in ,

Για «πλαστή εικόνα» κατηγόρησε η αντιπολίτευση τη διοίκηση Μπουτάρη για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018

Για «πλαστή εικόνα» κατηγόρησε η αντιπολίτευση τη διοίκηση Μπουτάρη για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018

Επίθεση από την αντιπολίτευση αλλά και δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας δέχθηκε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018. Όπως τόνιζαν οι σύμβουλοι που καταψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, ενώ η απορρόφηση του δεν πρόκειται να υπερβεί το 50%.

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος για το stokokkino.gr

Βασικές αιχμές η αναφορά του Τεχνικού Προγράμματος σε μελέτες για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου και αποτεφρωτηρίου. Δύο έργα που έχουν προαναγγελθεί πολλάκις από την διοίκηση, και ουδέποτε προχώρησε η δημιουργία τους.

Υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας Κωνσταντίνος Ζέρβας και Ανδρέας Κουράκης. Λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Κατά την εισήγηση του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Παππάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνει την συντήρηση και των εκσυγχρονισμό πολλών από τις υφιστάμενες υποδομές του δήμου, ενώ έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο έργο και παρεμβάσεων που θέλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης αλλά να ενισχύσουν και την ανθεκτικότητα της πόλης».

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα προϋπολογισμού 22 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 7 είναι συνεχιζόμενα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017.

Ο κ. Παππάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη «να «ρεφάρουμε» στο θέμα της σχολικής στέγης διότι είχαμε υστέρηση, ενώ θα  συνεχιστεί η συντήρηση και αλλαγή των σχολικών αυλών».

«Το τεχνικό πρόγραμμα βρίσκει βηματισμό και ακουμπάει στα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως οι δωρεές ύψους 5 εκατ ευρώ, έργα που είναι στο μενού της ΕτΕπ, και επομένως το τεχνικό πρόγραμμα είναι ενιαίο και αδιαίρετο και θα ολοκληρωθεί η γκάμα των παρεμβάσεων το 2019» ανέφερε κατά την παρουσίαση ο κ. Παππάς.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε το Πρόγραμμα ως «μια από τα ίδια» τονίζοντας ότι είναι ένα «πολύ συντηρητικό πρόγραμμα χωρίς καμία πνοή, έχει διαχειριστικό χαρακτήρα. Ο πήχης είναι πολύ χαμηλά για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση έχει στρατηγική πολιτική για συντήρηση και διατήρηση των πραγμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη «η Θεσσαλονίκη αδικείται με αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα που αυτοπεριορίζεται σε μικρές αναπλάσεις» και υπογράμμισε: «Νοιώθω ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Εμείς θα θέλαμε, για μια Θεσσαλονίκη που πρέπει να ανοίξει τα φτερά της, να βλέπαμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα αντάξιο των προσδοκιών των Θεσσαλονικέων για την πόλη τους».

Η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του Προγράμματος αναφέρονται τα ποσά του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση για το γεγονός ότι δεν τήρησε τη δέσμευση της να πραγματοποιήσει διαπαραταξιακή συζήτηση για την αξιοποίηση των χρημάτων του εν λόγω δανείου.

Ο Γιάννης Δελλής από την «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε ότι στο Πρόγραμμα «αποτυπώνεται χωρίς φτιασίδια η ουσία της πολιτικής του δήμου. Δηλαδή ή να συνταχθεί με την κεντρική πολιτική γραμμή ή να την αντιπαλέψει με κάθε τρόπο προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων», σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «αποκαλυπτικό το τεχνικό πρόγραμμα, δεν απαντά στις σημερινές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης».

Αναφορικά με την μη δημιουργία αποτεφρωτηρίου ο κ. Δελλής διαπίστωσε ότι «Καρκινοβατεί η δημιουργία αποτεφρωτηρίου. Δεν φαίνεται φως σε αυτή την υπόθεση», ενώ σε σχέση με τη σχολική στέγη δήλωσε ότι «η έμφαση για την σχολική στέγη εξαντλείται σε κάποιες μελέτες οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2019. Το μόνο που έχει κάνει η διοίκηση Μπουτάρη είναι να κλείσει και να συγχωνεύσει σχολεία».

Η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε δράση» σχολίασε το Τεχνικό Πρόγραμμα σημειώνοντας ότι «νόμιζα ότι διάβασα το περσινό τεχνικό πρόγραμμα, πέρα από το θέμα της ΕτΕπ. Ένα προγράμματα χωρίς ουσιώδεις μελέτες που επαναλαμβάνονται πχ η πλατεία ελευθερίας και οι υπόγειοι κάδοι. Δεν βλέπουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ολοκλήρωση των έργων».

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της Πρωτοβουλίας και πρώην αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «πλαστή εικόνα» από την πλευρά της διοίκησης, καθώς «δε θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε ούτε το 50% του τεχνικού προγράμματος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια 2016, 2017 δεν έτρεξαν τα προγράμματα στο σύνολο τους».

Σε σχέση με τα ανταποδοτικά τέλη και τους πόρους που λαμβάνει ο δήμος ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από την στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση την Πρωτοβουλία έχουν εισπραχθεί 350 εκατομμύρια ευρώ από τους πολίτες, και διερωτήθηκε, «λέμε ότι έχουμε καθαριότητα και βυθισμένους κάδους;».

«Δεν έχω τη δυνατότητα να υποστηρίξω αυτό το τεχνικό πρόγραμμα και δε θα το ψηφίσω» κατέληξε ο κ. Κουράκης.

«Δεν βλέπω καμία εξέλιξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα, αλλά πάρα πολύ αισιοδοξία από κάποιους. Δεν τη συμμερίζομαι και γι΄ αυτό δεν θα δώσω την θετική μου ψήφο», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Αποτεφρωτηρίου, των αλλαγών του Ζωολογικού Κήπου και της δημιουργίας του ποδηλατόδρομου, για τα οποία τόνισε ότι δεν προχωρούν.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος της κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Γιώργος Αβαρλής δήλωσε ότι «εμείς δεν συγκρίνουμε τη σημερινή διοίκηση με τους παλιούς. Το κακό είναι ότι η διοίκηση συγκρίνει τον εαυτό της με το προηγούμενο καθεστώς», ενώ διαπίστωσε ότι η διοίκηση και ο δήμαρχος ανακοινώνει συνεχώς έργα. «Η διοίκηση ας φροντίσει να κάνει τα απλά έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι «το τεχνικό πρόγραμμα εξελίχθηκε με μια λάθος τακτική επιλογή, για λόγους που είναι ακατανόητοι για μένα αφήσαμε κατά μέρος τη διάσταση που είχαμε δώσει με το πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας. Πιστεύω ότι ο Θανάσης Παππάς αν αφήνονταν να αυτενεργήσει στη διοίκηση του δήμου δε θα συναινούσε ποτέ σε μια τέτοια πρακτική. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχουμε δει μια μείζονα παρέμβαση στην πόλη», ενώ σημείωσε ότι τα «δύο καίρια ζητήματα όπως ο ποδηλατόδρομος και το αποτεφρωτήριο αποτελούν κατά τη γνώμη μου την ενδεικτική κατάσταση στην οποία περιήλθαμε τα τελευταία χρόνια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Στον Πάγο», από τις 3 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τ

Η παράσταση «Θρόνος – Αντίκα» στο Bensοusan Han