in ,

Επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ στην “αξιοποίηση” της ΕΥΑΘ

Επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ στην “αξιοποίηση” της ΕΥΑΘ

Μπορεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ και το “όχι” των πολιτών στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ να έδωσαν παράταση στις διαδικασίες για την ”αξιοποίηση” του νερού όμως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητεί εν αγωνιωδώς νέους τρόπους για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.

Τις προθέσεις του Ταμείου, για τις οποίες στο alterthess.gr είχαμε γράψει από τον Ιούνιο, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Πασχάλης Μπουχώρης, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Ανάπτυξης, Σταύρου Καλογιάννη για την πορεία αποκρατικοποίησης της Εγνατίας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ. Οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ “έχουν τεθεί σε αναστολή” υποστηρίζει ο Πασχάλης Μπουχώρης. “Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων αξιοποίησης των συμμετοχών του στις εν λόγω εταιρίες, στο πλαίσιο όμως της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας”, προσθέτει.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά εναλλακτικό τρόπο για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και εξετάζει σενάρια και τρόπους που θα παρακάμπτουν το νομικό σκόπελο της απόφασης του ΣτΕ. Το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες για την ΕΥΔΑΠ είναι το ΤΑΙΠΕΔ να επιχειρήσει τη πώληση μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε υποψήφιους αγοραστές να αποκτήσουν ένα ποσοστό της εταιρείας και εν συνεχεία να προωθηθεί και η παραχώρηση του μάνατζμεντ. Όσον αφορά την ΕΥΑΘ φαίνεται πιο πιθανό το σενάριο της παραχώρησης, μέσω διαγωνισμού, ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε ιδιώτη επενδυτή με την ταυτόχρονη ανάθεση και του μάνατζμεντ της εταιρείας. Στη περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και το μεγάλο όμιλο της SUEZ που ήδη κατέχει το 5% και το ενδιαφέρον του για το νερό της Θεσσαλονίκης παραμένει αμείωτο.

Φαίνεται πως στο ΤΑΙΠΕΔ θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν τα κενά που υπάρχουν στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά τόσο το μάνατζμεντ όσο και την ιδιοκτησία μειοψηφικών πακέτων μετοχών των εταιρειών. Το θέμα μάλιστα έρχεται στην επικαιρότητα μία μόλις ημέρα μετά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με διαρροές το μνημόνιο θα μετονομαστεί σε προληπτική γραμμή στήριξης.  Επιπλέον οι εταίροι φαίνεται να ξεκαθάρισαν πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν ενώ παραμένουν οι στόχοι και η πίεση για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση για λιμάνια και αεροδρόμια ενώ θα σαρώσει και κάθε δυνατή πηγή εσόδου. Σε αυτό το πλαίσιο και η προσπάθεια για την εκμετάλλευση για ό,τι είναι δυνατό από την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ.

Από τη πλευρά του το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού βρίσκεται στις επάλξεις και συνεχίζει να παρακολουθεί την υπόθεση. Όλο το προηγούμενο διάστημα μέλη του κινήματος βρέθηκαν σε διεθνής συναντήσεις σε όλο το κόσμο μιλώντας για την εμπειρία του κινήματος στην Ελλάδα και επιστρέφουν με πλούσια εμπειρία από κινήματα σε όλο το κόσμο. Μάλιστα τη 1η Νοέμβρη το “Sosτε το νερό” συμμετέχει σε διεθνή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη για τις φοροαποφυγές και τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών- επενδυτών σε χώρες όπως η Ελλάδα με έμφαση στην υπόθεση της Eldorado Gold, της εταιρείας που σχεδιάζει την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. 

K.M

Photo Credit: SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η μάχη με την αβεβαιότητα. Του Άγγελου Τσέκερη

«Αυτός ήταν ο ψυχρός πόλεμος» από την Ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3