in ,

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αυστρία από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο διάβημα που επιδόθηκε στον Αυστριακό Πρέσβη, χαρακτηρίζεται μονομερής και μη φιλική προς την Αθήνα ενέργεια, η σύγκληση διάσκεψης από τη Βιέννη αύριο Τετάρτη με Βαλκανικές χώρες, προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την Κεντρική Ευρώπη μεσω του Βαλκανικού περάσματος.

Με απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, η Σλοβενία κινητοποιεί τον στρατό για τον έλεγχο προσφύγων στα σύνορα με την Κροατία.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη διοργάνωση Διάσκεψης στη Βιέννη για το προσφυγικό

O πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων,  θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας. 

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με δηλώσεις του απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες: «Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες». Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα», είπε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλοι.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυστρία καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την Αυστρία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή την επιβολή πλαφόν στον ημερήσιο αριθμό των αιτήσεων ασύλου, που δέχεται. Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι η απόφασή της είναι νόμιμη.

Η Αυστρία προκάλεσε εκνευρισμό στις υπόλοιπες χώρες- μέλη της ΕΕ, ανακοινώνοντας ότι δε θα δέχεται παραπάνω από 80 αιτήσεις χορήγησης ασύλου την ημέρα, μέσω της κεντρικής διόδου μετακίνησης των προσφύγων, από τη Σλοβενία.

“Η Συνθήκη της Γενεύης (για τα δικαιώματα των μεταναστών) δε γνωρίζει τους όρους πλαφόν και όριο αποδοχής αιτήσεων (…) ενώ η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική στην Αυστρία. Παραβιάζουμε τη διεθνή νομοθεσία”, δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Χάιντς Πάτζελτ στο ραδιόφωνο ORF.

Η Αυστρία είναι ο τελευταίος σταθμός στο ταξίδι των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων πριν φτάσουν στη Γερμανία. Δεν υποχωρεί στην κριτική που δέχεται για τους περιορισμούς που έχει θέσει, ενώ ο υπουργός των Εσωτερικών της δήλωσε ότι το πλαφόν για τον ημερήσιο αριθμό αιτήσεων εφαρμόζεται από την Παρασκευή.

Η Βιέννη υποστηρίζει ότι αντιδρά με τον τρόπο αυτό στην έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αυστρία δέχτηκε 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου το 2015.

“Μία χώρα που μπορεί να υποδεχτεί 2,8 εκατ. τουρίστες το χρόνο, μπορεί να κάνει περισσότερα. Είναι αισχρό ν’ αποδέχεσαι τη δέσμευση τήρησης της Συνθήκης της Γενεύης και να σταματάς την εφαρμογή της, με την πρώτη κρίση”, δήλωσε ο Πάτζελτ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Βιέννης δήλωσε ότι η εφαρμογή ημερήσιου πλαφόν στην αποδοχή αιτήσεων χορήγησης ασύλου στη συνοριακή γραμμή με τη Σλοβενία “είναι απολύτως νόμιμη.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνθιμος ο παραβάτης. Του Βασίλη Κεχαγιά

Τηλεδιάσκεψη κορυφής Ομπάμα-Μέρκελ-Ολάντ-Κάμερον για την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο