in

Εργοστάσια καύσης απορριμμάτων το όραμα του Δήμου για τη Θεσσαλονίκη

Εργοστάσια καύσης απορριμμάτων το όραμα του Δήμου για τη Θεσσαλονίκη

Με εννέα άξονες ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει η διοίκηση Μπουτάρη να αλλάξει την εικόνα της πόλης και να εκσυγχρονίσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στο συνέδριο «Θεσσαλονίκη 2030: Σχεδιάζοντας ένα άλλο αστικό μέλλον» για τις προτεραιότητες και το σχέδιο της διοίκησης Μπουτάρη για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Στην συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει ανοίξει τους τελευταίους μήνες εντύπωση προκαλεί η επιμονή της διοίκησης στην κατασκευή εργοστασίων καύσης, μίας μεθόδου ακριβής, αναποτελεσματικής και ρυπογόνου. Άλλωστε σε μια πόλη με μηδενικά ποσοστά στην κομποστοποίηση και χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης -ας μη μιλήσουμε για επαναχρησιμοποίηση- η κουβέντα για καύση προϊδεάζει ακόμα και τους λιγότερο υποψιασμένους περί τίνος πρόκειται. Μπορεί η διοίκηση να ισχυρίζεται πως πρόθεσή της είναι στα εργοστάσια να οδηγείται το υπόλειμμα – δηλαδή ότι μένει αφού εξαντληθούν οι φιλικότερες προς το περιβάλλον μέθοδοι όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση κ.ο.κ- όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση χρειάζεται ιδιώτη, ο ιδιώτης χρειάζεται κέρδος και το κέρδος θα έρχεται με τις μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων στη πυρά.

Είναι τυχαία όμως η κουβέντα που ανοίγει σε πολλούς Δήμους της χώρας όταν εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα -ο εθνικός μας εργολάβος δημόσιων έργων – αναπτύσσει σχετική τεχνολογία και επιχειρεί να μπει στην ελληνική αγορά καθώς θεωρείται μία από τις πιο αναπτυσσόμενες και προσοδοφόρες βιομηχανίες σήμερα; Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσημείωτη η επιμονή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για μία πόλη που θάβει ανεξέλεγκτα σύμμεικτα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, στην οποία ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε καν μπλε κάδοι σε κάθε γειτονιά, με μηδέν κομποστοποίηση και με αυξημένα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφού κάθε χειμώνα ο συναγερμός για το όριο της αιθαλομίχλης χτυπάει κόκκινο.

Βέβαια αν διαβάσει κανείς τις δηλώσεις τόσο του Δημάρχου όσο και του αρμόδιου Αντιδημάρχου θα τους ακούσει μόνο να οικτίρουν τους πολίτες που δεν έχουν συνείδηση και δεν σέβονται τη πόλη, ενώ τελικά οι ίδιοι ούτε παρέχουν τις υποδομές και την ενημέρωση για μια ορθή διαχείριση απορριμμάτων στο δρόμο προς μια κοινωνία με μηδέν αποβλητα αλλά ούτε και δίνουν αυτές τις κατευθύνσεις.

Μπουτάρης: Είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν οι συμπολίτες μας

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα του Δήμου την διαχείριση των απορριμμάτων καθώς όπως είπε “δεν είναι εύκολο να αλλάξεις συνήθειες ετών”.

Ο Γ. Μπουτάρης ζήτησε αυστηρότερα πρόστιμα για όσους -πολίτες ή επιχειρήσεις- δεν τηρούν τους κανόνες ενώ υπογράμμισε πως “είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν οι συμπολίτες μας να μάθουν ότι τα σκουπίδια τα κάνουν οι ίδιοι και ο τρόπος που τα κάνουν πρέπει να είναι πιο λογικός”.

Σχετικά με τη διαχείριση τους ο Γ. Μπουτάρης ζήτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα να έχει κύριο λόγο στο τι θα γίνει και επανέλαβε για άλλη μια φορά την άποψη για ενεργειακή αξιοποίηση τους.

