Αστυνομικοί μπορούν να παρανομούν και με το νόμο

Νομοσχέδιο κατέθεσε το υπ. Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή για την “Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ενόπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις”. Στις άλλες διατάξεις περιλαμβάνεται το άρθρο 20 το οποίο έρχεται να καταργήσει την διαδικασία του αυτοφώρου για τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες αν μηνυθούν για κάποια πράξη από πολίτες η οποία έχει γίνει εν ώρα υπηρεσίας.

Το τελευταίο διάστημα η καταστολή των διαδηλώσεων, η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού (βλ. ΑΠΘ), η ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας (βλ. παρέλαση 28ης Οκτωβρίου), η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων (βλ. Χατζής) έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο ενώ ταυτόχρονα η βία και η αυθαιρεσία των αστυνομικών έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το Υπ. Προστασίας του Πολίτη με την εν λόγω διάταξη στην Βουλή η οποία θα δικαιολογεί και αναπαράγει επί της ουσίας την αυθαιρεσία των ένστολων αφού δεν θα ισχύει η νομοθεσία που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.

Σύμφωνα με νομικούς αυτή η διάταξη αφορά την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για αδικήματα για τα οποία μηνύονται οι ένστολοι και αφορούν πράξεις που τελέσθηκαν εν ώρα υπηρεσίας τους. Όπως υποστηρίζουν μπορεί να φέρει μέχρι και την παραγραφή αδικημάτων αφού στην Ελλάδα είναι γνωστές οι αργές διαδικασίες και η “ευαισθησία” των δικαστικών αρχών όταν αφορούν αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται αστυνομικοί και τα οποία συνήθως αφορούν εξύβριση, βία κ.α

Αυτή είναι η επίμαχη διάταξη

“Για τα αδικήματα που διώκονται κατ ‘ έγκληση, και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από αστυνομικό, λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 275, 409 – 413 και 417 – 429 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Λ. Παπαδήμος: Βήμα καθοριστικής σημασίας η συμφωνία του Eurogroup

Νέες Ταινίες της Εβδομάδας: Αναζητώντας τον πατέρα