in

Η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά-Ζωή Μετά συγκροτεί πολιτική κίνηση

Η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά-Ζωή Μετά συγκροτεί πολιτική κίνηση

Tην συγκρότηση πολιτικής κίνησης ανακοινώνει η Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά-Ζωή Μετά που πραγματοποίησε πανελλαδική προπαρασκευαστική συνάντηση στις 6 και 7 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη με σημαντική συμμετοχή από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της “Την πρώτη ημέρα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αποτίμηση των 5 χρόνων του Μνημονίου, της πορείας της αριστεράς και των κινημάτων. Η συζήτηση υπήρξε πλούσια και γόνιμη καθώς αναδείχθηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της αυτοκριτικής για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά και σε επιμέρους σημεία. Ενδεικτικά, αναλύθηκαν οι ακόλουθες παράμετροι: η διαμόρφωση ενός λόγου ομαλότητας ο οποίος δεν προετοίμαζε την κοινωνία για τη διαδικασία και τις συνέπειες της ρήξης, το έλλειμμα επεξεργασίας συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων που να αρθρώνονται σε μια συνεκτική στρατηγική κοινωνικού μετασχηματισμού και ο αστικός τρόπος με τον οποίο συνέχισε να ασκείται η κυβερνητική πολιτική από την πρώτη στιγμή της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ταυτόχρονα, έγινε αποδεκτό ότι η συντηρητική στροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αναχαιτίστηκε από το κόμμα καθώς ένα μεγάλο τμήμα του ενσωματώθηκε στην κυβερνητική μηχανή, ενώ οι συλλογικές διαδικασίες είχαν ήδη ατροφήσει πριν την άνοδο στην εξουσία με τη συνακόλουθη μετατόπιση στον αρχηγισμό, τη λήψη αποφάσεων σε κλειστούς κύκλους αλλά και την ακούσια/εκούσια σίγαση των ριζοσπαστικών φωνών μπροστά στο κοινό επίδικο της διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, ούτε τα κοινωνικά κινήματα μπόρεσαν να ελέγξουν αυτή τη διολίσθηση όχι μόνο λόγω της λογικής της ανάθεσης που κάθε κόμμα εξουσίας προκαλεί στο κοινωνικό πεδίο, αλλά και λόγω αδυναμιών μόνιμης κοινωνικής αυτοθέσμισης.

Στη συνέχεια, αναλύθηκε ο ρόλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης μετά την εμπειρία της ελληνικής κρίσης και της πορείας διαπραγμάτευσης. Έγινε σαφές ότι ΕΕ και ευρωζώνη συμπυκνώνουν την καπιταλιστική ολοκλήρωση και ότι η παραμικρή αλλαγή πλεύσης δεν γίνεται πλέον ανεκτή στους κόλπους τους. Η εναντίωση στο Μνημόνιο σήμερα ανοίγει την ουσία της συζήτησης για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας νέας αφήγησης για την κοινωνία που οραματιζόμαστε και για τον τρόπο που θα πάμε προς αυτήν. Σε αυτό το δρόμο δεν πρέπει να μας τρομάζει η έξοδος από το Ευρώ και την ΕΕ στο βαθμό που μας δίνει τους βαθμούς ελευθερίας για να επιχειρήσουμε αναγκαίες τομές σήμερα (π.χ. δημόσιος έλεγχος τραπεζικού συστήματος, κοινωνικός έλεγχος της παραγωγής). Η ρήξη με ΕΕ και ευρωζώνη θα είναι όμως κενό γράμμα στο βαθμό που δεν προετοιμάζεται από δομές παραγωγής πραγματικής κοινωνικής ισχύος για τους από τα κάτω και δεν εντάσσεται σε ένα διεθνικό συντονισμό ακόμα και ανισομερώς ανάλογα με τις υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες σε κάθε χώρα.

Τη δεύτερη ημέρα, η συζήτηση αφορούσε τη φυσιογνωμία και την πορεία συγκρότησης της νέας αριστεράς. Η σημερινή συγκυρία και η εμπειρία που προηγήθηκε μας αναγκάζουν να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και σε συμπιεσμένο χρόνο”

” Πρέπει να συμβάλουμε από κοινού με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στη συγκρότηση ενός νέου υποκειμένου το οποίο δίνει πραγματική υλική υπόσταση στο αίτημα για δημοκρατική λειτουργία με θεσμίσεις-ασφαλιστικές δικλείδες (ανακλητότητα, αντιιεραρχική λειτουργία, αλληλόμορφωση μελών), συγκεκριμενοποιεί τη στρατηγική κοινωνικού μετασχηματισμού σε πεδία πολιτικής στο σήμερα με γνώμονα ότι υπάρχει εναλλακτική και συνεισφέρει στη συγκρότηση της κοινωνικής αντεξουσίας. Απαραίτητη προτεραιότητα σήμερα, όμως, αποτελεί η ήττα της κυβερνητικής πολιτικής” αναφέρει ακόμη ανακοινώνοντας την συγκρότηση πολιτικής κίνησης και τις αποφάσεων -δεσμεύσεις που πάρθηκαν στη διήμερη συνάντηση 

  • Συγκρότηση συνελεύσεων και συντονιστικών σε κάθε πόλη.
  • Συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού.
  • Πανελλαδική συνδιάσκεψη τον Μάιο στην Αθήνα.
  • Έκδοση πολιτικού εντύπου-χώρου θεωρητικής επεξεργασίας.
  • Κάλεσμα σύμπραξης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα για την από κοινού επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου και το συντονισμό των αντιστάσεων με έμφαση στα μέτωπα της συγκυρίας (προσφυγικό, ασφαλιστικό, πλειστηριασμοί).

“Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους” καταλήγει

«Ο Μαρξισμός δεν πρέπει να αποστρέφεται τίποτα περισσότερο από το να μείνει παγωμένος στην παροντική του μορφή. Είναι στα καλύτερά του όταν χτυπά το κεφάλι του από αυτοκριτική, και μέσα στους ιστορικούς κεραυνούς και αστραπές, διατηρεί το σθένος του» (Ρ. Λούξεμπουργκ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τα πρόστιμα της Εγνατίας Οδού για τα διόδια

«Δικτύωση»: Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι