Ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες στη Γάζα

Τρίτη Παρασκευή βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές ένας 28χρονος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 701 άτομα έχουν τραυματιστεί από πυρά και δακρυγόνα των ισραηλινών δυνάμεων στο πλαίσιο της «Μεγάλη Πορείας της Επιστροφής».

Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν νωρίτερα ότι ένας δημοσιογράφος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς φέρει τραύμα από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα.

Τρίτη Παρασκευή βίαιων συγκρούσεων στη Γάζα AP Photo/ Khalil Hamra

Όπως ανακοινώθηκε, οι 163 φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι υπόλοιποι 406 έχουν άλλου είδους τραύματα, είτε από χτυπήματα με μεταλλικές ράβδους είτε έχουν προβλήματα εξαιτίας της χρήσης δακρυγόνων.

Εξ αυτών, 203 άτομα ήδη νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι δέχονται φροντίδα σε αυτοσχέδιες κλινικές κοντά στο πεδίο των συγκρούσεων.

Οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων αναμένεται θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Τρίτη Παρασκευή βίαιων συγκρούσεων στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές -οι αρχές του Ισραήλ μιλούν για 10.000 άτομα, αριθμό μικρότερο από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις- έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα του αποκλεισμένου θύλακα, όπου έχουν στήσει πέντε στρατόπεδα με σκηνές, ενώ ομάδες κινήθηκαν προς τα σύνορα καίγοντας ισραηλινές σημαίες, πετούν πέτρες και καίνε λάστιχα, ωστόσο χωρίς να αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πραγματικά πυρά, με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 28 διαδηλωτές, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις από τον ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση και περιορισμό της βίας.

Τρίτη Παρασκευή βίαιων συγκρούσεων στη Γάζα AP Photo/ Khalil Hamra

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν τα εμπόδια που έχει φτιάξει ο στρατός σε πέντε σημεία στα σύνορα και ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ και εκρηκτικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ μόνο σύμφωνα με το «πρωτόκολλο» και πως δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να «βλάψει τις αμυντικές υποδομές» του Ισραήλ, ειδικά σε «βίαιους ταραχοποιούς και τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

Τρίτη Παρασκευή βίαιων συγκρούσεων στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει τη χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των Παλαιστίνιων διαδηλωτών παράνομες, διότι οι στρατιώτες ανοίγουν πυρ εις βάρος άοπλων διαδηλωτών.

Το Ισραήλ κατηγορεί από την πλευρά του τη Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας είναι η Γάζα, ότι χρησιμοποιεί τους διαδηλωτές ως προκάλυμμα για να επιτίθεται στο Ισραήλ.
Τι είναι η «Μεγάλη Πορεία»

Οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια στον αποκλεισμό της Γάζας, διεκδικώντας το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους στα εδάφη που σήμερα κατέχει το Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι με τις κινητοποιήσεις τους θρηνούν τη «νάκμπα» ή «καταστροφή», όταν εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζώθηκαν στον πόλεμο του 1948 που οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να κορυφωθούν με μια μεγάλη διαδήλωση στις 15 Μαΐου, την 70ή επέτειο της δημιουργίας του Ισραήλ.

Πηγή: efsyn.gr