Αντιφατικές καταθέσεις αστυνομικών στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου

Τις αντιφατικές μαρτυρίες των επικεφαλής των δύο υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Αυγή».

Σύμφωνα με τα έγγραφα των καταθέσεων που αποκαλύπτει η εφημερίδα, ο επικεφαλής των δύο αστυνομικών της ομάδας Ζ που έφτασαν πρώτοι στην οδό Γλάστωνος αναφέρει ότι «ξεκίνησαν να του δένουν το χέρι από το ΕΚΑΒ, αφού του δέσανε το κεφάλι, έκανε μια απότομη κίνηση» και προσθέτει ότι όταν ο 33χρονος σηκώθηκε, απείλησε με γυαλί και ότι ένας αστυνομικός τον είχε κλοτσήσει γιατί είχε επιτεθεί προηγουμένως σε διασώστη.

«Αυτός είχε πέσει κάτω και κοπανιόταν. Είχε μια παθητική αντίσταση, ήταν σε τρομερή υπερδιέγερση και ένας εκ των υφισταμένων μου του ακινητοποίησε το δεξί πόδι πατώντας το. Η χειροπέδηση ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες: αν έχουμε όρθιο ή ξαπλωμένο ή γονατισμένο, και είναι ανάλογη με την αντίσταση που προβάλλει ο συλλαμβανόμενος».

«Έχουμε παθητική αντίσταση. Για τον λόγο αυτόν του πατήσανε το πόδι προκειμένου να τον δέσουνε. Έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Είχε πολύ κόσμο, θα μπορούσε να τραυματιστεί κάποιος. Βασική μας αρχή ήταν να προστατέψουμε τον κόσμο, αφού είχε μαζευτεί αρκετός, την ασφάλεια των αστυνομικών και να ενεργήσουμε τη σύλληψη. Ήταν η ενδεδειγμένη μέθοδος, δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο».

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του ίδιου αστυνομικού για το μαχαίρι: «Ο αστυνομικός Χ, επειδή κάποιος περίοικος είπε ότι υπήρχε κάπου ένα μαχαίρι, μπήκε στο κοσμηματοπωλείο και βρήκε το μαχαίρι εντός. Το μαχαίρι ήταν κάπου μπροστά, το βρήκε εύκολα. Κανονικά έπρεπε να το πιάσει με μια σακούλα αφού είναι πειστήριο, το κράτησε όμως στο χέρι του καθ' όλη τη διάρκεια του επεισοδίου αφού αυτό ήταν σε εξέλιξη. Δεν μπορούσε να αφήσει το μαχαίρι εκεί, διότι θα μπορούσε κάποιος περίοικος ή συνεργός να το συλλέξει ή να το χρησιμοποιήσει ή να το εξαφανίσει».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασαν στη συνέχεια στο σημείο δίνει μια άλλη εκδοχή.

«Η ΔΙΑΣ εμπλέκεται στο συμβάν όπως μου είπαν από το σημείο που ήταν όρθιος, κρατούσε ένα τζάμι και απειλούσε. Μου μεταφέρθηκε, επίσης, ότι δεν μπορούσαν να τον διαχειριστούν εύκολα γιατί ήταν σε αμόκ, είχε πολλά αίματα και, παρά τις προσπάθειες του διασώστη, δεν μπορούσε ούτε καν να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες αφού κρατούσε ένα σπασμένο τζάμι».

«Ο υφιστάμενός μου θεωρώ ότι έπραξε εντός των ορίων της νομιμότητας, με την ελάχιστη χρήση βίας, προκειμένου να τον δέσουν με ασφάλεια, λαμβανομένου υπόψη ότι είχαν κληθεί να συλλάβουν δράστη ληστείας με αιχμηρό αντικείμενο», συνεχίζει ο ίδιος/.

Όσον αφορά το μαχαίρι, ο ίδιος αναφέρει πως του είπαν ότι ήταν μέσα στο κατάστημα, αλλά παραδέχεται ότι «η πρακτική είναι να μένει ο χώρος ανέπαφος. Ο χώρος δεν αποκλείστηκε γιατί δώσανε προτεραιότητα στον δράστη. Θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να αποκλειστεί ο χώρος».

Πηγή: efsyn.gr