in

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά

Ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι  για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 29 κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά», την δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση (μετά από αυτή του εργοταξίου στις Σκουριές) που αφορά διώξεις εναντίον μελών του κινήματος ενάντιοn στο χρυσό και στην οποία κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από τα 29 άτομα που κλήθηκαν να απολογηθούν την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, στα 7 δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος ενώ στα 22 άτομα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως κατά περίπτωση, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα, η απαγόρευση να προσεγγίσουν τις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και η απαγόρευση να προσεγγίσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων.

Αναλυτικά, σήμερα, προσήλθαν στα δικαστήρια Πολυγύρου προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας και της εισαγγελέα  13 από τα συνολικά 29 άτομα που είναι κατηγορούμενα για την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έξω από τα δικαστήρια διοργανώθηκε εκ νέου συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 13 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων στους 5 δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικό όρος ενώ στους 8 επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι όπως της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της απαγόρευσης να προσεγγίσουν τις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και της απαγόρευσης να προσεγγίσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων.

Να υπενθυμίσουμε πως την Τρίτη απολογήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας και της εισαγγελέα Χαλκιδικής 10 από τους 29 κατηγορουμένους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Στους εννιά από τους δέκα κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Στους τρεις  από τους δέκα  επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα, σε άλλους τρεις επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, την απαγόρευση να πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων, σε δύο απαγόρευση εξόδου από την χώρα- παρουσία στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση να πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χλμ, σε έναν απαγόρευση εξόδου από την χώρα και σε έναν  δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Επίσης την Δευτέρα στο δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου απολογήθηκαν 6 από τους 29 κατηγορούμενους οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Όσον αφορά τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στους 6 κατηγορουμένους που απολογήθηκαν την Δευτέρα να αναφέρουμε συγκεκριμένα τα εξής: Στον Τόλη Παπαγεωργίου που κατηγορείται ως ιδρυτής της “εγκληματικής οργάνωσης” επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα. Σε άλλους 4 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι να μην πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και να μην πλησιάσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων. Ουσιαστικά δηλαδή τους απαγορεύεται για το επόμενο διάστημα η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία στις Σκουριές. Στον έναν από τους 6 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Όσον αφορά την υπόθεση Λάκκος Καρατζά οι  κατηγορούμενοι κλήθηκαν τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη να απολογηθούν για περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Στα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α. και κυρίως για ίδρυση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με δομή, ιεραρχία και διαρκή δράση.

Αφορμή για τον σχηματισμό της εν λόγω δικογραφίας υπήρξε μια μαζικότατη διαμαρτυρία στην περιοχή Λάκκος Καρατζά στις 8 Μάη του 2013 από κατοίκους που αντιδρούσαν στις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός γύρω από το ομώνυμο ρέμα (Καρατζά). Η διαμαρτυρία αντιμετωπίστηκε από καταστολή και στην συνέχεια σχηματίστηκε η δικογραφία. Να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια μέρα γυναίκες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στις Σκουριές χτυπήθηκαν βάναυσα, τραυματίστηκαν με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με συνηγόρους και κατοίκους της Χαλκιδικής η δικογραφία (4.000 περίπου σελίδων) αποκαλύπτει τον φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης καθώς σκοπός της υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης είναι η “παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζάς του όρους Κάκαβος στην ΒΑ Χαλκιδική”.Ουσιαστικά οι 29 κάτοικοι κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σε μία εγκληματική οργάνωση επειδή έχουν εκφράσει σε ΜΜΕ, blog, sites αλλά και μέσω διαμαρτυριών  δημόσια την αντίθεσή τους στις καταστροφικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με συνηγόρους η δικογραφία αυτή αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να οδηγήσει στην ποινικοποίηση όχι μόνο του κινήματος ενάντια στο χρυσό αλλά και άλλων κινημάτων που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική και στις “επενδύσεις με κάθε κόστος”.

Καταρρίπτονται οι συκοφαντίες περί εγκληματικής οργάνωσης-Παράλογοι και περίεργοι οι περιοριστικοί όροι