“Συνειδητοποιήσα ότι υπάρχουν 2 μεγάλες σχολές. Αυτή που έχουν οι Ευρωπαίοι με διαχωρισμό στη πηγή, με 5-6 κάδους. Και στο τέλος κάποιο υπόλειμμα δημιουργεί καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Η άλλη σχολή είναι τα ρίχνω όλα μέσα εκτός από το γυαλί και το καθαρό χαρτί και κάνεις μονάδα – κέντρο διαλογής όπου με διάφορες μεθόδους χωρίζονται και στο τέλος μένει ένα υπόλοιπο 30% που είναι καύσιμο”, είπε.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε τις θετικές εντυπώσεις του από το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης που κατασκευάστηκε από ελληνική εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα και εγκαινιάστηκε προ λίγων εβδομάδων στη Σόφια.

“Έμεινα με ανοιχτό το στόμα στη Σόφια”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο εργοστάσιο επεξεργασίας 400.000 τόνων ετησίως το οποίο κόστισε 90 εκατ. Ευρώ.

Παππάς: Ανέφικτοι οι στόχοι του ΕΣΔΑ- 9 άξονες του Δήμου

Παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο του Δήμου μέχρι το 2020 στη εισήγησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θ. Παππάς υπογράμμισε την αντίθεση της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε σημεία του Εθνικού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Αποβλήτων χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους στόχους μη ρεαλιστικούς και ανέφικτους.

Παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την διαλογή στη πηγή μόνο του γυαλιού με ξεχωριστούς κάδους σε κομβικά σημεία και προώθησε τον ένα μπλε κάδο για το σύνολο του ανακυκλώσιμου υλικού με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις όπως τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου.

“Εμείς είμαστε μεγάλος παραγωγός και πρέπει να βρούμε λύση σε όλα τα θέματα. Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων”, επεσήμανε και εξέφρασε την διαφωνία του με την κατεύθυνση που δίνει ο ΕΣΔΑ ενώ πρόσθεσε πως “πρέπει να κλείσουν αύριο το πρωί οι ΧΥΤΑ και για να κλείσουν πρέπει να κάνουμε εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης”.

“Η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση είναι βασικό μέλημα”, τόνισε και πρόσθεσε πως “βρισκόμαστε στο μεταίχμιο για να προλάβουμε τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μ. Γεράνης ο οποίος έκανε λόγο για “δαίμονες” σχετικά με το θέμα της αποτέφρωσης και ξεκαθάρισε πως “η αυτοδιοικητική οικογένεια στη Κεντρική Μακεδονία θα το ακουμπήσουμε. Το υπόλειμμα θα πάει για αποτέφρωση”.

Επιπλέον υπογράμμισε πως η αποτέφρωση θα μπορούσε να παράξει ηλεκτρική ενέργεια, τηλεθέρμανση και ατμό ενώ χαρακτήρισε “ευχολόγιο” τα ποσοστά του Εθνικού Σχεδιασμού για την ανακύκλωση.

“Δεν λέμε όχι σε αξιοποίηση ιδιωτών. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε εμείς”, τόνισε για τα εργοστάσια καύσης ενώ παράλληλα ζήτησε να είναι μέτοχος η αυτοδιοίκηση.

Μιχ. Σπάσος: Καύση = Δεν θέλω ανακύκλωση

Μια άλλη οπτική έβαλε στη συζήτηση ο Μιχάλης Σπάσος, εκπαιδευτικός- ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών για την κοινωνική και δημόσια διαχείριση απορριμμάτων στο Δ. Παύλου Μελά.

“Στην Ελλάδα αυτά δυστυχώς έχουν …πάει περίπατο!”, υπογράμμισε και πρόσθεσε “οι πολίτες αναρωτιούνται… Δεν υπάρχει φορέας που να ασχολείται με τη διαχείριση των απορριμμάτων; Και τι κάνει;”

“Τώρα ασχολείται με το zero waste… το οποίο το έχουν μεταφράσει ότι με την καύση δεν θα μείνει σκουπίδι για σκουπίδι! Υπόψη καύση = Δεν θέλω ανακύκλωση”, εκτίμησε.

