in

Ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σχεδιάζει ο Τραμπ

Τέλος στην εποχή του πυρηνικού αφοπλισμού; Όλα είναι πιθανά καθώς μετά τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, και η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την πυρηνική της πολιτική, προχωρώντας στην ενίσχυση και αναθεώρηση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, αλλά και σε πιο «χαλαρούς» όρους για τις συνθήκες υπό τις οποίες το οπλοστάσιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο, ένα προσχέδιο για την πυρηνική θέση των ΗΠΑ έχει παρουσιαστεί σε συνεδρίαση του Ντόναλντ Τραμπ με τους συμβούλους εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, ενώ για το σχέδιο αυτό έχουν ενημερωθεί τόσο το Κογκρέσο όσο και σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian», το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του του 2017 ή τις αρχές του 2018. Μεταξύ των στοιχείων που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι η δημιουργία πυραύλων μικρού βεληνεκούς, προς αποτροπή πιθανής χρήσης μικρών ρωσικών πυρηνικών όπλων σε περίπτωση πολέμου στη Βαλτική, η δημιουργία πυράυλων που θα μπορούν να εκτοξευθούν από θαλάσσης, αλλαγή των όρων χρήσης πυρηνικών όπλων, αλλά και η επένδυση σε μέσα που θα επιτρέπουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει συχνά την πρόθεσή του να ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και παρά το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνούνται ότι επιθυμούν μια πιο επιθετική πυρηνική πολιτική, διαρκώς αυτοδιαψεύδονται.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μόλις την Περασμένη Παρασκευή δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «έχει δεσμευθεί στην ενίσχυσει και τον εκσυγχρονισμό της πυρηνικής αποτρεπτικής της ισχύος» και πως η ιστορία έχει αποδείξει ότι «δεν υπάρχει σπουδαιότερο στοιχείο στην αμερικανική ισχύ, δεν υπάρχει που να προστατεύει την παγκόσμια ειρήνη από το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο».

Τα πυρηνικά είναι ακόμη ένας τομέας στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να εξαλείψει την κληρονομιά του προκατόχου του, δεδομένου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη της πρώτης θητείας του το 2009 είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται στην προσπάθεια για αφοπλισμό και εξάλειψη των πυρηνικών σε όλο τον κόσμο. Ένα χρόνο αργότερα, συνεπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία για «νέα αρχή» στην οποία οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα περιορίσουν εκατέρωθεν τις πυρηνικές κεφαλές και βόμβες που διαθέτουν σε 1.550, μείωση της τάξης του 30%.

Οι καλές προθέσεις ωστόσο δεν αρκούν και η βορειοκορεατικές πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές των τελευταίων χρόνων πάγωσαν -αν δεν ακύρωσαν- την προσπάθεια αυτή ενώ οι σχέσεις με τη Ρωσία διαρκώς επιδεινώνονται.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ρωσία, παραβιάζοντας τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μεσαίας εμβέλειας, ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε νέο πύραυλο εδαφους-αέρος, με αποτέλεσμα τα «γεράκια» του αμερικανικού Πενταγώνου να πιέζουν υπέρ της ανάπτυξης ανάλογων όπλων.

Την ερχόμενη Τρίτη, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναμένεται να εκδώσει αναφορά σχετικά με το κόστος του εκσυγχρονισμού του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, στο οποίο θα αναθεωρεί προς τα πάνω τις πρόνοιες της διακυβέρνησης Ομπάμα, που προέβλεπαν ένα έως 1,25 τρισ. δολάρια για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο το προέδρου Ομπάμα για τον περιορισμό των όπλων και της διάδοσή τους, Τζον Γούλφστολ, ακόμη και τότε «δεν ξέραμε που θα βρίσκαμε αυτά τα χρήματα».

Η προωθούμενη πολιτική Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ ενισχύονται οι φόβοι για νέα κούρσα εξοπλισμών, η οποία θα είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής Ομπάμα που συνοπτικά εκφραζόταν σε «τρία όχι»: όχι σε νέες πυρηνικές κεφαλές, όχι σε νέες στρατιωτικές αποστολές, όχι στην ενίσχυση των υπαρχόντων πυρηνικών όπλων με νέες δυνατότητες.

Ούτως ή άλλως, η πολιτική Ομπάμα είχε δεχθεί κριτική ότι «κινείται σε γκρίζα ζώνη» και ότι δεν φαινόταν να αποδίδει, αλλά σύμφωνα με ειδικούς στα πυρηνικά, της Αμερικανικής Συνομοσπονδίας Επιστημόνων, η πολιτική Τραμπ σίγουρα βάζει τον κόσμο στο δρόμο ενός νέου πυρηνικού ανταγωνισμού.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ρωσική επανάσταση: Ένα κορυφαίο δημοκρατικό συμβάν. Του Χρήστου Λάσκου

Κάτω τα χέρια από τον λαό της Καταλονίας: Συγκέντρωση – Διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 31 Οκτωβρίου