in

«Η παντοδυναμία του DNA οδηγεί σε δικαστικές αυθαιρεσίες»

«Η παντοδυναμία του DNA οδηγεί σε δικαστικές αυθαιρεσίες»

Για την αυθαίρετη χρήση της διαδικασίας λήψης γενετικού υλικού που οδηγεί συχνά στην παραγωγή κατηγορουμένων και ενόχων μίλησαν το Σάββατο το απόγευμα στην Θεσσαλονίκη δύο δικηγόροι, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος στην υπόθεση του Τ. Θεοφίλου και ο Γ. Κυρίτσης, δικηγόρος των κατοίκων της Χαλκιδικής ενόψει και της μεγάλης δίκης που έχει οριστεί στις 9 Νοεμβρίου για το εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές στην οποία βρίσκονται κατηγορούμενοι 21 κάτοικοι. 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Στην εκδήλωση με τίτλο “Σπάζοντας τις αλυσίδες του DNA” που διοργάνωσε η Επιτροπή ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τονίστηκε η χρήση της λήψης DNA στην βιομηχανία διώξεων που στήθηκε τα προηγούμενα χρόνια εναντίον του κινήματος της Χαλκιδικής αλλά και σε υποθέσεις όπως του Τ. Θεοφίλου και της Ηριάννας που ακόμη παραμένει στην φυλακή.
 
Όπως τόνισε ο Κ. Παπαδάκης “οι αλυσίδες του DNA στήνονται από τις αλυσίδες των εξουσιών που επιβάλλουν τους νόμους και οδηγούν συχνά σε αυθαιρεσίες”. Κάποτε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που οι διωκτικοί μηχανισμοί έστηναν σκευωρίες ήταν τα δακτυλικά αποτυπώματα εδώ και κάποια χρόνια είναι το DNA.
 
“Είναι ανάγκη τώρα που έχει εκφραστεί ένα πολύ μεγάλο ρεύμα συμπαράστασης στην Ηριάννα και τον Περικλή και έχει αναδειχθεί η αυθαιρεσία σχετικά με την αποδεικτική χρήση του DNA, να μετατραπεί σε ένα κίνημα δυναμικής διεκδίκησης νομοθετικών αλλαγών που θα αποδυναμώσει την αποδεικτική παντοδυναμία του DNA και την αυθαιρεσία την ανακριτική της αστυνομίας για την δυνατότητα της να στήνει δικογραφίες” σημείωσε και κατέθεσε πέντε προτάσεις για την τροποποίηση του νόμου. Καταρχήν να υπάρξει ρητή πρόβλεψη απαγόρευσης ενοχοποίησης με μοναδικό στοιχείο το DNA, να μην αρκεί το DNA για να καταδικάζεται κανείς, διότι η εναπόθεση DNA δεν μπορεί να αποδείξει ούτε το χρόνο που εναποτέθηκε ότι τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες έγινε δηλαδή από πρωτογενή ή από δευτερογενή επαφή. Δεύτερον, να υπάρχει μια σειρά δικονομικών αλλαγών δηλαδή η λήψη DNA να επιτρέπεται μόνο για κακουργήματα που στρέφονται ενάντια στην ανθρώπινη ζωή και για σοβαρά πλημμελήματα κατά ανθρώπινης ζωής.  Η τρίτη πρόταση είναι για τον Κ. Παπαδάκη να διατάσσεται από  δικαστικό συμβούλιο η λήψη του DNA και όχι, όπως γίνεται τώρα, από την αστυνομία. Επίσης να μην εκτελείται η λήψη για ένα χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα ενημερωθεί ο κατηγορούμενος έτσι ώστε να μπορεί να διορίζει τεχνικούς συμβούλους οι οποίοι θα παρίστανται σε όλα τα στάδια διαφορετικά να είναι άκυρο το αποτέλεσμα. 
 