“Θέλουν να ξεκινήσουμε την Ο.Δ.Α. από ανάποδα από την ταφή και την καύση, ενώ θα έπρεπε να ασχοληθούμε όπως και στην Ευρώπη με την πλήρη ευαισθητοποίηση των πολιτών, πώς θα μειωθούν τα απορρίμματα και πώς θα τα ανακυκλώνουμε. Εκεί ότι περισσεύει, ένα μικρό ποσοστό οδηγείται στην ενεργειακή αξιοποίηση. Στη Θεσσαλονίκη προωθείται με το ζόρι και αντίθετα με το νέο ΕΔΣΑ 2015 μόνο η καύση!”, επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Σπάσο οι καλύτερες μέθοδοι κοινωνικά-οικονομικά-περιβαλλοντικά είναι με σειρά προτεραιότητας: η πρόληψη-μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση- κομποστοποίηση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.

“Οι τρεις αυτές λύσεις σε συνδυασμό, αποτελούν μια ολοκληρωμένη διαχείριση των Α.Σ.Α., που μπορεί να εφαρμοσθεί αποκεντρωμένα σε κάθε δήμο, με μικρής κλίμακας και φθηνές εγκαταστάσεις, δημιουργεί τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, προστατεύει το περιβάλλον, μπορεί να υλοποιηθεί από εμάς τους ίδιους και τα οφέλη να τα καρπωθούμε άμεσα εμείς οι πολίτες”, πρόσθεσε.

“Η πρωτοβουλία των πολιτών με σκοπό την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, με ουσιαστικές παρεμβάσεις της, βοήθησε το δήμο Παύλου Μελά στην κατάθεση και ψήφιση ενός ολοκληρωμένου – πρότυπου τοπικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΥΠΕΚΑ και του νέου σχεδιασμού ΕΣΔΑ”, τόνισε.

 

Αναλυτικά οι εννέα άξονες του Δήμου

Εκσυγχρονισμός της συλλογής και αποκομιδής

Αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, της λειτουργικότητας των υπηρεσιών. Τοποθέτηση συστοιχιών κάδων στις γειτονιές με σταθερή χωροθέτηση σε αποτμήσεις πεζοδρομίων. Αναβάθμιση στόλου οχημάτων και αύξηση δυναμικότητας με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Προμήθεια βοηθητικών δορυφορικών οχημάτων Υπογειοποίηση κάδων στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο με αύξηση χωρητικότητας και αποθηκευτικής ικανότητας των κάδων. Πιλοτικό σχέδιο συλλογής door to door στην Άνω Πόλη με μικρά δορυφορικά οχήματα και press container. Αναβάθμιση – Επέκταση του ΣΜΑ και εξυπηρέτηση γειτονικών ΟΤΑ. Υπογειοποίηση press container στην πόλη για την ικανοποίηση μεγάλων παραγωγών και περιοχών μεγάλης πυκνότητας παραγωγής αποβλήτων. 

Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση

Ανάπτυξη χωριστού ρεύματος γυαλιού σε όλες τις περιοχές της πόλης. Καμπάνια σε καταστήματα και περιοχές κατοικίας για το γυαλί. Ειδική κανονιστική διάταξη στις άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χωριστή συλλογή γυαλιού. Χωριστή συλλογή χαρτιού/χαρτονιού στο εμπορικό κέντρο και σε μεγάλους παραγωγούς. Δημοτικό δίκτυο συλλογής χαρτιού με δορυφορικά οχήματα και press-container. Ενημέρωση παραγωγών με ωρολόγιο πρόγραμμα συλλογής χαρτιού/χαρτονιού. Μεγέθυνση του οφέλους του δήμου από τα υπόλοιπα ΣΣΕΔ – διμερείς συμφωνίες. Οργάνωση αποκομιδής και διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων. Οργάνωση αποκομιδής και διαχείρισης επικινδύνων και μολυσματικών – νοσοκομειακών αποβλήτων.

Ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης

Επαναχρησιμοποίηση / αξιοποίηση για ρούχα – παπούτσια – τσάντες – υφάσματα. Συνεργασία με ΚΟΙΝΣΕΠ σε θέματα επαναχρησιμοποίησης – προώθησης στην αγορά δευτερογενών υλικών και αγαθών. Ρεύμα συλλογής και επεξεργασίας / επαναχρησιμοποίησης ογκωδών, επίπλων, αποβλήτων ξύλου. Μονάδα επεξεργασίας ογκωδών.

