Αναρμόδιο δηλώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για το δηλητηριασμένο νερό

Αναρμόδιο δηλώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για το δηλητηριασμένο νερό

Αναρμόδιο δηλώνει το Υπουργείο Εσωτερικών να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ σχετικά με την υψηλή συγκέντρωση αρσενικού στο νερό του Νεοχωρίου επικαλούμενο δήλωση του δήμαρχου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα.  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αποδίδουν την υψηλή συγκέντρωση αρσενικού στις εξορύξεις χρυσού, που πραγματοποιούνται στην περιοχή από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».
Αντίθετα, ο δήμαρχος Αριστοτέλη αποδίδει την αιτία του φαινομένου σε γηγενή στοιχεία του εδάφους» και υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να συγχέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σύμφωνα και με την άποψη του ΙΓΜΕ» Μάλιστα ενώ παραδέχεται την υψηλή συγκέντρωση αρσενικού στο νερό προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι «πρόσφατα το δίκτυο ύδρευσης του Νεοχωρίου, ανιχνεύτηκε να παρουσιάζει σχετικά αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού, έναντι του πρόσφατου ορίου των 10 mg/l». Και προσθέτει: «σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση του αρσενικού δεν υπερέβη το όριο των 30 mg/l που ίσχυε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Πόσο μάλλον το όριο των 50 mg/l που ήταν η παραμετρική τιμή μέχρι το 2003».

Να υπενθυμίσουμε ότι το ζήτημα της μόλυνσης του νερού από αρσενικού προέκυψε στις 31 Αυγούστου όταν ο ίδιος ο δήμαρχος ανακοίνωσε στους κατοίκους  το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο για πόση λόγω του εντοπισμού μεγάλης συγκέντρωσης αρσενικού στα δείγματα που εξετάστηκαν  και ότι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο.

«Αναμένουμε τις απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υγείας» τονίζει η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Εσωτερικών δεν πρέπει να απαντάει με δηλώσεις του Χρ. Πάχτα. Δηλώσεις του Χρ. Πάχτα έχουμε δει πολλές φορές αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα».

«Για μία ακόμη φορά ο Χρ. Πάχτας λειτουργεί ως υπάλληλος της εταιρείας. Δεν μπαίνει κάν στην διαδικασία να ερευνήσει το θέμα. Με ποια κριτήρια και βάσει ποιων ερευνών ισχυρίζεται ότι η μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού δεν οφείλεται σε εργασίες της Ελληνικός Χρυσός όταν στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν γίνει περίπου εκατό γεωτρήσεις μεγάλου βάθμους περίπου 1000 μέτρων και σε πολύ μικρές μεταξύ τους αποστάσεις. Από εκεί και πέρα είναι προκλητικό το γεγονός ότι στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους κατοίκους του χωριού επικαλείται τον όρο ότι δεν είναι θανατηφόρα η δόση» τονίζει ο Κ. Γκοντίνος κάτοικος της περιοχής και γραμματεάς του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και αναρωτιέται «Τι περιμένει ο κ. Πάχτας να έχουμε θύματα από αυτην την ιστορία για να αρχίσει να ανησυχεί;»

Σύμφωνα με τον κ. Γκοντίνο όλες οι υπηρεσίες δηλώσαν αναρμόδιες για ένα τέτοιο γεγονός για το οποίο θα έπρεπε να επέμβει εισαγγελέας όταν μάλιστα περισσότεροι από 1000 κάτοικοι υδροδοτούνται εδώ και μεγάλο διάστημα από μολυσμένο νερό.” Επιτέλους ποιοι είναι αρμόδιοι να απαντήσουν στις εκκλήσεις των κατοίκων για ενημέρωση σχετικά με το θέμα;” τονίζοντας ότι αναφορές έχουν γίνει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τυχαία η σύμπτωση των εργασιών της Ελληνικός Χρυσός με την μόλυνση του νερού;

