Δεν τους επετράπη η είσοδος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με… εντολή του Τούρκου πρόξενου!

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια προχώρησαν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς μετά από εκτεταμένο αστυνομικό έλεγχο δεν επετράπη η είσοδος σε τέσσερα άτομα χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες την απόφαση έλαβε ο επικεφαλής του Τουρκικού προξενείου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνταν η εν λόγω παράσταση.

Όπως αναφέρουν σε καταγγελία τους στο alterthess.gr η Ζαχαρούλα Βεζύρη, η Μάγδα Βαμβακίδου και η Μαρία Ελευθεριάδου το απόγευμα της Πέμπτης συναντήθηκαν στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου με έναν φίλο τους, πολιτικό πρόσφυγα από την Τουρκία ο οποίος έχει λάβει άσυλο από την Ελλάδα, με σκοπό να παρακολουθήσουν την παράσταση «Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες», από το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Τότε, άνδρες της αστυνομίας, με πολιτικά και ένστολοι, που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου προσέγγισαν τα τέσσερα άτομα και τους ζήτησαν να ελέγξουν τις προσκλήσεις με τις οποίες σκόπευαν να παρακολουθήσουν την παράσταση. Αφού επέδειξαν τις προσκλήσεις με τις οποίες είχαν το δικαίωμα να εισέλθουν στο Μέγαρο μια αστυνομικός δήλωσε πως υποχρεούται να πραγματοποιήσει «τυπικό» έλεγχο στις τσάντες τους, πράγμα που έγινε, και διαπιστώθηκε πως είναι όλα εντάξει.

Στη συνέχεια όμως άνδρες της αστυνομίας και της ασφάλειας περικύκλωσαν τα τέσσερα άτομα και δήλωσαν πως δεν μπορεί να τους επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μουσικής αν δεν υπάρξει πρώτα έγκριση από τον Τούρκο πρόξενο. Στο σημείο αυτό τα τέσσερα άτομα διαμαρτυρήθηκαν εντόνως προς τις αστυνομικές δυνάμεις, τονίζοντας πως δεν έχουν το δικαίωμα να μην τους επιτρέψουν την είσοδο, από την στιγμή που έχουν τις απαραίτητες προσκλήσεις, και έχουν δεχτεί τον «τυπικό» έλεγχο, τον οποίο δεν δέχθηκαν οι υπόλοιποι θεατές.

Εμφανώς σοκαρισμένοι και με την υπομονή τους να χάνεται μετά από μισή και πλέον ώρα οι τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν σε αστυνομικό κλοιό έσκισαν τις προσκλήσεις και αποχώρησαν από το σημείο. «Ήταν εντυπωσιακή η στάση της αστυνομίας, η οποία μας απαγόρευε την είσοδο χωρίς κάποια αιτιολογία. Η ειρωνεία τους δεν σταμάτησε παρά μόνο τη στιγμή που αποχωρήσαμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι καταγγέλλουσες.

Επικοινωνήσαμε με την διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης η οποία μας τόνισε πως η συγκεκριμένη παράσταση φιλοξενούνταν στους χώρους του Μεγάρου, και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Τουρκικού Προξενείου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αστυνομικοί γνωρίζοντας τον Τούρκο πρόσφυγα από την πολιτική του δράση τον σταμάτησαν για έλεγχο, ενώ στη συνέχεια ο Τούρκος πρόξενος έδωσε εντολή να μην επιτραπεί στον ίδιο και στην παρέα του η είσοδος στο Μέγαρο Μουσικής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα στελέχη του Μεγάρου Μουσικής τονίζουν ότι το θέμα χειρίστηκε εξ ολοκλήρου η Αστυνομία, σε συνεννόηση με τον Τούρκο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος