Ένοχος κρίθηκε 77χρονος, μέλος του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού

Στο εδώλιο βρέθηκε σήμερα και για ακόμη μια φορά το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Η δίκη αφορούσε έναν 77χρονο που ενώ δέχθηκε τη βία των ΜΑΤ στο χωριό του βρέθηκε κατηγορούμενος και σήμερα ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή 12 μήνες με τριετή αναστολή. 

Να σημειωθεί ότι μια σειρά αρνητικών δικαστικών αποφάσεων για  κατοίκους που συμμετείχαν το προηγούμενο διάστημα σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις επιβεβαιώνει την ποινικοποίηση του κινήματος που αντιστάθηκε για να υπερασπιστεί τον τόπο του από τις καταστροφικές συνέπειες των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. 

Ο γνωστός και ως μπάρμπα Θόδωρος συνελήφθη στις 10 Ιουλίου του 2013 την μέρα προφυλάκισης των 2 από τους 21 κατοίκους  που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές.

Εκείνη την μέρα το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού διαμαρτύρονταν τόσο έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου αλλά και στο δασικό δρόμο για τις Σκουριές. Όταν έγινε γνωστό ότι οι δύο αγωνιστές της Χαλκιδικής προφυλακίστηκαν προκλήθηκε ένταση από την  αστυνομία που προστάτευε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε στο σημείο Άγιος Ελευθέριος έξω από τη Μεγ. Παναγία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα Μ. Παναγιάς τα ΜΑΤ κατεύθασαν και επιτέθηκαν στους κατοίκους  κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ρίχνοντάς τα σε ευθεία βολή. Ο  απολογισμός ήταν  τραυματίες, η σύλληψη και ο ξυλοδαρμός του τότε 73χρονου αλλά και άλλων Μ. Παναγιωτών.

Οι κατηγορίες εναντίον του 73χρονου ήταν: παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού με άγνωστους δράστες,  διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού πάλι με άγνωστους δράστες, όπως και αντίσταση.

 Να σημειωθεί ότι διάγνωση των γιατρών για τους τραυματισμούς από τα χτυπήματα των ΜΑΤ ήταν:

1) Εγκεφαλική Διάσειση
2) Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω
3) Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω
4) Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος
5) Εκ του βυθού του οφθαλμού α) δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα β) οίδημα στην ωχρά κηλίδα και γ) υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα
2) Παρουσίασε επίσης  έντονη σημειολογία εγκεφαλικής διάσεισης. 

*Η φωτογραφία είναι από εκείνη την ημέρα