in

Αλληλεγγύη στις Σκουριές από το Βερολίνο (βίντεο και φωτό)

Αλληλεγγύη στις Σκουριές από το Βερολίνο (βίντεο και φωτό)

Διαμαρτυρία μπροστά στην ρουμάνικη πρεσβεία στο Βερολίνο πραγματοποίησαν χθες έλληνες, ρουμάνοι και γερμανοί αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Ρόσια Μοντάνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Η κινητοποίηση αυτή έγινε στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας δράσης ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Να σημειωθεί ότι κάτοικοι του Βερολίνου ανήρτησαν πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα “Σώστε τις Σκουριές, καταλάβατε την ΕΡΤ”

«Θέλουμε με την κινητοποίηση αυτή να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα της Χαλκιδικής» λέει ο Γιώργος, φοιτητής στο Βερολίνο. Σχετικά με τις διώξεις εναντίον κατοίκων της Χαλκιδικής ο Γιώργος τονίζει “ενώπιον του νόμου πρέπει να τεθούν οι επιχειρήσεις αυτές που καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές των ανθρώπων εκεί και όχι οι αγωνιστές που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη γη, την αξιοπρέπεια και την υγεία”.

«Η διαμαρτυρία αυτή γίνεται από κοινού με ρουμάνους ακτιβιστές καθώς το πρόβλημα είναι κοινό και πρέπει να δοθεί κοινή λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» καταλήγει.

«Στην Ελλάδα του Μνημονίου και της τρόικας  σταδιακά καταργείται κάθε έννοια κράτους δικαίου, με αποφάσεις σκάνδαλα όπως οι εξορύξεις της Χαλκιδικής αλλά και το κλείσιμο της ΕΡΤ» τονίζει από την πλευρά του ο Διονύσης Γράνας, δικηγόρος. «Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν σέβεται καμία νομιμότητα ακόμη και τους νόμους που η ίδια θεσπίζει, Με την κινητοποίηση αυτή  στέλνουμε το μήνυμα και από το Βερολίνο ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν είναι μόνοι» συμπληρώνει

«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί η ελληνική κυβέρνηση ξεπουλά όλη την περιουσία του ελληνικού λαού. Ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη έχει ποινικοποιηθεί και οι αγωνιστές διώκονται. Μάθαμε επίσης ότι το κτίριο της ΕΡΤ εκκενώθηκε προκειμένου να φιμωθούν οι φωνές που εξέφραζαν έναν αγωνιστικό λόγο» δηλώνει ο Αντρέας Έσε, τυπογράφος και μέλος του συνδικάτου Verdi. «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται την αλληλεγγύη μας» καταλήγει.  

Στην χθεσινή κινητοποίηση το παρόν έδωσαν Ρουμάνοι πολίτες που ζουν στο Βερολίνο. Με την παρουσία τους έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης στις Σκουριές, στην Ρόσια Μοντάνα αλλά και σε όλους αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

Η Ρόσια Μοντάνα βρίσκεται στα Καρπάθια όρη.Η καναδική εταιρεία Gabriel Resources επιχειρεί να κατασκευάσει στην περιοχή το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο εξόρυξης χρυσού της γηραιάς ηπείρου. Οι κάτοικοι στην Ρουμανία αντιστέκονται ενάντια στην επένδυση φαστ τρακ υπερασπιζόμενοι τόσο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής όσο και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

«Είναι η 12η εβδομάδα που διαδηλώνουμε στην Ρουμανία ενάντια στην καταστροφή της Ρόσια Μοντάνα. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή στο Βουκουρέστι αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας» λέει η Λιάνα Νέμες από το Κλουζ της Ρουμανίας. «Το δάσος, οι λίμνες της περιοχής πρόκειται να καταστραφούν ανεπιστρεπτί από τις εξορύξεις χρυσού, αν τελικά το σχέδιο της καναδικής εταιρείας επιβληθεί» συνεχίζει και προσθέτει «Δεν είναι όμως μόνο το φυσικό περιβάλλον που απειλείται αλλά και η πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς στην περιοχή αυτή βρίσκονται οι ρωμαϊκές στοές εξόρυξης που δείχνουν πως οι άνθρωποι έκαναν εξορύξεις πριν 2.000 χρόνια»

Σύμφωνα με την ίδια στο σχέδια της εταιρείας είναι να κάνει χρήση κυανίου, σε ποσοστό τριάντα φορές μεγαλύτερο από όσο έχει χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες εξορύξεις σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, όπως λέει, αν το σχέδιο της εταιρείας προχωρήσει, εξορύξεις χρυσού θα ξεκινήσουν σε όλη την χώρα. Ήδη σε μια άλλη πόλη της Ρουμανίας το Certez η καναδική εταιρεία  Eldorado Gold απειλεί να ξεκινήσει εξορύξεις χρυσού. Να σημειωθεί ότι το 1971 στο Certez συνέβη ένα μεγάλο δυστύχημα λόγω των εξορύξεων. Λόγω της κατάρρευσης ενός φράγματος που συγκρατούσε τα νερά μιας μεγάλης λίμνης αποβλήτων προκλήθηκε πλημμύρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 80 κάτοικοι.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις που γίνονται καθημερινά στην Ρουμανία η ίδια τονίζει ότι αυτές κατάφεραν να σταματήσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νόμο που έδινε το δικαίωμα στην καναδική εταιρεία Gabriel Resources να εκμεταλλευτεί την γη εκεί. Μετά από τις μαζικές αντιδράσεις του κόσμου ενάντια στον νόμο αυτό και την αντίθεση που εξέφρασαν πολλοί νομοθέτες, το σχέδιο νόμου απεσύρθη προσωρινά.

Τέλος επεσήμανε ότι η διαμαρτυρία αυτή γίνεται από κοινού με τους αλληλέγγυους στον αγώνα της Χαλκιδικής καθώς τόσο οι κάτοικοι της Ρουμανίας αλλά και της Ελλάδας αντιστέκονται ενάντια σ` ένα κοινό πρόβλημα. «Αν ξεκινήσει η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική τότε παρόμοιες επενδύσεις  θα επιβληθούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα το περιβάλλον και οι ζωές των κατοίκων να γίνουν θυσία στο βωμό των κερδών κάποιων πολυεθνικών. Στην Σλοβακία, την Ισπανία, την Φινλανδία υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια. “Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό για αυτό και πρέπει να υπάρξει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο” κατέληξε. 

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Νοέμβρης της μνημονιακής αλληλεγγύης. Της Μαριάνθης Τουτουντζίδου

Εκδήλωση: «Ο λαός απέναντι στον φασισμό: 1940-Πολυτεχνείο- σήμερα»