Χωριστή συλλογή και αξιοποίηση βιολογικών αποβλήτων

Σχέδιο συλλογής και αξιοποίησης οργανικών απορριμμάτων (bio waste). Ενίσχυση εξοπλισμού συλλογής πράσινων αποβλήτων. Χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων. Επεξεργασία/αξιοποίηση πράσινων αποβλήτων – Παραγωγή εδαφοβελτιωτικού. Επέκταση κομποστοποίησης με συνεπεξεργασία οργανικών αποβλήτων.

Υποστηρικτικές υποδομές και δράσεις

Σχέδιο οργάνωσης των ροών δευτερογενών υλικών και αποβλήτων. Σύνδεση των «πράσινων σημείων» γειτονιάς, των διαμετακομιστικών κέντρων και της μεταφόρτωσης με τη μονάδα επεξεργασίας ογκωδών και άλλων υλικών. Κατασκευή μονάδας προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και διαμετακομιστικού κέντρου αποβλήτων και δευτερογενών υλικών (πράσινο σημείο δεύτερου (β’) επιπέδου). Κατασκευή πράσινων σημείων πρώτου (α’) επιπέδου ανά δημοτική Κοινότητα

Δημοσιότητα – Ευαισθητοποίηση

Επανασχεδιασμός δράσεων δημοσιότητας με ποικιλία/εναλλαγή προτάσεων και μορφών. Καμπάνια σε καταστήματα, σχολεία, Πανεπιστήμια. Καμπάνια door to door με ειδικό έντυπο. Αξιοποίηση στρατηγικών συμφωνιών με τοπικά ΜΜΕ. Εγχειρίδιο καλών πρακτικών κατοίκου και επαγγελματία. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Δικτύωση δράσεων εκπαίδευσης γύρω από την ανακύκλωση.

Θεσμική υποστήριξη και επιχειρησιακή αναβάθμιση των Υπηρεσιών

Εκσυγχρονισμός σχεδίων, υποδομών και διαδικασιών. Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών και on line πληροφόρηση πολίτη και επαγγελματία για σημεία συλλογής και δρομολόγια / συχνότητα συλλογής. Λειτουργία βάσης δεδομένων με τεχνικά και οικονομικά δεδομένα . Εκπόνηση νέου κανονισμού καθαριότητας με ενσωμάτωση του Ν. 4042/12 και της Οδηγίας 98/2008. Προγραμματική σύμβαση με ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας ,για άσκηση κοινών αρμοδιοτήτων (επεξεργασία, μεταφόρτωση, πράσινα σημεία, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση).

Τιμολογιακή πολιτική

Μείωση του κόστους διαχείρισης και ανταποδοτική μείωση των δημοτικών τελών. Εισαγωγή συστημάτων “Πληρώνω όσο πετάω” – «Pay As You Throw». Κάδοι ζυγιζόμενοι, εισαγωγή απορριμμάτων με μαγνητική κάρτα, κλπ. Ελαφρύνσεις τιμολογίων σε παραγωγούς και κοινωνικές ομάδες με «πράσινη συμπεριφορά».

Τοπική συμφωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Local Agenda 21

Υιοθέτηση στρατηγικήςκαι τοπικού σχεδίου, για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και τους θεσμούς της περιοχής. Κοινή περιβαλλοντική δέσμευση των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών, οικολογικών, παραγωγικών, επιστημονικών, ακαδημαϊκών φορέων της πόλης. Εισαγωγή της ολοκληρωμένης διαχείρισης και του «zero waste economy» στους παραγωγικούς κλάδους. Θεσμοθέτηση του «πράσινου» καταστήματος. Μείωση της άτυπης ανακύκλωσης και της κλοπής υλικών από τους κάδους.

Κατερίνα Μπακιρτζη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στην Καταλονία κέρδισε το αίτημα για δημοκρατία. Του Βασίλη Στόλη

Στην Αθήνα το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού