Εγκρίθηκε το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων

Υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων το απόγευμα της Δευτέρας από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν είχε συμβεί στη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου, γεγονός που είχε φέρει σε κόντρα τη διοίκηση με την αντιπολίτευση, αλλά και με τους αντάρτες της πλειοψηφίας. 

Γράφει ο Ιάσων Μπάντιος για το stokokkino.gr

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία αιτήθηκε η ίδια η αντιδήμαρχος Πολιτισμού υπέρ ψήφισαν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας, πλην του Κωνσταντίνου Ζέρβα ο οποίος επέμεινε στο «λευκό», οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», καθώς και ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών», Μάκης Στεργίου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει» ψήφισαν «λευκό». Να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Στην ομιλία του για το θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους "Εντάξει", χαρακτηρίζοντας τους στείρα αντιπολίτευση. «Αν πραγματικά αγαπούσατε τα Δημήτρια, είχατε μια μοναδική ευκαιρία να μας ξευτελίσετε και να περάσει με δική σας ψήφο», τόνισε ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας ότι τα Δημήτρια λειτουργούσαν σαν ατζέντης μεγάλων ονομάτων. «Τα Δημήτρια δεν είναι μπουζουξίδικο. Έφτασε σε ένα σημείο που ήταν γερασμένα. Αφορούσαν μόνο αυτούς που συμμετείχαν. Δεν ήταν ανοιχτά ούτε στις νέες τάσεις ούτε στις νέες καταστάσεις. Ποιος έφερε τον Φαμπρ; Η κ. Χρυσίδου τον έφερε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την εισήγηση της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, υπεραμύνθηκε των επιλογών της, τονίζοντας ότι από το 2011 τα Δημήτρια έχουν αλλάξει χαρακτήρα, με μειωμένο κατά 2/3 τον προϋπολογισμό, και με στόχο ένα σύγχρονο και καινοτόμο φεστιβάλ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων αναφορικά με την έλλειψη ενός καλλιτεχνικού διευθυντή των Δημητρίων, ο οποίος θα θέτει τους άξονες της κάθε διοργάνωσης, και θα έχει τη συνολική ευθύνη υλοποίησης, η κ. Χρυσίδου ανέφερε ότι λόγω του κανονισμού των Δημητρίων δεν είναι δυνατή η ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή, και έτσι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ατόμων με γνώση και εμπειρία, τα οποία αποτελούν τους καλλιτεχνικούς συμβούλους των Δημητρίων.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (παράταξη «Εντάξει»), Σταύρος Καλαφάτης, επιτιθέμενος για άλλη μια φορά στη διοίκηση υπογράμμισε πως η εισήγηση των Δημητρίων «δεν πέρασε επειδή οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αδιαφόρησαν και δεν βρίσκονταν στην αίθουσα να την ψηφίσουν», ενώ θύμισε ότι οι σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», επί σειρά ετών, ψήφιζαν αρνητικά στις αντίστοιχες ψηφοφορίες, για τα Δημήτρια που οργάνωναν οι προηγούμενες διοικήσεις. Παράλληλα τόνισε ότι σ’ αυτό που αντιδρά η μείζων αντιπολίτευση είναι η συχνότητα των απευθείας αναθέσεων.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ρία Καλφακάκου απαντώντας στις αιτιάσεις του Σταυρού Καλαφάτη για το γεγονός ότι η παράταξη της υπερψήφισε και στην προηγούμενη συνεδρίαση την εισήγηση της διοίκησης απάντησε ότι «εμείς δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση. Καταψηφίζουμε τα θέματα με τα οποία διαφωνούμε. Δεν το κάνουμε ευκαιριακά. Είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας όποτε ήταν θετική και όποτε ήταν αρνητική», ενώ σε σχέση με τα Δημήτρια τόνισε ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό της πόλης, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

«Να πάνε τα Δημήτρια στις γειτονιές της πόλης με δωρεάν είσοδο για τον κόσμο που δεν μπορεί να δώσει χρήματα για το εισιτήριο. Να γίνει σε νεκρό χρόνο συζήτηση για το αν μπορεί να υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής και για το πως ορίζεται η καλλιτεχνική επιτροπή, καθώς και πως προκύπτει ο προϋπολογισμός» δήλωσε η κ. Καλφακάκου.

Από την πλευρά τους οι αντάρτες της πλειοψηφίας Ανδρέας Κουράκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Κωνσταντίνος Ζέρβας κατηγόρησαν τη διοίκηση για προχειρότητα και κενά. Έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε η Πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι υπήρξε σαφής αναφορά στην ύπαρξη καλλιτεχνικού διευθυντή στα Δημήτρια, ενώ τόνισαν το γεγονός ότι η διοίκηση είχε 7 χρόνια να αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας, ώστε να έχει αυτή τη δυνατότητα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές η κ. Χρυσίδου δήλωσε ότι ποτέ στο παρελθόν οι αντάρτες δεν είχαν θέσει αυτά τα ζητήματα, σε καμία διαδικασία της διοίκησης ή της Πρωτοβουλίας, ενώ μάλιστα ήταν εν ενεργεία αντιδήμαρχοι.