Διαδηλώσεις στην Τυνησία μετά την αυτοπυρπόληση φωτορεπόρτερ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην πόλη Κασερίν, στα δυτικά της Τυνησίας, μετά την κηδεία του 32χρονου φωτορεπόρτερ Αμπντεραζάκ Ζεργκί που αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σε μία από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας.

«Για τους γιους της Κασερίν που δεν έχουν μέσα διαβίωσης, σήμερα θα αρχίσω μια επανάσταση, θα αυτοπυρποληθώ», είχε δηλώσει ο φωτορεπόρτερ σε βίντεο που δημοσιοποίησε πριν από την πράξη του.

Η τραγωδία προκάλεσε την οργή των κατοίκων της υποβαθμισμένης πόλης, με δεκάδες διαδηλωτές να αποκλείουν κεντρικούς δρόμους καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων και τις αρχές να απαντούν με χρήση δακρυγόνων.

Ανάλογες διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει και τον Δεκέμβριο του 2010 μετά την αυτοπυρπόληση νεαρού πλανόδιου μικροπωλητή στο Σίντι Μπουζίντ (κεντροδυτικά), ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη φτώχεια και τους εξευτελισμούς από αστυνομικούς.

Τότε οι διαδηλώσεις είχαν μαζικό χαρακτήρα, είχαν ομαδοποιηθεί υπό τον γενικό τίτλο «αραβική άνοιξη» και είχαν οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι τον Ιανουάριο του 2011.

Πηγή: efsyn.gr