Ένας χρόνος από την εκλογή του «εικονοκλάστη» Τραμπ

Στις 8 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και έχει ήδη αρχίσει ο σχετικός απολογισμός. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, με τα πεπραγμένα του και τη γενικότερη συμπεριφορά του, έχει κατορθώσει να προκαλέσει στην καλύτερη περίπτωση περιέργεια, αλλά και αμηχανία και απογοήτευση. Οι οπαδοί του πάντως χαίρονται και τον στηρίζουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, με την εν γένει συμπεριφορά και τις πολύ τακτικά προκλητικές δηλώσεις, έχει σπάσει όλους τους κώδικες της αμερικανικής προεδρίας. Συχνά, μοιάζει να μην έχει ξεχάσει ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει και δεν είναι πια υποψήφιος.

Ενώ εξελέγη υποσχόμενος να αποκαταστήσει το μεγαλείο των ΗΠΑ και έχοντας αρθρώσει λόγο κατά των ελίτ, και στους συνολικά δέκα μήνες της διακυβέρνησής του έχει πετύχει βελτίωση δεικτών στην απασχόληση και την ανάπτυξη, εμφανίζεται αδύναμος να επιβάλει την πολιτική του και να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίαζε, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στο αμερικανικό κοινοβούλιο.

Τα νομοσχέδια για την υγεία και η κατάργηση του ObamaCare, ο προϋπολογισμός, όπως και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι μερικά παραδείγματα.

Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει πόλεμο με τα ΜΜΕ, από τα οποία δέχεται διαρκώς βολές και σκληρή κριτική, ενώ έχει επιλέξει να παρακολουθεί μόνο ένα τηλεοπτικό δίκτυο, το Fox News, στο οποίο δίνει πλέον σχεδόν όλες τις συνεντεύξεις του και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι το μόνο που «τον αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο».

Επίσης, εμφανίζεται εκδικητικός και συχνά ευέξαπτος έως και ανερμάτιστος, χρησιμοποιώντας το Twitter για δηλώσει τις θέσεις και τις απόψεις του, ακόμη και για ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ή να επιτεθεί σε όσους θεωρεί ότι των αδικούν ή διαφωνούν μαζί του.

Και φυσικά, η προεδρία του έχει στιγματιστεί από την έρευνα του FBI για την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές. Ο τρόπος που έδιωξε τον επικεφαλής του σώματος, η προσπάθειά του να αποτρέψει τις δικαστικές αρχές να ασχοληθούν με συνεργάτες του, αλλά και τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος του επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας για την υπόθεση είναι σκοτεινά σημεία της παρουσίας του στον Λευκό Οίκο.

«Πιστός στις υποσχέσεις του»

Για τους υποστηρικτές και τους συνεργάτες του, ο 71 ετών μεγαλοεπιχειρηματίας, τηρεί τις υποσχέσεις του και αντιστέκεται «στα μέσα ενημέρωσης και στους γραφειοκράτες που το παρατραβάνε». Τουλάχιστον αυτό υπογραμμίζει ο Έρικ Μπιτς, από τους διαμορφωτές στρατηγικής στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, η δημοτικότητά του είναι πολύ χαμηλή και ένα χρόνο μετά την εκλογή του και δέκα μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, είναι ο λιγότερο αγαπητός πρόεδρος της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup δείχνει πως η δημοτικότητά του είναι στο χαμηλότερο σημείο αφότου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα, στο 33%. Ποσοστό πολύ χαμηλότερο απ' αυτό που είχαν στο ίδιο στάδιο της προεδρίας τους και οι πέντε προκάτοχοί του, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί.

Διχαστικός...

Ωστόσο, οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο που πολιτεύεται διχάζει τη χώρα την υποτίθεται θέλει να φέρει ξανά στο παλιό της μεγαλείο.

Επιλέγοντας και υιοθετώντας συστηματικά θέσεις και στάσεις αντίθετες απ' αυτές του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει ότι συνομιλεί απ' ευθείας με την «ξεχασμένη» Αμερική, η οποία τον έφερε στην εξουσία.

Για τον πρόεδρο Τραμπ, «ξεχασμένη» είναι η Αμερική των λευκών που πλήττονται από τη θύελλα της παγκοσμιοποίησης και των οποίων τους φόβους και τα άγχη εξέφρασε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χρησιμοποιώντας ρατσιστικό λόγο, επιτιθέμενος στους μετανάστες, υιοθετώντας λεξιλόγιο που συχνά προσιδιάζει με της ακροδεξιάς.

Αδυναμία να κυβερνήσει

Πάντως, ο γεμάτος αυτοπεποίθηση πρόεδρος, που ισχυρίζεται ότι ξέρει να πετυχαίνει συμφωνίες και θα άλλαζε την εικόνα των ΗΠΑ ομολόγησε πως είναι δύσκολη η αποστολή του.

Τα έχει βρει δύσκολα στο Κογκρέσο, βρίσκοντας συχνά απέναντί του τα μέλη του κόμματός του.

Μόλις συναντήσει εμπόδιο, τα βάζει με τους βουλευτές και τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, ενώ «στολίζει» με διάφορα επίθετα αιρετά στελέχη της διοίκησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται διαρκώς στη θέση πολέμου έναντι διαφόρων. Από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και ένα δικαστή της Χαβάης έως τις υπηρεσίες πληροφοριών, την δήμαρχο της πρωτεύουσας του Πουέρτο Ρίκο ή τα «fake news» των μέσων ενημέρωσης.

«Αδύνατο να κυβερνήσει»

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, ο Τραμπ «κάνει διαρκώς ζιγκ-ζαγκ, είναι αδύνατο να κυβερνήσει».

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ζιλάιζερ, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, ο Αμερικακός πρόεδρος «είναι σε πόλεμο σχεδόν με όλους (...) Παρουσιάζει στους Αμερικανούς έναν καινούριο εχθρό κάθε εβδομάδα».

«Οι πράξεις και οι λέξεις του Τραμπ μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση σ' έναν από τους σημαντικότερους για τη δημοκρατία μας θεσμούς», εκτιμά ο Τζούλιαν Ζιλάιζερ. «Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι ίσως το να μην μας σοκάρει τίποτε πλέον». Φυσικά αναφέρεται στον θεσμό του προέδρου.

Κριτική του έχει ασκήσει ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά τα πυρά έρχονται και εκ των έσω.

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους (ο νεότερος) προειδοποίησε ότι η στάση του Τραμπ ίσως οδηγήσει σε απομονωτισμό και σε αύξηση των θεωριών συνωμοσίας, ενώ Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές τον κατήγγειλαν ως πρόεδρο «επικίνδυνο για τη δημοκρατία».

Η εκπρόσωπός του, πάντως, η Σάρα Χάκαμπι-Σάντερς, υπερασπίζεται το «εικονοκλαστικό» στιλ του προέδρου Τραμπ: «Οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν εξέλεξαν κάποιον αδύναμο. Θέλησαν κάποιον ισχυρό που, όταν του επιτίθενται, να μπορεί να απαντά».

Πηγή: efsyn.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αssociated Press