in

Η μακάβρια λίστα δεν έχει τελειωμό

Η μακάβρια λίστα δεν έχει τελειωμό

Τη χρονιά που μας πέρασε τα καταγεγραμμένα περιστατικά τρανσφοβικού μίσους έφτασαν τα 295, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των δολοφονιών στις 2.264, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Δίκτυο Παρακολούθησης Τρανς Δολοφονιών (Trans Murder Monitoring – TMM), από 68 χώρες του κόσμου, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2008 και 30ής Σεπτεμβρίου 2016, με την πλειονότητα των δολοφονιών να καταγράφονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Γράφει η Διαλεκτή Αγγελή για την Εφημερίδα των Συντακτών

Η 20ή Νοεμβρίου ήταν αφιερωμένη στα θύματα τρανσφοβικής βίας και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) την τιμά με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χθες και σήμερα.

Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης ξεκίνησε το 1999 από την Γκουέντολιν Αν Σμιθ, μια τρανς γυναίκα που ήθελε να αποδώσει φόρο τιμής στη διεμφυλική Ρίτα Χέστερ που δολοφονήθηκε βίαια στη Μασαχουσέτη, ζητώντας από τον κόσμο να ανάψει ένα κερί στη μνήμη της.

Στην Ευρώπη, οι περισσότερες δολοφονίες σε απόλυτους αριθμούς εντοπίζονται στην Τουρκία (43) και την Ιταλία (30), με τους αριθμούς της τελευταίας να ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι καθώς δεν γίνεται επαρκής καταγραφή.

Από τις 113 δολοφονίες τρανς ανθρώπων που συνέβησαν στην Ευρώπη τα τελευταία οκτώ χρόνια, το 31% ήταν μετανάστες από τη Βραζιλία.

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουν περάσει τριάντα χρόνια από την τελευταία δολοφονία τρανς, αλλά οι επιθέσεις -φραστικές και σωματικές- είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα με κορυφούμενη ένταση.

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2015, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης και πλησίον των γραφείων της Χρυσής Αυγής, μία τρανς γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά από περαστικό που αφού της επιτέθηκε λεκτικά την πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μαΐου της Ετήσιας Εκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τη χρονιά που μας πέρασε, υπήρξαν 54 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου στοχοποιήθηκαν τρανς άνθρωποι με τις επιθέσεις να συνίστανται σε περιστατικά σωματικής βλάβης, ασέλγειας, ληστείας, εξύβρισης, απειλής και παρενόχλησης.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν δυστυχώς μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο τα θύματα να μην προχωρούν σε καταγγελία γιατί δεν εμπιστεύονται τις αστυνομικές αρχές, μια και αρκετά συχνά τα ίδια τα όργανα της τάξης είναι οι θύτες.

Συγκεκριμένα, σε 46 περιπτώσεις που κατέγραψε το Δίκτυο, τα θύματα δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε καταγγελία γιατί φοβούνται.

Τα ζητήματα της ελληνικής τρανς κοινότητας, πολλά και δίκαια. Ζητούν να απεμπλακεί η αναγνώριση φύλου από οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία, με απλούστευση της διαδικασίας βάσει μιας δήλωσης αυτοπροσδιορισμού.

Απόφαση-σταθμός η 418/2016 του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με δικηγόρο τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η μεταβολή των στοιχείων τρανς προσώπου χωρίς το προαπαιτούμενο χειρουργικής επέμβασης.

Το ΣΥΔ ζητά επίσης προστασία της οικογένειας των τρανς, των τρανς μαθητών, ασφαλιστική κάλυψη ολόκληρης της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού, προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ίντερσεξ από ιατρικές επεμβάσεις, καθώς και διεθνή προστασία των τρανς προσφύγων.

Οι συνθήκες είναι ώριμες για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων της τρανς κοινότητας, καθώς στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για θέματα δικαιωμάτων των τρανς, η πλειοψηφία των Ελλήνων απάντησε σε ποσοστό 63% ότι αποδέχεται την αλλαγή των εγγράφων των διεμφυλικών ώστε αυτά να συνάδουν με την ταυτότητα φύλου τους, το 62% απαντά θετικά στην ερώτηση αν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται πληροφορίες για τους τρανς ανθρώπους στην εκπαίδευση, το 43% των ερωτηθέντων απαντά πως θα αισθανόταν απόλυτα άνετα αν είχε συνάδελφο τρανς, ενώ σε ποσοστό 73% απαντούν ότι οι διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου είναι διαδεδομένες στη χώρα.

«Αυτή η χρονιά μάς βρίσκει λίγο αφότου έχει ανακοινωθεί ότι σύντομα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και αφού έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο νόμου για την ίση μεταχείριση, που παρότι η ταυτότητα φύλου καλύπτεται στο πεδίο της εργασίας και τούτο αποτιμάται θετικά, δεν την καλύπτει στην εκπαίδευση, την υγεία, την παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τη στέγαση, ενώ οι διατάξεις που αφορούν τη δημιουργία μηχανισμού για τα περιστατικά της αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως και ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δηλώσει, αποτυγχάνουν να είναι αποτελεσματικές», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού.

 

 Ημερίδα αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης διοργανώνει, σήμερα το ΣΥΔ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στην οδό Ακαδημίας 50, από τις 16.00 έως τις 21.00.

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και χθες στη Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες πληροφορίες: transgender-association.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Του Χρήστου Λάσκου

Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Οι πρόσφατες εξελίξεις στις Σκουριές, η Eldorado Gold και η CETA