in ,

Ανυπότακτο χωριό κατά του μαύρου χρυσού στη Βρετανία

Ανυπότακτο χωριό κατά του μαύρου χρυσού στη Βρετανία

Μαύρες ημέρες ξημερώνουν στο βρετανικό χωριό της Μπαλκόμπης. Και αναμένονται ακόμη πιο σκοτεινές. Έτσι εκτιμούν οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ενάντια στις προγραμματισμένες έρευνες για πετρέλαιο στο Δυτικό Σάσεξ της Βρετανίας από την εταιρία Cuadrilla. Οι προσπάθειές τους έχουν καθυστερήσει τις γεωτρήσεις γύρω από το γραφικό αγγλικό χωριό για περισσότερο από 11 μέρες. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε πλήρη ρήξη την εταιρία και το κοινό που τις αντιμετωπίζει πολύ σκεπτικά. «Αδιαφορούν για την κοινή γνώμη του κόσμου της περιοχής. Η κυβέρνηση δεν έδωσε την παραμικρή σημασία σε όσα επισημαίνουν οι διαδηλωτές», δηλώνει στους Financial Times ο Στέφεν Γουάιτ, σκηνοθέτης που κατοικεί σε διπλανό χωριό.

Παρόλο που οι εκπρόσωποι της Cuadrilla επιμένουν ότι έχουν μελετήσει τον υδροφόρο ορίζοντα και εκτιμούν ότι οι εργασίες τους δεν θα προκαλέσουν μολύνσεις, ο Λόρδος Χάουελ, πρώην κυβερνητικός σύμβουλος σε ζητήματα ενέργειας δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν βορειότερα σε σημεία απομονωμένα και ακατοίκητα. Ακόμη και αυτή η δήλωση, όμως, προκάλεσε αντιδράσεις αναγκάζοντας τον Λόρδο να απολογηθεί.

Η διαδικασία με την οποία η εταιρία θα αναζητήσει πετρέλαιο ονομάζεται fracking και περιλαμβάνει την υπό πίεση εναπόθεση νερού, άμμου και χημικών στο υπέδαφος ώστε να δημιουργηθούν ρωγμές στα πετρώματα και να απελευθερωθεί το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, που μέσω σωληνώσεων θα συλλεχθεί στην επιφάνεια.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πάρει με το μέρος της την τοπική κοινωνία προσφέροντας φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια, εκείνες αγωνιούν για τις πιθανές μολύνσεις του υδροφόρου ορίζοντα.

Οι Γαλάτες στους Βρετανούς

Οι κάτοικοι της Μπαλκόμπης έχουν οργανωθεί απέναντι στις γεωτρήσεις και προσπαθούν να εμποδίσουν τις μεταφορές μηχανημάτων με ανθρώπινες αλυσίδες. Στο πλευρό τους έχουν έρθει και πολλοί διάσημοι όπως η Μπιάνκα Τζάγκερ και η Νάταλι Χάιντ, κόρη της μουσικού Κρίσι Χάιντ, η οποία και συνελήφθη από την αστυνομία όταν κόλλησε στην κυριολεξία τον εαυτό της με τον σύντροφό της ώστε να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη κλειδαριά γύρω από την είσοδο των εγκαταστάσεων της εταιρίας.

Η αστυνομία, η παρουσία της οποίας είναι έντονη στο χωριό για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της Cuadrilla από τους διαφωνούντες, έχει προχωρήσει ήδη σε 20 συλλήψεις. Παρόλα αυτά το ηθικό παραμένει ακμαίο ανάμεσα στις τάξεις των διαδηλωτών.

Eκείνοι μάλιστα έχουν καλέσει ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, προερχόμενους από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος των Τόρυς, οι οποίοι αποφάνθηκαν αρνητικά στις γεωτρήσεις.

«Τι θα γίνει εάν συμβεί κάποιο ατύχημα; Που θα αποβάλλονται οι τοξίνες των χημικών που θα χρησιμοποιηθούν; Πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει μόλυνση; Πρέπει να φροντίσουμε πρώτα να θεσπιστούν αυστηροί νόμοι για το περιβάλλον πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις εδώ», δηλώνει στους FT ο Μάθιου Ρέκορντ, κάτοικος του χωριού.

Βεβαρημένο μητρώο

Πριν από δυο χρόνια, η Cuadrilla έκανε γεωτρήσεις με την ίδια διαδικασία σε περιοχές του Λανκασάιρ, αλλά οι συνέπειες έκαναν την εμφάνισή τους: Οι πρώτες δυο γεωτρήσεις προκάλεσαν μικρούς σεισμούς. Οι εργασίες σταμάτησαν για να ερευνηθούν τα αίτια των σεισμών και οι συνέπειές τους. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο σεισμός είχε καταστρέψει την υποδομή των εγκαταστάσεων με τον κίνδυνο να έχει διαρρεύσει αέριο ή χημικά να είναι υπαρκτός και σίγουρος εάν συνεχιζόταν η γεώτρηση. Εν τέλει, διαρροή δεν συνέβη ποτέ αλλά η εταιρία δέχθηκε πρόστιμα από την κυβέρνηση καθώς είχε παραλείψει να ενημερώσει ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα.

Σε ένα ακόμη σημείο γεωτρήσεων της εταιρίας στην βόρεια Αγγλία, το 2013 τα σχέδια σταμάτησαν γιατί εκτιμήθηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δεν μπορούσαν να παραβλεφθούν.

Διχασμένη κυβέρνηση

Διχασμένο είναι το πολιτικό στερέωμα στην χώρα γύρω από το ζήτημα της εκμετάλλευσης πόρων. Πολλοί είναι οι υπουργοί που επιχειρηματολογούν ότι έτσι θα δημιουργηθούν έσοδα και θέσεις εργασίας. Αρκετοί είναι και εκείνοι, όμως, που πιστεύουν ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες τόσο περιβαλλοντικά όσο και εκλογικά.

Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να υποχωρεί ούτε προς στιγμή, αφού μόλις το Σάββατο – 10η ημέρα διαδηλώσεων – έστειλε έγγραφο στις τοπικές αρχές με το οποίο τις καλούσε να «αναγνωρίσουν ότι η εξόρυξη μεταλλευμάτων είναι ουσιώδης στις τοπικές και εθνικές οικονομίες». Με το έγγραφο αυτό επιχειρήθηκε η αναίρεση προηγούμενου εγγράφου των τοπικών αρχών με το οποίο επισημαίνονταν 16 κίνδυνοι για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων σεισμικών δονήσεων και την εμφάνιση ραδιενέργειας σε επιφανειακά ύδατα. 

Η κυβερνητική συνοχή πάντως φαίνεται να βρίσκεται σε μεταίχμιο καθώς σύμφωνα με τον Guardian, ο Μάικλ Φάλον, υπουργός ενέργειας, φέρεται να είπε σε κλειστή συνάντηση ότι οι γεωτρήσεις ίσως αντιμετωπίσουν τις έντονες αντιδράσεις ακόμη και από τις συντηρητικές ομάδες της κοινωνίας. «Θα δούμε όμως πόσο σθεναρή είναι η αντίστασή τους. Εάν θα τους αρέσει το εργοτάξιο στο τέλος του δρόμου», φέρεται να συμπλήρωσε.

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαλλαγείτε από τις άφθες με φασκόμηλο!

Μαίνεται η φωτιά στη Βαρυμπόμπη