in ,

Η «λίστα του θανάτου» – Ντροπή για την Ευρώπη

Η «λίστα του θανάτου» – Ντροπή για την Ευρώπη

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά νεκροί στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς. Πολλά κείμενα έχουν γραφτεί για όλους αυτούς, όμως τα περισσότερα από τα θύματα παραμένουν καταδικασμένα στην ανωνυμία, ως «νούμερα» σε μία σκληρή στατιστική.

Την περασμένη Παρασκευή, σε μία ημέρα εξαιρετικά σημαδιακή για τη Γερμανία, η εφημερίδα Tagespiegel έδωσε στη δημοσιότητα μία «λίστα θανάτου», με τα ονόματα περισσότερων από 33.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.

Η 9η Νοεμβρίου είναι μία εξαιρετικά σημαντική ημερομηνία για τη Γερμανία. Το 1938 πραγματοποιήθηκε η τραγική «Νύχτα των Κρυστάλλων»,  το πρώτο βίαιο πογκρόμ κατά των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία. Το 1989, πάλι στις 9 Νοεμβρίου, το τείχος του Βερολίνου πέφτει, ενώνοντας τη Γερμανία και αλλάζοντας για πάντα το χάρτη της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, η δημοσίευση της λίστας έγινε για να σταλεί ένα μήνυμα απέναντι στην σκληρή μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, αναφορικά με τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες. «Στόχος να εμφανισθούν οι νεκροί ως ανθρώπινα όντα, με καταγωγή, παρελθόν και ζωή».

Πέρυσι ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, καθώς περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι χάθηκαν κατά το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, όπως καταγράφουν τα στοιχεία του Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

«Θέλουμε να τους τιμήσουμε και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε γραμμή (στη λίστα) έχει τη δική της ιστορία» γράφουν οι συντάκτες της εφημερίδας Στέφαν Αντρέας Κάσντορφ και Λόρεντζ Μάρολντ.

Η λίστα δεν επικεντρώνεται μόνο στην πρόσφατη προσφυγική κρίση, αλλά φθάνει μέχρι και το 1993 και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι από τη Συρία, τη Σενεγάλη, τη Σρι Λάνκα και πολλά άλλα μέρη.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τριάντα χρόνια Εντευκτήριο. Του Τέλλου Φίλη

#58ΦΚΘ Closeness