in ,

Επαγγελματίας…στον ρατσισμό ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Επαγγελματίας…στον ρατσισμό ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

“Επαγγελματίας” στον ρατσισμό αποδεικνύεται ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότσης μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Αυγή» ότι το 2003 καλούσε ως τότε δήμαρχος Μυγδονίας κατοίκους να τελέσουν έκνομες πράξεις προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση δομής επανένταξης ψυχικά πασχόντων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Για την υπόθεση αυτή μάλιστα ο Αστ. Γαβότσης καταδικάστηκε το 2008 τελεσίδικα σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή  ως ηθικός αυτουργός για τις καταστροφές που είχαν προκαλέσει «αγανακτισμένοι» δημότες στο οίκημα όπου επρόκειτο να στεγαστεί ο ξενώνας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ψυχαργώς» .
 
Η υπόθεση ξεκινά τον Οκτώβριο του 2003 όταν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα γηριατρικό οικοτροφείο στο Μελισσοχώρι στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψυχαργώς”. Στις 7 Οκτωβρίου συνεδρίασε για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου. Εκεί ο δήμαρχος και κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην δημιουργία της δομής με το επιχείρημα ότι γειτνιάζει με παιδική χαρά και ότι κινδυνεύουν τα παιδιά. Ο ρόλος του δημάρχου, όπως και με τα τωρινά γεγονότα στην περιοχή, ήταν καταλυτικός καθώς υποστήριζε ότι από την δημιουργία της δομής υπερήλικων ψυχικά πασχόντων “απειλούνταν” τα παιδιά. 
 
Τις επόμενες μέρες  “αγανακτισμένοι” κάτοικοι πραγματοποίησαν καταστροφές στο σπίτι και στην περίφραξή του, έριξαν ακαθαρσίες,  έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιά.  
 
Όπως αναφέρεται στην δικογραφία της υπόθεσης,  επί δύο συνεχόμενες μέρες 24 και 25 Οκτωβρίου  ο δήμαρχος Μυγδονίας Αστ. Γαβότσης καλούσε με μεγάφωνα τους κατοίκους να συγκεντρωθούν έξω από το οίκημα όπου ήταν να δημιουργηθεί η δομή. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε και εργολάβο ο οποίος με σκαπτικό μηχάνημα δημιούργησε ένα χαντάκι 100 μέτρων γύρω από το σπίτι για να αποκοπεί η πρόσβαση ενώ παράλληλα όπως αναφέρει αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη, έσπασε και ο αγωγός του νερού. 
 
Ο ιδιοκτήτης του οικήματος στην κατάθεσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Μόλις ενημερώθηκε ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο για την ενοικίαση αυτή ξεσηκώθηκαν και άρχισαν  να κάνουν ζημιές. Δεν ξέρω ποιος έβαλε φωτιά. Έσπασαν τα τζάμια, τα κάγκελα από τη σιδερένια   περίφραξη. Μάλλον με γκρέιντερ  μπήκαν  στην  αυλή  του σπιτιού. Στην είσοδο έβαλαν λάσπες και μπήκαν μέσα κι έσπασαν τα τζάμια, τα καλοριφέρ, μας έκοψαν το νερό, έσκαψαν μπροστά στην είσοδο…».
 
Στη δίκη αθωόνται οι «αγανακτισμένοι» κάτοικοι διότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους για την διάπραξη των καταστροφών ενώ κηρύσσονται ένοχοι ο τότε δήμαρχος Μυγδονίας Αστ. Γαβότσης για ηθική αυτουργία στη διατάραξη ασφάλειας δημόσιων συγκοινωνιών και στην διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, ο εργολάβος που έσκαψε το χαντάκι και μετέφερε μεγάλες ποσότητες χώματος μπροστά στην οικία έτσι ώστε να είναι αδύνατη η πρόσβαση, και ο υδρονομέας του δήμου γιατί προκάλεσε βλάβη στον αγωγό. Οι δύο τελευταίοι καταδικάστηκαν σε 8 μήνες φυλάκιση ενώ ο δήμαρχος σε 10. 
 
 «Στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης, τις βραδυνές ώρες της 24ης.10.2003 και τις απογευματινές ώρες της 25ης.10.2003 ο κατηγορούμενος Αστέριος Γαβότσης με πρόθεση προκάλεσε σε άλλους την απόφαση να τελέσουν τις άδικες πράξεις που τελικά εκείνοι διέπραξαν και συγκεκριμένα, ενώ ήταν δήμαρχος του δήμου Μυγδονίας, προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση τμήματος  επανένταξης  ασθενών  του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έπεισε τους συγκατηγορουμένους του με πειθώ και φορτικότητα να τελέσουν τις αξιόποινες πράξεις…» αναφέρει η δικαστική απόφαση του Εφετείου του 2008.
 
Η δομή του προγράμματος Ψυχαργώς τελικά δεν έγινε ποτέ και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο δήμαρχος του διευρυμένου πλέον Δήμου Ωραιοκάστρου κατάφερε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου το 2010 να πληρώσουν για την αποζημίωση του καταστραμμένου σπιτιού  οι δημότες χρεώνοντάς τους με 220.475,56 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Εφετείου υπολόγιζε την ζημιά στο σπίτι ότι ήταν της τάξης των 2.000 ευρώ ενώ δύο χρόνια αργότερα τον Μάιο του 2010 απέστειλαν κατεσχητήρια αναφορά στην Eurobank υποστηρίζοντας ότι οι ζημιές ήταν της τάξης των 220.475 ευρώ, ποσό που χρέωσε ο Αστ. Γαβότσης με δική του πρωτοβουλία στους δημότες Ωραιοκάστρου. Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβούλιου της 22ης Ιουλίου του 2010 κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2010 προκειμένου να ενταχθεί  η αποζημίωση για τις καταστροφές από την καταδίκη του δημάρχου. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εφοδιάζοντας το κέρδος

Θεσσαλονίκη: Μαζικός έλεγχος της αστυνομίας στον πεζόδρομο της Δ. Γούναρη το βράδυ της Τρίτης