in ,

Εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εμπάργκο όπλων στη Σ. Αραβία ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ψήφισμα για να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να καταθέσει αύριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την ύπατη εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις Βρυξέλλες να αναλάβουν πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, που αποτελεί κοινή πρόταση όλων των Ευρωομάδων (εκτός των ακροδεξιών) και υπογράφουν και οι Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ), «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου». 

Το αίτημα για εμπάργκο παρουσίασε αναλυτικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία. 

«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι’ αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο» τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Η Σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μποντίλ Βαλέρο μίλησε για την κοινή θέση του Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει οκτώ κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων και η οποία είναι, όπως είπε, «νομικά δεσμευτική» για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αντιβαίνει σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια (αναφορικά με τoν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου και τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας) και επομένως οι χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με όπλα δεν θα πρέπει να λάβουν νέα άδεια.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα Μόλι Σκοτ Κάτο, παραδέχθηκε ότι η πρόταση δεν θα περάσει από το Συμβούλιο γιατί θα την μπλοκάρουν η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί «για να τους εκθέσουμε και να αποκαλύψουμε την υποκρισία τους».

Σημειώνεται ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης, σήμερα το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωοκοινοβουλίου, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το πρωί.

Για το ζήτημα, το οποίο απασχολεί έντονα εδώ και αρκετές ημέρες την ελληνική πολιτική επικαιρότητα, ρωτήθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση προφανώς θα συμμορφωθεί και θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις όποιες αποφάσεις λάβει το Ευρωκοινοβούλιο για τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess

Συρία: Έκκληση ΟΗΕ για απομάκρυνση 500 ασθενών από την ανατολική Γούτα