in

Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και λουκέτα φέρνει η τρόικα-Γενική απεργία την Τρίτη

Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και λουκέτα φέρνει η τρόικα-Γενική απεργία την Τρίτη

Απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες φέρνει η άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα, με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε θέσεις μάχης και να απαντούν με γενική απεργία την Τρίτη.

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας περιμένει στο γραφείο του τους επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για την έναρξη της πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης από τον Φεβρουάριο του 2012 που συμφωνήθηκε το Μνημόνιο 2. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε τρεις φάσεις ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα προκύψει επικαιροποίηση του μνημονίου, απαίτηση για νέα μέτρα και μείωση ή σταδιακή εκταμίευση των δόσεων. Αρχικά αναμένεται να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ (αμυντικές βιομηχανίες και ΛΑΡΚΟ, οφειλές του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων).Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης, αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου τα τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και της επικαιροποίησης του μνημονίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους τελευταίους δύο μήνες του έτους και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες

Τις κρατικές ενισχύσεις από την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, καθώς και από τη ΛΑΡΚΟ, ζητά η Κομισιόν, όπως προέκυψε από τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην μπει οριστικό λουκέτο στις τρεις εταιρίες και σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση με όλα τα μέσα. Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια εκδοχή διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών που ταυτίζεται με την άποψη της τρόικας, αλλά κυβερνητικά στελέχη φοβούνται το πολιτικό κόστος, ενός ξαφνικού θανάτου και στην αμυντική βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν δείχνει έτοιμη να υποστηρίξει την επιβίωση των τριών επιχειρήσεων και έτσι δεν εξειδικεύει και τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί και σε ποσοστό 95% είναι νόμιμες και σύμφωνες με τις ευρωπαικές απαιτήσεις.

Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων, που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «αναζητούνται κοινές λύσεις, αλλά δύσκολες», όμως εάν βρεθεί «κοινός τόπος» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων, τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία και με τους επικεφαλής της τρόικας.  Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, συζητούνται και άλλα εναλλακτικά σενάρια, ενώ απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για τα ΕΑΣ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση- σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, ‘Αμυνας και Περιβάλλοντος- αλλά μετά την Κυριακή και την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας.

Έρχεται νέο μνημόνιο

 Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τις αποκρατικοποιήσεις και τον προϋπολογισμό του 2013, «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017 και για τον προϋπολογισμό του 2014». Καθώς, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, δεν υπάρχουν ακόμη τα πλήρη στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία και την υγεία. Στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την υπογραφή ενός νέου μνημονίου που θα φέρει νέα και πιο σκληρά μέτρα. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που συζητά με την τρόικα θα καταρτιστεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και αφού έχουν εντοπιστεί κενά και παραλείψεις στην υλοποίηση των μέχρι τώρα μνημονίων. Έτσι θα πρόκειται για μια σκληρή και ανελαστική συμφωνία με στόχο την επιτάχυνση των μέτρων και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρά την Τρίτη και την Τετάρτη (24 και 25 Σεπτεμβρίου) η ΑΔΕΔΥ, την εβδομάδα που στην Αθήνα θα βρίσκεται το κλιμάκιο της τρόικας, όπως αποφάσισε το γενικό συμβούλιο του συνδικάτου στην προγραμματισμένη του συνεδρίαση το Σάββατο.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο, «το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίασή του, αποφάσισε τη συνέχιση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα, που στοχοποιούν και απαξιώνουν το Δημόσιο Τομέα, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από το Κοινωνικό Κράτος και πλήττουν τους Δημόσιους Υπαλλήλους, οι οποίοι υφίστανται εδώ και τέσσερα χρόνια τις απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και σήμερα καταδικάζονται κατά χιλιάδες σε διαθεσιμότητα και απόλυση».

Ειδικότερα, αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης απεργίας την Τρίτη και την Τέταρτη, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2013. Διευκρινίζεται ότι την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιείται γενική απεργία σε συνεννόηση καισυνεργασία με τη ΓΣΕΕ.

Την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα κατά την οποία η τρόικα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί πανεργατικό συλλαλητήριο (ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ), στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10.30 π.μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια δολοφονία, μια αντιφασιστική πορεία και το τέλος της αυταπάτης. Του Αντώνη Γαλανόπουλου

O Μεγάλος Δικτάτωρ στο θερινό σινεμά της ΕΡΤ3