in

Αυξημένη η τουριστική κίνηση, παραπλανούν με κινδυνολογία οι ξενοδόχοι

Αυξημένη η τουριστική κίνηση, παραπλανούν με κινδυνολογία οι ξενοδόχοι

Άκρως παραπλανητικά αποδεικνύονται ρεπορτάζ για την τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο με τα οποία τα τηλεοπτικά κανάλια προσπάθησαν για ακόμη μια φορά να παρουσιάσουν την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ως καταστροφική σε ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο για την χώρα.

Αφορμή στάθηκε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής στην οποία αναφέρεται πως «ο 5ος μήνας πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα, φέρνει κάθετη πτώση στις κρατήσεις από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές. Αρκετά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, χάνοντας σχεδόν ένα μήνα από μια πραγματικά δύσκολη σαιζόν. Και ενώ από τη μια πλευρά, φορείς και ιδιώτες συμπράττουν σε μια κοινή προσπάθεια θετικής προβολής για την περιοχή μέσω του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, καλούνται από την άλλη να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση στον Φ.Π.Α., που αν γίνει αναμένεται άκρως καταστροφική για τις επιχειρήσεις, εφόσον πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους».

Η Ένωση χαρακτηρίζει άκρως καταστροφική για τις τουριστικές επιχειρήσεις ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ και πως την ίδια στιγμή οι Ευρωπαϊκές χώρες με σταθερό συντελεστή Φ.Π.Α (σήμερα) και σαφώς χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπεται να ισχύσει στην Ελλάδα, ενισχύουν την τουριστική τους επιχειρηματικότητα διεκδικώντας μερίδιο κρατήσεων από την αγορά της Ελλάδας και της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα, όμως, με πηγές του αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», η κίνηση στα τσάρτερ κυμαίνεται στα ίδια ή και αυξημένα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο εικοσαήμερο του Μαίου πέρυσι στην Χαλκιδική, διαπίστωση που διαψεύδει τα περί “πολιτικής αστάθειας” και συνεπειών στον τουρισμό.

Στην άποψη αυτή συνηγορούν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αναφέρουν πως 1,7 εκατ. tουρίστες  επισκέφτηκαν τη χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο του έτους,  ενώ η εισερχόμενη τουριστική κίνηση κατέγραψε αύξηση 45,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να καταγράψουν αύξηση 12,8% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τα 532 εκατ. ευρώ.

Γίνεται έτσι φανερό ότι οι ξενοδόχοι στηρίζουν την  κινδυνολογία τους σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και την διαμονή, αύξηση που βασικά θα επηρεάσει λίγο το ύψος των κερδών τους και όχι την τουριστική κίνηση η οποία ήδη είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) ζητά να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ πάνω από 10% χρησιμοποιώντας τις κλασσικές απειλές για “περισσότερες από 200.000 απολύσεις υπαλλήλων  από το 2016 και μετά” ενώ γνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια που ο ΦΠΑ ήταν χαμηλότερος του 10% μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προχώρησαν τόσο σε προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας αλλά και σε μαζικές απολύσεις υπαλλήλων που αρνούνταν να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας (βλ. Πόρτο Καρράς).

 Photo Credit: KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαπραγμάτευση, δημοκρατικό καθήκον και κοινωνική καινοτομία. Του Α. Καρίτζη

48ωρη απεργία των εργαζομένων της Πολιτικής Αεροπορίας