια από το βενζινάδικο προς τον καταυλισμό στην Ειδομένη που βρίσκεται 20χλμ μακρυά με αλληλέγγυους να προσπαθούν να τους τροφοδοτήσουν με νερό και τρόφιμα. Ο καταυλισμός είναι γεμάτος με περισσότερους από 1.500 πρόσφυγες να βρίσκονται σε αναμονή.

Oι αρχές της ΠΓΔΜ ενημέρωσαν τις ελληνικές ότι με τον τρόπο αυτό ανταποκρίνονται σε παρόμοια αντίδραση των βόρειων γειτόνων τους, Σέρβων, θέλοντας να αποφύγουν το φαινόμενο ντόμινο.

Οι Αφγανοί πλέον έιναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα χωρίς να τους έχει διασαφηνιστεί αν θα επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα. Τέλος μεγάλος είναι ο φόβος που κυριαρχεί συνολικά σε όλους τους πρόσφυγες για οριστικό κλείσιμο των συνόρων.

Να θυμίσουμε πως από την Παρασκευή πλέον είναι απαραίτητο οι πρόσφυγες να επιδεικνύουν το διαβατήριο ή την ταυτότητα τους, ενώ στην ΠΓΔΜ τους δίνεται και ένα νέο έγγραφο το οποίο πρέπει να σφραγίζεται σε όλες τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου.  Οι πρόσφυγες  ενώ ως τώρα περνούσαν τα σύνορα με το υπηρεσιακό τους σημείωμα πλέον πρέπει να δείχνουν το διαβατήριο ή την ταυτότητά τους και να υπόκεινται και σε ένα είδος συνέντευξης για την χώρα προέλευσής τους και προορισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μιλώντας για την μετανάστευση.Της Όλγας Λαφαζάνη

Προβολή του πολιτικού θρίλερ του Σέρτζιο Σολίμα Ρεβόλβερ