in , ,

Απελευθέρωση ιθαγενών πολιτικών κρατουμένων Tlanixco στο Μεξικό

Απελευθέρωση ιθαγενών πολιτικών κρατουμένων Tlanixco στο Μεξικό

Οι κρατούμενοι συμμετείχαν στην υπεράσπιση των υδάτινων πόρων της κοινότητας Tlanixco Nahuatl του San Pedro και είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 50 ετών.

Ένα κρατικό δικαστήριο στο Μεξικό αναίρεσε τις 50ετείς ποινές εναντίον τριών ιθαγενών Nahuatl που συμμετείχαν στην υπεράσπιση των υδάτινων πόρων της περιοχής τους μετά από καταγεγραμμένες παρατυπίες κατά την εκδίκαση.

“Οι προσβεβλημένοι κατέθεσαν έφεση κατά των δικαστικών παρατυπιών που οδήγησαν σε αυτές τις ποινές” λέει ο Jorge Oliveira, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάμτων του Μεξικό (Codhem), προσθέτοντας ότι οι κατηγορούμενοι απαίτησαν την ανασκόπηση της διαδικασίας για να δουν αν τα δικαιώματά τους ως ιθαγενείς έχουν γίνει σεβαστά.

Η Codhem ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας του Μεξικό (TSJEM) μια αναφορά της διαδικασίας και της έφεσης, και αυτό το δικαστήριο αποφάσισε την ακύρωση των ποινών των Dominga Gonzalez Martinez, Marco Antonio Perez Gonzalez και Lorenzo Sanchez Berriozabal, που είχαν καταθέσει έφεση. Οι τρεις τους είχαν καταδικαστεί με ποινές φυλάκισης άνω των 50 ετών τον Νοεμβριο του 2017.

Τώρα, οι τρεις εναπομείναντες υπερασπιστές του νερού Teofilo Perez Gonzalez, Pedro Sanchez Berriozabal και Romulo Arias Mireles σκέφτονται να καταθέσουν παρόμοιες εφέσεις. Είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 50 έως 54 ετών το 2017.

Η κυβέρνηση του Andres Manuel Lopez Obrador εφαρμόζει μια στρατηγική αμνηστίας για τους πολιτικούς κρατουμένους των προηγούμενων κυβερνήσεων και για μικρής σημασίας εγκλήματα. Οι 6 υπερασπιστές του νερού είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα με τους υποψηφίους, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Zeferino Ladrillero (CDHZL).

Ο Jose Antonio Lara Duque, διευθυντής του CDHZL, είναι πεπεισμένος πως και οι 6 κρατούμενοι θα απελευθερωθούν σύντομα.

Φωτο: Μέλη της ιθαγενούς κοινότητας Tlanixco του San Pedro περπατούν μαζί με συμβούλους του Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης (CIG), υποστηριζόμενα από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό των Zapatistas (EZLN), και την ομιλήτριά του Maria de Jesus Patricio Martinez, γνωστή ως Marichuy. 22 Νοεμβρίου 2017. Φωτ. Raul Fernando

Αρκετά χρόνια πριν, επιχειρηματίες του χώρου της ανθοκομίας και οι δημοτικές αρχές του Tenango del Valle συμφώνησαν στην εκτροπή φυσικών υδάτινων πηγών για αγροτικές επενδύσεις μεγάλου μεγέθους.

Η τοπική ιθαγενική κοινότητα Nahuatl του Tlanixco, στην πολιτεία του Μεξικό, αυτο-οργανώθηκε για να υπερασπιστεί το νερό και κατάθεσε νομικές καταγγελίες, που αγνοήθηκαν από τις αρχές. Η οργανωμένη επιτροπή κατηγόρησε τον Alejandro Isaac Basso, έναν εκπρόσωπο των ανθοκαλλιεργητών, ότι είχε κάνει εκτροπή των πηγών και δρομολογούσε το νερό του Tlanixco στις ανθοκαλλιέργειες.

Το 2003, η κοινότητα των ιθαγενών και οι επιχειρηματίες συμφώνησαν να συναντηθούν, αλλά ο Basso δεν εμφανίστηκε και αργότερα βρέθηκε νεκρός σε ένα φαράγγι.

Οι αρχές κατηγόρησαν την τοπικη επιτροπή υπεράσπισης του νερού για τον φόνο του Basso και τις απαγωγές άλλων ανθοκαλλιεργητών.

Η επιτροπή του Tlanixco αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο θάνατο του Basso και ζήτησε από τις αρχές να ερευνήσουν την υπόθεση.

Μετά την ανακοίνωση του Lopez Obrador για την προτεινόμενη αμνηστία των πολιτικών κρατουμένων και καθώς συσσωρεύονταν στοιχεία για παρατυπίες στη δικαστική διαδικασία, υποστηρικτές των υπερασπιστών του νερου του Tlanixco οργάνωσαν μια διεθνή εκστρατεία πίεσης προς τη κυβέρνηση για την απελευθέρωση των κρατουμένων.

Το 2018 ο Υπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον ΟΗΕ έστειλε μια δήλωση στη μεξικανική κυβέρνηση υπό τον τέως πρόεδρο Enrique Peña Nieto, εκφράζοντας ανησυχίες για την νομική διαδικασία, μια απόφαση χωρίς αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία και προειδοποιώντας για την «ποινικοποίηση των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπεράσπιση του νερού».

Πηγη: telesurenglish.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αντικαπιταλιστική Κίνηση στο δήμο Θεσσαλονίκης συγκροτούν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Βραζιλία: Κατάρρευση φράγματος τοξικών αποβλήτων. Λίγες ελπίδες για επιζώντες μεταξύ των αγνοουμένων