in ,

Brexit με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους

Brexit με παλιούς φίλους και νέους συμμάχους

«To Brexit ήταν μια ψήφος για να πάρουμε τον έλεγχο και να πάρουμε τις αποφάσεις εμείς» δήλωσε η Τερέσα Μέι κατά την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε τους ισχυρούς του πλανήτη να εργαστούν ώστε η παγκοσμιοποίηση να… δουλέψει για όλους.

Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν την τοποθέτηση της Τερέσα Μέιστο Νταβός, καθώς το Brexit είναι μία από τις κύριες προκλήσεις τόσο για την ΕΕ όσο και για την παγκόσμια κοινότητα.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα της «αντιμετωπίζει μια μνημειώδη αλλαγή και σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον».

«Οι Βρετανοί διαλέγουν να χτίσουν μια πραγματικά παγκόσμια χώρα και θα αντιμετωπίσουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση» είπε η Τ. Μέι και συνέχισε λέγοντας «η ιστορία της Βρετανίας και η κουλτούρα της είναι βαθιά διεθνής. Πάντα κοιτάζαμε πέρα από την Ευρώπη Είμαστε από ένστικτο ένα έθνος που εμπορεύεται διεθνώς».

«Και θέλουμε να κλείσουμε εμπορικές συμφωνίες με παλαιούς φίλους και νέους συμμάχους σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε με νόημα.

Η Τερέσα Μέι δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς, αλλά και της άκρας αριστεράς, προσπαθούν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι ο κόσμος αμφισβητεί, πλέον, τις θετικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

Απευθυνόμενη στους Βρετανούς επιχειρηματίες η κ. Μέι επισήμανε ότι οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους προσθέτοντας ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι ορισμένες εταιρείες, ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, παίζουν με διαφορετικούς κανόνες σε σχέση με άλλους.

Συνεχίζεται το «παζάρι»

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξε η ανταλλαγή «προειδοποιήσεων» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας αναφορικά με την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη εμπορική σχέση με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή η χώρα του θα αναγκαστεί να βρει τρόπους ώστε η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος, από το Νταβός, επέστησε την προσοχή στη Βρετανία καλώντας την να μην επιχειρήσει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της περικοπής της φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Η Γαλλία δεν έχει την πρόθεση να «τιμωρήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό, απαντώντας στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν θα έχει “cherry picking”», δήλωσε ο Ερό στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει μια Ευρώπη α λα καρτ για τους Βρετανούς.

«Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι αυτή η θέση της Γαλλίας», συνέχισε ο υπουργός, απαντώντας στον Τζόνσον ο οποίος δήλωσε χθες πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα δεχθεί να «υποστεί σωφρονισμό».

Όταν γίνεται λόγος για «τιμωρία», «είναι προπέτασμα καπνού που επιτρέπει σε εκείνους που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στον λαό τους, γιατί βλέπουν πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις», απάντησε ο Ερό.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Τρίτη (προχθές) πως το Brexit θα σημάνει την έξοδο από την ενιαία αγορά και τάχθηκε υπέρ μιας «καθαρής και ξάστερης» ρήξης με την ΕΕ προκειμένου η Βρετανία να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Φωτογραφίες από την 1η μέρα του συνεδρίου για τον Κομμουνισμό στη Ρώμη

Διαδήλωση να μην απελαθούν οι συμμαθητές τους