in ,

Άστεγοι 14 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο λόγω καταστροφών

Άστεγοι 14 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο λόγω καταστροφών

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο εξαιτίας καταστροφών, όπως πλημμύρες ή ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταδεικνύει μελέτη του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNISDR) και το κέντρο παρακολούθησης των εσωτερικού εκτοπισμού.

Ο κίνδυνος εκτοπισμών αναμένεται να κλιμακωθεί καθώς οι πληθυσμοί μεγεθύνονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται πολύ πιο σοβαρές, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες και τροπικοί κυκλώνες είναι οι κυριότερες καταστροφές που προβλέπεται ότι θα ξεριζώσουν τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων με τις χώρες της Ασίας, όπου ζει το 60% του πληθυσμού της Γης, να αναμένεται να πληγούν σκληρά. 

Οκτώ στις δέκα χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εκτοπισμών και καταστροφής κατοικιών βρίσκονται στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία.

Ανάμεσά τους είναι η Ινδία, όπου κατά μέσο όρο 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάθε χρόνο, και η Κίνα, όπου 1,3 εκατ. άνθρωποι ξεριζώνονται κάθε χρόνο.

Στους αριθμούς δεν περιλαμβάνονται όσοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας επαπειλούμενων καταστροφών ή όσοι εκτοπίστηκαν εξαιτίας ξηρασιών ή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι ανάμεσα στις χώρες όπου καταστροφές μπορεί να προκαλέσουν εκτοπισμούς μεγάλης κλίμακας αν δεν υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση του κινδύνου καταστροφών, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πρόκληση για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι πλήττονται από καταστροφές», σημείωσε ο Ρόμπερτ Γκλέισερ, επιτετραμμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

«Πέρα από τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού σε μια καταστροφή, δεν υπάρχει πιο συντριπτικό χτύπημα από την απώλεια του σπιτιού μιας οικογένειας», συμπλήρωσε ο Γκλέισερ.

Οι χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη νότια Ασία την τελευταία δεκαετία στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους το 2017 και έστρεψαν την προσοχή στις ανεπάρκειες των σχεδιασμών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστροφών, με τις αρχές να δυσκολεύονται να προσφέρουν βοήθεια στα εκατομμύρια πληγέντες.

Οι πρόσφυγες και οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν μέσα στις χώρες τους είναι ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπογράμμισε από την πλευρά της η Αλεξάντρα Μπίλακ του IDMC. Τα νέα μοντέλα καλύπτουν ένα μέρος του δρόμου που πρέπει να διανυθεί για την πρόβλεψη του κινδύνου εκτοπισμού εξαιτίας καταστροφών, η οποία αποτελεί μια «παγκόσμια, επείγουσα προτεραιότητα», ανέφερε.

Τα νέα μοντέλα έχουν στόχο να βοηθήσουν τους πολεοδόμους σε κοινότητες και πόλεις που είναι επιρρεπείς σε κινδύνους, καθώς καλούνται να εξετάσουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των περιοχών που οικοδομούνται και τις απειλές για τα εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε αυτές.

Ο Τζάστιν Τζινέτι, επικεφαλής της διεύθυνσης δεδομένων και ανάλυσης του IDMC, επισήμανε στο Thomson Reuters Foundation ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ του κινδύνου εκτοπισμού εξαιτίας καταστροφών και του να ζει κανείς σε μια περιοχή που αστικοποιείται με ταχύτητα.

Καθώς οι φτωχότεροι συχνά ζουν στις παρυφές πόλεων, ή σε περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, ή στις όχθες ποταμών, ο Τζινέτι εξήγησε ότι ο καλύτερος πολεοδομικός σχεδιασμός θα μπορούσε να συμβάλλει να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι.

Ο ίδιος επισήμανε την αντίθεση μεταξύ της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, δύο χωρών όπου ο αριθμός των πολιτών που είναι εκτεθειμένοι στους κυκλώνες είναι χονδρικά ο ίδιος. Στην Ιαπωνία, οικοδομούνται κατοικίες υψηλότερης ποιότητας και οι εκτοπισμοί εξαιτίας καταστροφών είναι πολλοί λιγότεροι από ό,τι στις Φιλιππίνες, ανέφερε. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να νομίζει ότι οι εκτοπισμοί εξαιτίας καταστροφών οφείλονται σε μια αναπόφευκτη θεϊκή παρέμβαση κάποιου είδους—δεν είναι αναγκαία συνέπεια κάθε φορά που σημειώνεται μια σφοδρή βροχόπτωση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινοτισμός και η Θηλυκοποίηση της Πολιτικής

Η Ελλάδα δεν είναι σαν τις άλλες. Του Χρήστου Λάσκου