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αριστοτέλη είχε απαντήσει καθησυχαστικά και στις δύο καταγγελίες της δημοτικής παράταξης «Ενωτικής Πρωτοβουλία Αριστοτέλη» η οποία αναρωτιόταν εφόσον η κατακόρυφη αύξηση του αρσενικού στην υδρευτική γεώτρηση και στην υδροδότηση του χωριού συμπίπτουν χρονικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΚΕΠΑΜΑΧ,  με την ένταση των δεκάδων ερευνητικών γεωτρήσεων της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή πώς είναι δυνατόν να είναι τυχαία  η χρονική αυτή σύμπτωση και τι κίνητρα είχε η δημοτική αρχή για να πυκνώσει τις αναλύσεις την περίοδο αυτή. Στην δεύτερη καταγγελία της  η Ενωτική Πρωτοβουλία Αριστοτέλη ξεκαθάριζε ότι «η εμφάνιση Αρσενικού στο νερό της περιοχής συνέπεσε απόλυτα με μια και μοναδική ανθρωπογενή δραστηριότητα, την διάνοιξη ικανού αριθμού διερευνητικών γεωτρήσεων της Ελληνικός Χρυσός γύρω από την πηγή του Αγίου Αθανασίου, με αποτέλεσμα να χαθεί (προσωρινά) το νερό της πηγής αυτής» προσθέτοντας ότι « Η άμεση σχέση και εξάρτηση του προβλήματος με τη δραστηριότητα αυτή, μπορεί εύκολα να πιστοποιηθεί με συγκεκριμένη υδρογεωλογική μελέτη, την οποία εξ αρχής ζητήσαμε και η οποία επιβάλλεται να γίνει, γιατί θα πρέπει να προσδιοριστεί η προέλευση του τοξικού στοιχείου στον υδροφορέα της περιοχής, αν θέλουμε να αποκλείσουμε επαναλήψεις τέτοιων, αναμενόμενων «ατυχημάτων» στο μέλλον.»

Ο Χρ. Πάχτας στις ανακοινώσεις του αντίθετα τόνιζε ότι  «το νερό ύδρευσης στο Νεοχώρι προέρχεται  από την ανάμειξη μίας γεώτρησης που βρίσκεται νότια του οικισμού και μίας πηγής που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου» και ότι η  ποσότητα αρσενικού που εντοπίστηκε «σε καμία περίπτωση δε δύναται να χαρακτηριστεί θανατηφόρα, τοξική ή δηλητηριώδης, όπως δυστυχώς κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν». Επίσης ισχυριζόταν  ότι «Η παλαιά γεώτρηση, στην οποία παρουσιάστηκε αυξημένη συγκέντρωση αρσενικού, δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο, ούτε χωροταξικά ούτε γεωχημικά, είτε με τις ερευνητικές εργασίες είτε με τις εργασίες των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή».

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του μάλιστα ο δήμαρχος Αριστοτέλη δήλωνε ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επίλυσης του προβλήματος στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού και ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού. Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος «έλυσε», κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα του μολυσμένου νερού με νέες γεωτρήσεις υπογράφοντας σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Κατασκευή υδρευτικών γεωτρήσεων, αγωγού μεταφοράς και δεξαμενής αποθήκευσης πόσιμου νερού, στη Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου», αρχικού προϋπολογισμού 250.662,00€ το οποίο έχει ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Με μίξη καθαρού και ρυπασμένου νερού δεν λύνεται το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού

Η λύση στην οποία όμως προέβη ο δήμαρχος Αριστοτέλη συνιστά σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Ζαμπετάκη απλά μίξη καθαρού και ρυπασμένου νερού. Ο καθηγητής εξηγεί την σκέψη αυτή με ένα απλό πείραμα με ένα μπουκάλι νερό και τρία καλαμάκια.  Το μπουκάλι της φωτογραφίας είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.

«Είναι γνωστό όμως ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι όπως το μπουκάλι της από κάτω φωτογραφίας, κάνοντας νέες γεωτρήσεις είναι σαν να βάζουμε άλλο ένα καλαμάκι στο μπουκάλι…Το ίδιο (ρυπασμένο) νερό θα απορροφήσει» τονίζει ο κ. Ζαμπετάκης και προσθέτει: «Αν μια γεώτρηση έχει (ή θα αποκτήσει) πρόβλημα με …βαρέα μέταλλα (π.χ. το άσπρο καλαμάκι) τότε το ίδιο πρόβλημα θα έχει αργά ή γρήγορα και μια άλλη γεώτρηση λίγα km πιο κάτω κι ας είναι σε άλλο βάθος ή με άλλο χρώμα καλαμάκι!»

«Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας από τα βαρέα μέταλλα του υπόγειου υδροφορέα» αναφέρει. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και πάλι χειμώνας για το παραμύθι του Σαμαρά. Του Παναγιώτη Κάτσικα

Ούτε μία μέρα κλεμμένη. Ούτε μία αργία χαμένη