Επιστολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την υποψηφιότητα Μουζάλα

Σοβαρές επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) με επιστολή της προς το Συμβούλιο Υπουργών και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, τα δύο όργανα που εμπλέκονται στη διαδικασία εκλογής του νέου επιτρόπου.

Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών εκλέγει τους τρεις υποψηφίους που θα περάσουν στην επόμενη και τελική φάση της διαδικασίας, η οποία λήγει με ψηφοφορία στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τον Ιανουάριο. 

Η ΕλΕΔΑ επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα δεν συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αξιολόγηση του έργου του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παραθέτει πλήθος τεκμήρια για το αντίθετο. 

Αξιοποιεί μεταξύ άλλων τις εκθέσεις και τις γνωμοδοτήσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατά το νόμο αρμόδιας να συμβουλεύει την ελληνική πολιτεία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να γνωμοδοτεί σε διεθνή φόρα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και, όλως παραδόξως, του ίδιου του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θέση για την οποία είναι υποψήφιος ο κ. Μουζάλας. 

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει βρίσκεται στον αντίποδα των ισχυρισμών που προβάλλει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα.

Η ανακοίνωση του διπλωματικού γραφείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου λίγες μέρες μετά την αιφινιδιαστική κατάθεση της υποψηφιότητας στο παρά πέντε της λήξης της προθεσμίας στις 20 Οκτωβρίου, χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι ο κ. Μουζάλας διαχειρίστηκε το προσφυγικό «με αποτελεσματικότητα αλλά και αμετακίνητη προσήλωση στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στην προστασία των προσφύγων και των αδυνάτων».

Το συμπέρασμα της ΕλΕΔΑ είναι, αντιθέτως, ότι «ο κ. υπουργός δεν άσκησε πολιτική υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων αλλά υπέρ της υποκατάστασής τους από ένα πλαίσιο περιορισμών, παρεμβάσεων και αφόρητων διοικητικών πρακτικών». 

Η οργάνωση υπενθυμίζει χαρακτηριστικές δηλώσεις, αποφάσεις και έργα του υπουργού, που δείχνουν ότι διαρκής μέριμνά του δεν ήταν η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πλέγματος εγγυήσεων απέναντι στην αυθαιρεσία της πολιτικής και κρατικής εξουσίας, αλλά το αντίθετο: αυθαίρετη επιβολή γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, περιορισμός των δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο, υπονόμευση της διαδικασίας ασύλου, ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις σε διοικητικά όργανα και τη δικαιοσύνη, πλήρης υιοθέτηση του δόγματος της αποτροπής και εργαλειακή χρησιμοποίηση της κράτησης και της διαδικασίας ασύλου, διοικητικό χάος και αποφυγή λογοδοσίας των αρχών για παραλείψεις που είχαν κόστος ανθρώπινες ζωές, πλήρης απαξίωση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης, η οποία εξομοιώνεται ρητά με τα «σωσίβια των διακινητών», συστηματική απαξίωση των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευθεία παρέμβαση στο έργο και τη σύνθεση των ανεξάρτητων δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες, εκβιαστική συσχέτιση των εθελούσιων επιδοτούμενων απελάσεων με τη μη άσκηση του δικαιώματος προσφυγής κατά των αποφάσεων ασύλου, συμφωνία για τον παράνομο περιορισμό των αναχωρήσεων για οικογενειακή επανένωση. 

«Είναι καταφανές ότι η αξιολόγηση της θητείας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν πληροί τα εχέγγυα αξιοπιστίας για την πλήρωση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για τους λόγους αυτούς διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα για τη θεσμικά σημαντική θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», καταλήγει η ΕλΕΔΑ.