in

ΕΕΔΑ: Οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η φασιστική απειλή

ΕΕΔΑ: Οι δήθεν «αγανακτισμένοι πολίτες» είναι η φασιστική απειλή

Μετά τα θλιβερά γεγονότα που συνόδευσαν το συλλαλητήριο για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ. στη Θεσσαλονίκη, στις 21/1/18, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημείωνε ότι «ο ρατσιστικός λόγος που συνοδεύεται με απειλές, η οργανωμένη βία κατά των διαφωνούντων, η δράση στρατιωτικοποιημένων ομάδων κρούσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γέννησή τους, πριν επιστρέψουμε στις σκοτεινές μέρες της γενικευμένης ανομίας».]

Η ΕΕΔΑ τονίζει ότι η επίθεση σε βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήρθε να μας θυμίσει ότι η οργανωμένη και υποκινούμενη φασιστική βία συνιστά υπαρκτή και μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία, ότι «το λιντσάρισμα του Γιάννη Μπουτάρη δεν ήταν μια τάχα «ακραία πλην αυθόρμητη» αντίδραση απλών παρευρισκομένων. Πρόκειται για επίθεση από εθνικιστικές ακροδεξιές ομάδες που είχαν στοχοποιήσει τον Δήμαρχο για τις απόψεις του, είτε αυτές αφορούν την διεθνή θέση της χώρας είτε την αποδοχή της ετερότητας. Η καταπολέμηση του εθνικισμού, η αποδόμηση των εθνικών μύθων, η μάχη κατά του αντισημιτισμού, της ομοφοβίας και γενικότερα του ρατσισμού αποτελούν διαχρονικά κόκκινο πανί για τους ακροδεξιούς εχθρούς της δημοκρατίας».

«Η άμεση ταυτοποίηση και σύλληψη όλων των φυσικών αυτουργών της επίθεσης πρέπει να αποτελέσει την πρώτη αντίδραση της Πολιτείας. Πρέπει όμως να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες όσων ήταν υπεύθυνοι για τα μέτρα τάξης καθώς και των διοργανωτών. Πρέπει επίσης να απομονωθούν όσοι με τον δημόσιο λόγο τους συστηματικά καλλιεργούν το κλίμα μίσους και δυσανεξίας που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τέτοιες επιθέσεις» σημειώνει επιπλέον η ΕΕΔΑ επισημαίνοντας ότι «πολιτικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, αθλητικοί παράγοντες και άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης γίνονται συχνά εμπρηστές της κοινωνικής ειρήνης εκτοξεύοντας ρητορική μίσους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με πρόσωπα και οργανώσεις που σχετίζονται με το Μακεδονικό και το Ποντιακό, που αποτελούν προνομιακά πεδία αυτής της ρητορικής. Ως αποτέλεσμα, η ελευθερία έκφρασης είναι δικαίωμα  υπό αμφισβήτηση για όποιον θα ήθελε να διατυπώσει διαφορετική αντίληψη ή να αμφισβητήσει τη μία και μόνη «ορθή εθνικά» θέση. Αυτή η νέα μισαλλόδοξη εθνικοφροσύνη που επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε αποκλίνουσα φωνή απειλεί την κοινωνική συνοχή και εντέλει τη δημοκρατία».

Τέλος η ΕΕΔΑ καλεί τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου να απομονώσουν και να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους φορείς του εθνοφυλετισμού, καθώς και κάθε μορφή βίας που αποσκοπεί στον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και την αναγόρευση κάθε αντιπάλου ή όποιου διαφωνεί σε εχθρό ή προδότη, γιατί στρέφονται ευθέως κατά της δημοκρατικής ομαλότητας.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νεοφιλελευθερισμός, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ανάπτυξη – Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος. Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Πέθανε ο 32χρονος εργάτης που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε εργοστάσιο στη Λάρισα