“Αν ο κατηγορούμενος εκφράσει αντιρρήσεις να μην γίνεται λήψη πριν αυτές εκδικαστούν σε σύντομο χρόνο και να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση που να τις απορρίπτει ενώ παράλληλα να υπάρχει παρουσία δικαστικών κατά τη λήψη του DNA και τεχνικών συμβούλων που  να παρίστανται σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας και κυρίως της ταυτοποίησης” δήλωσε ακόμη και ανέφερε υπόθεση όπου ενώ διορίστηκαν τεχνικοί σύμβουλοι και τους επετράπη να παρίστανται κατά την επεξεργασία του δείγματος του γενετικού υλικού του πειστηρίου δεν τους επετράπη να παρίστανται στο κυριότερο στάδιο της ταυτοποίησης με το γενετικό υλικό του δράστη και αυτό το ανέλαβε μόνη της η αντιτρομοκρατική.
 
Τέλος πρέπει, σύμφωνα με τον Κ. Παπαδάκη να καταργηθεί η δυνατότητα να υπάρχει τράπεζα DNA, πρέπει να καταστρέφεται μετά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος της επιμόλυνσής του και της αλόγιστης χρήσης του σε άλλες υποθέσεις χωρίς να υπάρχουν οι εγγυήσεις στην διαδικασία της επεξεργασίας. “Αυτά είναι αναγκαία γιατί αλλιώς θα έχουμε δικαστικές και αστυνομικές αυθαιρεσίες στησίματα δικογραφιών και σκευωρίες” κατέληξε.
 
“Την μαζική λήψη γενετικού υλικού σε μια περιοχή τη συναντάμε πολύ σπάνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Απ`όσο γνωρίζω σε δύο χώρες είχε διαταχθεί η μαζική λήψη DNA στην Γερμανία και στην Αγγλία, η τρίτη είναι στην Χαλκιδική” σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Κυρίτσης αναφερόμενος στην διαδικασία μαζικής λήψης DNA τον Φεβρουάριο του 2013 στην Χαλκιδική στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου κατασταλτικής στρατηγικής και κυνηγιού μαγισσών που διεύθυνε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας .
Δεκάδες άτομα διώχθηκαν με βαριές κατηγορίες (μεταξύ των οποίων  για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης)  για περιστατικά που αφορούν την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά αλλά και εκείνη του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών αφότου  υποβλήθηκαν σε λήψη DNA. 
 
Να θυμίσουμε ότι πάνω από 124 άτομα υποβλήθηκαν σε λήψη DNA εκείνη την περίοδο στην ΒΑ Χαλκιδική. 
“Είναι απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο έξω από κάθε ερμηνεία του νόμου. Ο νόμος με σαφήνεια ορίζει ποιος είναι ύποπτος και ποια είναι τα δικαιώματα του. Στην Χαλκιδική η μαζική λήψη γενετικού υλικού έγινε κατά παράβαση ακόμη και της οικείας νομοθεσίας χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για οτιδήποτε χωρίς να τηρούνται τα δικαιώματα για το ποιος είναι ύποπτος κάποιου αδικήματος”  τόνισε ο Γ. Κυρίτσης. Ταυτοποίηση DNA  απ`όλο αυτό τον κόσμο στον οποίο επιβλήθηκε η λήψη έγινε, σύμφωνα με τον δικηγόρο, σε 3 άτομα και μάλιστα αφορούσε μία γόπα τσιγάρου και ένα μπουκάλι από νερό σε μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής. 
 
“Αφαιρέθηκαν όλα τα δικαιώματα τα οποία είχαν οι κάτοικοι, δεν τους γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να έχουν τεχνικό πραγματογνώμονα. Όλες οι εξετάσεις έγιναν στα εργαστήρια της αστυνομίας και σε καμία περίπτωση ο κατηγορούμενος δεν έλαβε γνώση των αποτελεσμάτων” είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος των κατοίκων επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παγίωσης της διαδικασίας αυτής με αποτέλεσμα να έχουμε δικαστικές αυθαιρεσίες και καταδικαστικές αποφάσεις με ταυτοποιήσεις που ουσιαστικά δεν αποδεικνύουν τίποτα. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η τράπεζα γενετικού υλικού κατά παράβαση των δικαιωμάτων των κατοίκων δεν έχει καταστραφεί μέχρι και σήμερα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Α Ciambra

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση από την Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης