in

Aλ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων, το δίκιο των ανθρώπων

Aλ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων, το δίκιο των ανθρώπων

Στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία και έξοδο από την κρίση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα πως “όλοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες”.

Όπως τόνισε η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε. «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα αφορά τα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος. «Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές της «για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη». Όπως είπε, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας. Όπως πρόσθεσε, οι Έλληνες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της, ο ΑΛέξης τσίπρας τόνισε πως δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες», σημείωσε.

«Σήμερα ερχόμαστε όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια συνολική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Με τη ρήση του Σοφοκλή “Υπέρτατος νόμος  από τους νόμους των ανθρώπων, είναι το δίκιο των ανθρώπων”, έκλεισε, καταχειροκροτούμενος, την δευτερολογία του, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε άλλες τοποθετήσεις:

Τουσκ: Απαραίτητη η ενότητα για να έλθουμε σε συμφωνία

Δευτερολογία Γιούνγκερ

Μ. Γλέζος: Ματαιοπονούν όσοι θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρώπη

Π. Ιγκλέσιας: Την Ευρώπη καταστρέφει ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων

Παπαδημούλης: Θέλουμε την Ελλάδα αξιοσέβαστο μέλος της ΕΕ

Μαριάς προς Βέμπερ “Ανθελληνικό ντελίριο”

Γκ. Τσίμερ: «Σεβαστείτε το ΟΧΙ της Κυριακής»

Τζ. Πιτέλα: Δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit

Επίθεση του προέδρου του ΕΛΚ στον Αλέξη Τσίπρα

Τουσκ: Έχουμε ευθύνη να βρούμε λύση

Ομιλία Γιούνγκερ στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλή δημοσιογραφία, κακή δημοσιογραφία, το θέμα ήταν να κερδίσει το «ΝΑΙ». Του Θεόφιλου Σιχλετίδη

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια