in ,

ΑΠΘ: Επιστολή- πρόκληση του Π. Μήτκα προς τη πανεπιστημιακή κοινότητα

ΑΠΘ: Επιστολή- πρόκληση του Π. Μήτκα προς τη πανεπιστημιακή κοινότητα

Σε πριβέ κλαμπ εν κρυπτώ λήψης αποφάσεων προσπαθεί να μετατρέψει τη Σύγκλητο ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας. Τι και αν οι ανοιχτές διαδικασίες των οργάνων αποτελούν τη καλύτερη προϋπόθεση για τη τήρηση της διαφάνειας, αυτό δε φαίνεται να απασχολεί το νέο πρύτανη. Μάλιστα σε επιστολή του προς τη πανεπιστημιακή κοινότητα ο Περικλής Μήτκας καταφέρεται εναντίον των φοιτητών του ιδρύματος κάνοντας λόγο για πρόσωπα που “φωνάζουν συνθήματα, λοιδορούν και υβρίζουν”.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως “η Σύγκλητος δεν μπορεί και δε θα συνεδριάσει με την παρουσία προσώπων που δεν ανήκουν στη νόμιμη σύνθεσή της και που φωνάζουν συνθήματα, λοιδορούν και υβρίζουν τα μέλη της κ.α., ακόμη και εάν αυτά τα πρόσωπα καταφέρουν να εισέλθουν διά της βίας στην αίθουσα”.

Επιπλέον προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη θέση του υποστηρίζει πως όλες οι διαδικασίες έγκρισης κινδυνεύουν να ακυρωθούν από ενστάσεις των εμπλεκόμενων στις διαδικασίες προμηθειών και διαγωνισμών, εάν η συνεδρίαση διεξάγεται με την παρουσία τρίτων.  

Η συγκεκριμένη επιστολή στάλθηκε εν όψει της συνεδρίασης της συγκλήτου του ΑΠΘ  σήμερα, Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στις 4.30 το απόγευμα όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η θέρμανση, η καθαριότητα αλλά και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σχολή Θεάτρου.

Βέβαια για τον πρύτανη του ιδρύματος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν θα συζητηθούν “φοιτητικά θέματα”. Φαίνεται πως διαφεύγει της διοίκησης του ιδρύματος πως η σχολή θεάτρου είναι υπό κατάληψη εδώ και αρκετές ημέρες και οι φοιτητές ανησυχούν για τα προβλήματα στέγασης της σχολής τους.

Σύμφωνα με τα θέματα ημερήσιας διάταξης η σύγκλητος θα συζητήσει επί της πρότασης σχετικά με “την παράταση μίσθωσης του ακινήτου όπου στεγάζεται το Τμήμα Θεάτρου (Ι. Δραγούμη 8 και Τσιμισκή Θεσσαλονίκη), για δύο (2) επιπλέον μήνες, έως τις 31- 12-2014, με τους ίδιους όρους του αρχικού συμφωνητικού και με δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου μίσθωσης για άλλους δύο (2) μήνες, μέχρι 28-2-2014”.

Από τη πλευρά του ο Σύλλογος φοιτητών της σχολής Θεάτρου απαντώντας στη πρυτανεία χαρακτηρίζει “προκλητικό” να μην αναγνωρίζονται ως φοιτητικά τα οικονομικά, τεχνικά και  διοικητικά θέματα του πανεπιστημίου. 

“Ο οικονομικός προϋπολογισμός, η φύλαξη, η καθαριότητα, η  θέρμανση, τα  αναλώσιμα υλικά, οι κτιριακές υποδομές είναι ζητήματα που όχι απλά αφορούν τον φοιτητή αλλά  τον επηρεάζουν άμεσα.  Παρόλα αυτά αποφάσισαν να μας  χαρακτηρίσουν  ‘’τρίτους’’”, υπογραμμίζει .

“Η ομαλή λειτουργία του ιδρύματος δεν επιτυγχάνεται  με την καταστολή των διεκδικητικών παρεμβάσεων,  ούτε με την ανάθεση ρόλου χωροφύλακα στους καθηγητές. Θεωρούμε αυτή την προτροπή κομμάτι μιας  γενικότερης πρακτικής που στόχο έχει την καταστολή οποιασδήποτε αγωνιστικής πρόθεσης” προσθέτει.

Επιπλέον καταγγέλλει ως “απαράδεκτη” τη στάση των πρυτανικών αρχών που όπως αναφέρει “μεθοδεύουν τον εκφασισμό του πανεπιστημίου” και διεκδικεί το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για όλα τα ζητήματα ζωτικής σημασίας που αφορούν την  καθημερινή λειτουργία του πανεπιστημίου.

“Το πανεπιστήμιο ανήκει στους φοιτητές και στην εργαζόμενη κοινωνία,  όχι στις εκάστοτε πρυτανικές αρχές”, καταλήγει.               

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

“Δε μετρώ” στο Θέατρο έξω από τα τείχη