Με την ολοκλήρωση όλων των απολογιών σήμερα και το γεγονός ότι αφέθηκαν και οι 29 κατηγορούμενοι ελεύθεροι γίνεται φανερό ότι καταρρίπτονται όλοι οι μύθοι για τον χαρακτηρισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας που αγωνίζεται για την σωτηρία του τόπου της ως εγκληματικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα όμως οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν σε πολλούς από τους κατηγορούμενους προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα κλίμα περιορισμού  του δικαιώματος του συνόλου των κατοίκων όχι μόνο να επισκέπτονται τον φυσικό τους χώρο αλλά και να διαπιστώνουν την καταστροφή που συντελείται στο βουνό από την συνέχιση των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές, εργασίες που οι περισσότερες έχουν αποδειχθεί ότι γίνονται χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με συνηγόρους των κατοίκων κατά την άποψη των ανακριτικών αρχών γίνεται μια προσπάθεια κοινωνικής ειρήνευσης η οποία όμως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Όσον αφορά τον περιοριστικό όρο σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να συναντήσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων ο συνήγορος κατηγορουμένων Γ. Κυρίτσης σχολίασε ότι το σκεπτικό της απόφασης αυτής είναι να μην υπάρχουν γεγονότα τέτοιας έκτασης που κατά την άποψη των ανακριτικών αρχών υπήρχαν στην δικογραφία. Όπως ακόμη δήλωσε στο alterthess “Από το στάδιο της κύριας ανάρκισης έγινε φανερό ότι οι υπερβολές και οι φρονηματικές διώξεις και τα έκτροπα που συναντήσαμε στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης δεν έχουν καμία θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία με κανόνες δικαίου και ισονομίας. Να μην ξεχνάμε όμως τις δηλώσεις του δημάρχου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα ότι σε περίπτωση που δεν βγει δήμαρχος θα ..καούν και μερικά χωριά, δηλώσεις που στόχο είχαν να δημιουργήσουν κλίμα πανικού στην κοινωνία και με τις οποίες ο κ. Πάχτας ταυτιζόταν πλήρως με τις δηλώσεις Δένδια ότι η “επένδυση θα προχωρήσει με κάθε κόστος”” 

Κάτοικοι συναγωνιστές των κατηγορουμένων που  συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου σχολίαζαν την νέα πραγματικότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν στον τόπο τους. Σύμφωνα με  πολλούς οι περιοριστικοί όροι  συνιστούν έναν μηχανισμό ομηρίας των κατοίκων που στόχο έχουν να παρεμποδίσουν την συμμετοχή  σε νέες κινητοποιήσεις στο βουνό. Όπως σχολίαζαν συγκεκριμένα οι κάτοικοι ” δεν μπόρεσαν να καταστείλουν το κίνημα μας με τις συκοφαντίες περί εγκληματικής οργάνωσης  και τώρα προσπαθούν να βρουν άλλες μεθόδους για να το επιτύχουν”.Οι περιοριστικοί όροι μοιάζουν ακόμη για κάποιους να εντάσσονται σε μια στατηγική διάλυσης του κινήματος. “Ουσιαστικά οι μεταλλευτικές δραστηριότητες όπως αποδεικνύεται και με αυτούς τους όρους περιορίζουν το δικαίωμα μας να ζούμε στον τόπο μας ελέυθεροι μόνο και μόνο επειδή έχουμε άλλα όνειρα για το πως θέλουμε να ζήσουμε. Για χάρη της εταιρείας είναι ικανοί να μετακινήσουν και βουνά” σχολίαζαν ακόμη τονίζοντας το γεγονός ότι πολλά από τα χωριά στα οποία ζουν ή εργάζονται κατηγορούμενοι βρίσκονται σε απόσταση λιγότερων των 4χλμ από τις Σκουριές. 

Να αναφερθεί ότι τέτοιου τύπου περιοριστικοί όροι έχουν επιβληθεί σε αντίστοιχα κινήματα που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος στο εξωτερικό και συγκεκριμένα το κίνημα που εδώ και χρόνια αγωνίζεται  στην Ιταλία ενάντια στον TAV. Η καταστολή του κινήματος επιχειρήθηκε μέσω του “φύλλου πορείας” ή φύλλου απέλασης που ουσιαστικά απαγόρευε την πρόσβαση σε διωκόμενους αγωνιστές κατοίκους από τις περιοχές που κατασκευάζεται ο TAV υπό την απειλή της εκδίωξης από τον τόπο τους. 

Σήμερα καταρρίφθηκαν όλες οι θεωρίες ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης που πλάσαρε η κυβέρνηση και τα μιντιακά παπαγαλάκια της. Αυτό αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι” δηλώνει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη προσθέτοντας  ” Οι περιοριστικοί όροι είναι κατά τη γνώμη μας πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Στην πραγματικότητα απαγορεύουν την συμμετοχή σε διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστροφική “επένδυση” της Ελληνικός Χρυσός”. Επίσης ενώ οι όροι επικαλούνται την κοινωνική συνοχή βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή της με την απαγόρεση ανθρώπων με αντιτιθέμενεςς απόψεις να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο”. 

Οι όροι όμως αυτοί δεν είναι ικανοί να περιορίσουν ούτε την βούληση ούτε την αντοχή του κινήματος ενάντια στο χρυσό. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και ενημερώσεις σχετικά με το έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές με πρώτο ραντεβού αυτό στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή όπου το κίνημα της Χαλκιδικής θα συναντηθεί με τα κινήματα ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο, του ξεπουλήματος των ακτών αλλά και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο βουνό αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν γιατί όπως λέει και το σύνθημα”Ανάβαση στον Κάκαβο σημαίνει ελευθερία”. 

Αναλυτικά για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά δείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο ματωμένος κρατισμός των νεοφιλελέδων. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Θερινό Σινεμά από την πρωτοβουλία κατοίκων Ε` διαμερίσματος