in

«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 20 Μαρτίου

«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 20 Μαρτίου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε ένα ακόμη ξεχωριστό ραντεβού με σπάνιες ελληνικές ταινίες των δεκαετιών 1960-1990, οι οποίες δεν προβάλλονται συχνά στη μεγάλη οθόνη, μέσα από τη «Χαμένη Λεωφόρο του Ελληνικού Σινεμά», την ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη που επιμελείται η ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Αυτή τη φορά, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσ/κης) η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» είναι αφιερωμένη στο ελληνικό σινεμά τεκμηρίωσης, παρουσιάζοντας 4 ντοκιμαντέρ-σταθμούς μέσα από την ενότητα «Ντοκουμέντα». Πιο συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες Θηραϊκός όρθρος των Κώστα Σφήκα και Σταύρου Τορνέ και Το άλλο γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (ώρα προβολής 19:30), καθώς και Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ρούσσου Κούνδουρου και Μέγαρα των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου (ώρα προβολής 21:30).

►Στην προβολή της ταινίας Μέγαρα θα είναι παρών ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος
►Τις υπόλοιπες ταινίες θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης

■ Ανάμεσα στις προβολές, κερνάμε μπίρα Fischer

Στο φουαγιέ της Αποθήκης 1 μπορείτε να βρείτε την έκδοση «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» (εκδόσεις Νεφέλη, 13 ευρώ), με τριανταπέντε κείμενα για τις ισάριθμες ελληνικές ταινίες που προβλήθηκαν τη σεζόν 2016-2017 στο πλαίσιο της Λεωφόρου, σε επιμέλεια των Αφροδίτης Νικολαΐδου και Άννας Πούπου.

Τα φιλμ της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» επιλέγουν οι σκηνοθέτες Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές και Ελίνα Ψύκου και η ιστορικός κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου. Τις ταινίες προλογίζουν κάθε φορά κινηματογραφιστές και συγγραφείς, ενώ όπου είναι εφικτό παρευρίσκονται και οι σκηνοθέτες. Η δράση είναι μια συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου).

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται με ακόμη μια προβολή την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 με τη θεματική «Αόρατη απειλή» και τις ταινίες Κιέριον του Δήμου Θέου (1968, 86΄, 35mm – ώρα προβολής 20:00) και Δι’ ασήμαντον αφορμήν του Τάσου Ψαρρά (1974, 101’, 35mm – ώρα προβολής 22:00).

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται σε συνεργασία του ΦΚΘ με την ΕΣΠΕΚ, με την αρωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

INFO:

«Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» @ αίθουσα Σταύρος Τορνές, Λιμάνι

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5 ευρώ, Εκπτωτικό 4 ευρώ, Ημερήσιο 8 ευρώ

Οι ταινίες:

Θηραϊκός όρθρος

(1967, 20΄)

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τορνές, Κώστας Σφήκας Σενάριο: Κώστας Σφήκας, Σταύρος Τορνές

Μια οπτική κοινωνική έρευνα της ζωής στην Σαντορίνη την εποχή που η αγροτική οικονομία έδινε τη θέση της στη βιομηχανία του τουρισμού. 

Είπαν για την ταινία: «Μια ‘οπτική κοινωνική έρευνα’ πάνω στην αποστεγνωμένη Σαντορίνη, τους αποστεωμένους και υποσιτισμένους κατοίκους της, και τους ευτραφείς τουρίστες της. Πρωταγωνιστούν τουρίστες, γαϊδούρια, και ‘ιθαγενείς’ πεινασμένοι και χορτάτοι. Κι ακόμα, η φάβα –θρεπτική τροφή για υπανάπτυκτους – και η σκόνη της ελαφρόπετρας- βλαβερή ‘ουσία’ που προσβάλλει, κυρίως τα ευαίσθητα πνευμόνια των γαϊδουροκαβαλάρηδων. Πρόκειται για ένα αμιγές ντοκιμαντέρ που περιγράφει, επιλέγει, υπογραμμίζει και καταγγέλλει» – Βασίλης Ραφαηλίδης, Πρόγραμμα STUDIO, 1969

  • Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35μμ

 

Το άλλο γράμμα

(1976, 76’)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Λάμπρος Λιαρόπουλος, Αφηγητής: Κώστας Καστανάς, Μουσική: Μἀνος Λοΐζος

Η ταινία είναι μια αυτοβιογραφική καταγραφή και σχόλιο πάνω στην κρίσιμη δεκαετία 1965-1975, για τον χρόνο που έρχεται και φεύγει, για τον κόσμο γύρω μας που αλλάζει, για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ενσωματώνοντας μέσα στο Άλλο γράμμα τις δύο μικρού μήκους ταινίες Γράμμα από το Σαρλερουά (1965) και Αθήνα, πόλη χαμόγελο (1967), ο σκηνοθέτης μιλά για τη σχέση του με μια χώρα που μέσα από πολιτικές διεργασίες και αγώνες προσπαθεί, όπως και η κάμερα, να προσαρμοστεί στη νέα δεκαετία.

*Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας & Φωτογραφίας Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1976

  • Η ταινία θα προβληθεί σε κόπια 35μμ

 

Αλουμίνιον της Ελλάδος

(1965, 20´)

Σκηνοθεσία: Ρούσσος Κούνδουρος

Η ταινία καλύπτει το σύνολο των διαδικασιών διαμόρφωσης και κατασκευής των βιομηχανικών υποδομών παραγωγής αλουμινίου στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας το 1960 και καταγράφει όλα τα στάδια από την εξόρυξη βωξίτη μέχρι και την τελική παραγωγή αλουμινίου.

  • Η ταινία θα προβληθεί σε ειδικά αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια

 

Μέγαρα

(1974, 69΄)

Σκηνοθεσία: Σάκης Μανιάτης & Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Ο ξεσηκωμός των κατοίκων των Μεγάρων ενάντια στην απόφαση της Χούντας να απαλλοτριώσει μια αγροτική περιοχή για την εγκατάσταση διυλιστηρίου πετρελαίου και η αίσια (;) έκβαση του αγώνα τους.

*Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1974, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Αρτιότερης Παραγωγής & Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1974

  • Η ταινία θα προβληθεί σε ειδικά αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεν κατεβαίνει στις εκλογές η δημοτική κίνηση «Γειτονιές σε Δράση»

Εκδήλωση με τον Πρέσβη της Βενεζουέλας στη Θεσσαλονίκη