Απολογήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια μετά από δίωξη που τους ασκήθηκε επειδή ...χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ

Στην ΓΑΔΘ απολογήθηκαν σήμερα ο Κώστας Ξενόπουλος, ο Ηλίας Σμήλιος και ο Θανάσης Αγαπητός μετά από κλήση που έλαβαν για εξηγήσεις για κατηγορίες σε βάρος τους που τους αποδίδει η Ασφάλεια επειδή κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων... χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ. Οι υποθέσεις θα μεταφερθούν στον Εισαγγελέα για να οριστεί δικάσιμος. 

Να θυμίσουμε ότι στις 6 Οκτώβρη 2017, στην πορεία που οργάνωσε ο Συνονισμός Συλλογικοτήτων και άλλες κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες της πόλης με αφορμή το συνέδριο που διοργάνωσε ο Σ.Ε.Β. στη ΔΕΘ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές για να διαλύσουν την πορεία. Εκτός από τα χημικά, αστυνομικοί με γκλομπς χτυπούσαν ανεξέλεγκτα τους διαδηλωτές, τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι το μέλος του Συντονισμού Κώστα Ξενόπουλο.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου ο Κώστας Ξενόπουλος κλήθηκε στην Κρατική Ασφάλεια  να απολογηθεί, μετά από μήνυση που του ασκήθηκε (το Μάρτη του 2018) για την ίδια υπόθεση και για τα αδικήματα της «απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς» και «διατάραξης κοινής ειρήνης».

Στις 7 Μάρτη 2018, την πρώτη μέρα εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στη διαδήλωση που οργάνωσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας. Όπως αναφέρει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης «Οι πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ, κάτω από τις εντολές της συμβολαιογράφου Ευφ. Λέπεση, όχι μόνο απαγόρευσαν τη συνάντηση των διαδηλωτών μαζί της αλλά με ευρεία χρήση χημικών, ασπίδων και γκλομπς απώθησαν και χτύπησαν τους  διακόσιους και πλέον διαδηλωτές, τραυματίζοντας μεταξύ άλλων στο κεφάλι τον (τότε) περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Θανάση Αγαπητό». 


Την Πέμπτη 28 Ιουνίου δύο μέλη του Συντονισμού , ο τραυματισθείς Θανάσης Αγαπητός και (για τέταρτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο) ο Ηλίας Σμήλιος, κλήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια να απολογηθούν μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη που τους ασκήθηκε για την ίδια υπόθεση και για τα αδικήματα της "επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε αστυνομικούς" και “διατάραξης κοινής ειρήνης”.

«Το παραμύθι της «ανάπτυξης» που έρχεται και της «εξόδου από τα μνημόνια» είναι “δύσπεπτο” για το λαό και τα αντιλαϊκά μέτρα που το συνοδεύουν μπορούν να επιβληθούν μόνο με την ένταση της αστυνομικής βίας και καταστολής και των δικαστικών διώξεων ενάντια σε κάθε εργατική και λαϊκή αντίσταση και διαμαρτυρία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Συντονισμός κάνοντας λόγο για μαζική επιθεση αυταρχισμού και καταστολής στην Θεσσαλονίκη.