in

Αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Μια ιστορική απόφαση εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο κατήργησε νόμο που υπήρχε από την περίοδο της αποικιοκρατίας και απαγόρευε την ερωτική συνεύρεση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η απόφαση θεωρείται σταθμός για τα δικαιώματα της ινδικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Η απόφαση ανακοινώθηκε το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) στο Νέο Δελχί.

Πέρα από τους πανηγυρισμούς μεταξύ των μελών της LGBT κοινότητας, μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι ο νόμος καταργήθηκε, η Ρίτου Νταλμία, μία από τους πέντε ανθρώπους που υπέγραφαν την προσφυγή υπέρ της κατάργησης του νόμου, δήλωσε ότι «άρχισε να ελπίζει ξανά».

«Είχα αρχίσει να γίνομαι κυνική, να μην πιστεύω στο σύστημα, αλλά ειλικρινά αυτή η απόφαση δείχνει ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί και σέβεται την ελευθερία στην έκφραση, την επιλογή και τα δικαιώματα».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φαίνεται ότι δίνει τέλος στην προσπάθεια νομιμοποίησης της ομοφυλοφιλίας στην Ινδία, έπειτα από μακρούς δικαστικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Ανάλογες προσφυγές το 1994 και το 2001 είχαν αρνητική κατάληξη, οδηγώντας τον αγώνα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων πολλά βήματα πίσω.

Σημαντική επιτυχία ήταν η απόφαση του 2009, η οποία κατήργησε το άρθρο 377 του ινδικού Ποινικού Κώδικα, ορίζοντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής συνεύρεσης ενάντια στους κανόνες της φύσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα και ήταν αντίθετη με το ινδικό Σύνταγμα.

Ακολούθησαν νέες και αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζονταν οι διώξεις ατόμων βάσει του άρθρου 377, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε ακόμη και σε καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, απόφαση του 2017, η οποία αναφερόταν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής άνοιξε τον δρόμο για τη σημερινή απόφαση.

Τα μέλη της LGBT κοινότητας στην Ινδία, που συχνά βρίσκονταν αντιμέτωπα με το στίγμα ή τον εκβιασμό στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, ακόμη και με κατηγορίες ότι ευθύνονται για την εξάπλωση ασθενειών όπως το AIDS, μιλούν για «εκπληκτική αλλά και παράξενη απόφαση».

Πηγή: www.efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Αξία της Αυτοδιαχείρισης, Ιδέες και Πρακτικές

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μιχάλη Συριόπουλου: Τα Σαββατοθεατροκύριακα που αγαπάς