Επανίδρυση του ελληνικού κράτους προτείνει η Task Force

Αναδιάρθρωση στη δομή του κράτους προτείνουν οι εμπειρογνώμονες της Task Force καταλήγοντας μετά από δική τους μελέτη ότι η υπάρχουσα δομή συνιστά μια σχιζοφρενική κατάσταση. Στο σχέδιο που προτείνουν προβλέπεται κατάργηση ειδικών γραμματειών οργανισμών και υπουργείων αξιολόγηση προσωπικού, , εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μεταφορά τομέων σε ιδιώτες.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει όπως είναι φυσικό μαζικές μετακινήσεις και απολύσεις μέσω του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας, που θα προσλάβει μόνιμο χαρακτήρα ώστε να επιτευχθεί η απαίτηση της τρόικας για 150.000 αποχωρήσεις υπαλλήλων ως το 2015 και  θα οδηγήσει η αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου.

Η διαδικασία της αξιολόγησης αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της οργανωτικής αναδιάρθρωσης των υπουργείων, από την οποία, όπως λένε, θα προκύψει σαφής εικόνα για τις ανάγκες στελέχωσης των νέων υπηρεσιών και κυρίως για τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κάλυψη των νέων θέσεων που θα προκύψουν.  Έτσι το ποσοστό των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης – καλύπτουν σήμερα το 32% των θέσεων των υπουργείων – θα μειωθεί δραστικά με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων.Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές τις θέσεις είτε θα μετακινηθούν είτε θα πάρουν τον δρόμο της απόλυσης.

Αν εφαρμοστεί το σχέδιο της Task Force η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση υων 1.347 ξεχωριστών κλάδων που υπάρχουν σήμερα στη Δημόσια Διοίκηση και να συστήσει διυπουργικούς κλάδους. Σε αυτούς ύστερα από αξιολόγηση θα εντάσσονται οι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις και οι οποίοι θα μπορούν εν συνεχεία να υπηρετούν σε όποιον φορέα της διοίκησης προκύπτει ανάγκη στελέχωσης.

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων, από την άλλη πλευρά, δεν θα γίνει με βάση τα υφιστάμενα καθηκοντολόγια και προσοντολόγια. Ούτε βεβαίως μόνο με βάση τα τυπικά προσόντα, όπως είναι ο χρόνος υπηρεσίας, η οικογενειακή κατάσταση κ.ά., που αναγράφονται στους ατομικούς φακέλους τους αλλά το αν θα μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια της θέσης που θα δημιουργηθούν σε κάθε υπουργείο. Δηλαδή η καταλληλότητα τους να υπηρετήσουν μια θέση δεν θα αξιολογείται βάσει των τυπικών προσόντων τους αλλά βάσει της δυνατότητάς τους να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της θέσης αυτής.

Τα περιγράμματα θέσης συνδυάζουν δύο κυρίως χαρακτηριστικά:
 

  • Περιγράφεται λεπτομερώς τι καλείται να κάνει ο υπάλληλος που θα καλύψει τη συγκεκριμένη θέση.
  • Αποτυπώνει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσόντα τα οποία οφείλει να έχει.
 

Όσον αφορά τα υπουργεία και τις γραμματείες η Task Force προτείνει να υπάρχει μία γενική γραμματείας, οι γενικές διευθύνσεις σε κάθε γενική γραμματεία να μην ξεπερνούν τις τρεις, οι διευθύνσεις κάθε γενικής  διεύθυνσεις να μην ξεπερνούν τις επτά. Επιπλέον θεωρούν ότι επτά θα πρέπει να είναι και τα τμήματα κάθε διεύθυνσης

Σύμφωνα με την μελέτη της Task Force η αναδιάρθρωση είναι απαραίτητη καθώςέχει εκτιμηθεί ότι η γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει, κατά τη γνώμη τους, τη δομή του κράτους προκαλεί επιβάρυνση ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό και η μείωσή της κατά 25% μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση πόρων αξίας 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ.

Παράλληλα, για να απλοποιηθεί το, κατά τη γνώμη τους,  πολυδαίδαλο διοικητικό σύστημα εξετάζεται και η κωδικοποίηση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του «ποιος κάνει τι σε κάθε υπουργείο».

Η Task Force κρίνει μάλιστα ότι η δημοσιονομική κρίση μπορεί να συμβάλει θετικά στην κατεύθυνση της αναδιάρθωσης, καθώς οδηγεί στη λήψη μέτρων μείωσης του διοικητικού κόστους

Ετσι σχεδόν όλες οι εκτελεστικές και παροχικές αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από τα υπουργεία και αφορούν αδειοδοτήσεις και εν γένει την εξυπηρέτηση των πολιτών θα μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ μία σειρά τομείς του Δημοσίου, όπως η καθαριότητα και οι υπηρεσίες προμηθειών, θα εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΑΡ: Να διεκδικήσουμε πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης

Σαμαράς: Κερδίζουμε χρόνο με το μνημόνιο