«Έφυγε» ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος

«Έφυγε» από την ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Μαρτίου σε ηλικία 61 ετών ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς από το 2013 πάλευε με τον καρκίνο. Η κηδεία θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στις 11.30 π.μ. στο ναό της Νέας Παναγίας (στα πρώην Ηλύσια, περιοχή Ναυαρίνου & Μητροπόλεως) και η ταφή στα κοιμητήρια Αναστάσεως στη Θέρμη.

Ο Λάζαρος Χατζηνάκος που δεν τα κατάφερε μετά από 5,5 χρόνια μάχης με την επάρατη νόσο, απεβίωσε στις 05:55 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου, η οικογένειά του, η σύζυγός του Μέη και τα δυό του παλικάρια, ο Γιώργος και ο Περικλής επιθυμούν, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα υπέρ της ενίσχυσης του έργου του "Φάρου του Κόσμου": Εurobank GR6002602030000880201707671.

Η βιογραφία του

Γεννημένος το 1957 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχικά πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά από το 1977 άρχισε να τον κερδίζει η Δημοσιογραφία. Ανέλαβε το 1992 τη διεύθυνση της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ - Η Οικονομία στα Βαλκάνια». Τον Αύγουστο του 1995 συντόνισε ομάδα συντακτών και τεχνικών που δημιούργησαν την πρώτη ιστοσελίδα ελληνικής εφημερίδας στο διαδίκτυο: makthess.gr. Δίδαξε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει εκδώσει μια σειρά από τεχνικά περιοδικά (ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ) και πολιτιστικά έντυπα (ΕΞΩΣΤΗΣ).

Το 1997 ανέλαβε ως Γενικός Διευθυντής την επανέκδοση των εφημερίδων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και του περιοδικού «ΕΠΙΛΟΓΕΣ». Την περίοδο 2001-2004 ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2004 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 εργάστηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, όπου πραγματοποίησε μεταξύ άλλων δύο καινοτόμες έρευνες για την Τουριστική Ανάπτυξη Ελλάδος και Βουλγαρίας. Οι έρευνες αυτές παρουσιάστηκαν σε δεκάδες συζητήσεις και στο κεντρικό κτίριο της Κομισιόν Berlaymont στη βελγική πρωτεύουσα.  

Συνέχισε  καθημερινά να αρθρογραφεί στο διαδίκτυο με ποσοστό αναπηρίας 88%, καθώς από το 2013 διαγνώστηκε με καρκίνο οισοφάγου και πνευμόνων. Συνεργασίες του έχουν φιλοξενηθεί στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και άλλες εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας.

Από τον Μάρτιο του 2016 με  ορμητήριο το Νότιο Πήλιο εργάστηκε  για την Τοπική Ανάπτυξη στον άξονα των τεσσάρων ορεινών χωριών: Μηλιές – Βυζίτσα - Πινακάτες - Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Οργάνωσε στις 2 Ιουλίου μια «Παρέλαση Ανθρωπιάς» με θέμα ΖΩΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Μας θεραπεύουν!

Συντόνισε επίσης την άτυπη Διεπιστημονική Πρωτοβουλία Ελληνικές ΟΑΣΕΙΣ.

Για το έργο του έχει βραβευθεί από τους Πρόεδρους της Δημοκρατίας της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια και της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Έχει συνεργαστεί στενά με τον σημερινό Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν (Επιτροπή Γιούνκερ) κ. Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες.

Στις 21 Δεκέμβριου του 2013 δημιούργησε την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η οποία απέκτησε σταδιακά τα χαρακτηριστικά ενός νέου αστικού κινήματος. Το όραμα του για την Πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία άμεσων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης και συμμετοχής με επίκεντρο την βιωματική οικειοποίηση των γειτονιών της πόλης.

Πίστεψε σε μία κοινωνία μοντέρνα που, όμως, θα έχει κρατήσει μέσα της την αθωότητα των παλαιών χρόνων. Μια κοινωνία που θα βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και την σύνδεση των ανθρώπων στον χώρο που λέγεται γειτονιά και προσπάθησε να δημιουργήσει μία αλυσιδωτή αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης τους μέσα από την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τη διαφορετικότητα και την κοινωνική συνοχή του πεζοδρομίου.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ:

Με συντριβή η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά τον Λάζαρο Χατζηνάκο που πέθανε σήμερα τα ξημερώματα, Παρασκευή 16/3/2018, σε ηλικία μόλις 61 ετών, έπειτα από εξαιρετικά γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος το 1957 στη Θεσσαλονίκη, ο Λάζαρος Χατζηνάκος σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά από το 1977 άρχισε να τον κερδίζει η δημοσιογραφία. Ανέλαβε το 1992 τη διεύθυνση της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το περιοδικό «Επιχειρείν - Η Οικονομία στα Βαλκάνια». Τον Αύγουστο του 1995 συντόνισε ομάδα συντακτών και τεχνικών που δημιούργησαν την πρώτη ιστοσελίδα ελληνικής εφημερίδας στο διαδίκτυο: makthess.gr. Το 1997 ανέλαβε την επανέκδοση των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και του περιοδικού «Επιλογές». Την περίοδο 2001-2004 ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2004 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 εργάστηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης ως υπεύθυνος ευρωπαϊκών έργων και τεχνικός σύμβουλος.

Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο του  Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Βασ. Μπότση» για την πολύχρονη πορεία του στη δημοσιογραφία και τη συνεισφορά του, διά του έργου του στην ΕΣΗΕΜ-Θ, στη διάδοση της ιδέας της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και την ενίσχυση του ρόλου της περιφέρειας σε αυτήν.

Ο μοναδικός συνδυασμός τόλμης, καινοτομίας, επιμονής, οραματισμού και ωριμότητας που χαρακτήριζε κάθε εγχείρημα του Λάζαρου Χατζηνάκου, είναι το αποτύπωμα που αφήνει στην Ενημέρωση. Μαζί με την προσήλωσή του στην ιδέα ότι το δημοσιογραφικό έργο είναι διαρκής αποστολή υπέρ της κοινωνίας, που πρέπει να υπηρετείται ασυμβίβαστα.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας χάνει έναν από τους γνησιότερους και ικανότερους εκφραστές του, και οι εργαζόμενοι της ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετούν τον χαρισματικό συνεργάτη που για χρόνια τούς άνοιγε τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους για να βαδίσουν.

Η κηδεία του Λάζαρου Χατζηνάκου θα γίνει αύριο, Σάββατο 17/3/2018 από τον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας στις 11.30.

Η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στο Κέντρο Προστασίας ανηλίκων Φάρος του Κόσμου (eurobank GR6002602030000880201707671).

Το Διοικητικό Συμβούλιο