in ,

Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα

Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα

Στον αέρα βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται η εκλογή του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα καθώς δικαιώνει τον Ανδρέα Γιαννακουδάκη ο οποίος είχε προσφύγει κατά της διαδικασίας με την οποία βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος η οποία απέρριψε την υποψηφιότητα του για τη θέση του πρύτανη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ έκρινε πως οι διαδικασίες που οδήγησαν στην εκλογή του νέου πρύτανη ήταν  μη νόμιμες καθώς αποφάνθηκε ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Η μη παρουσία των πρυτάνεων σε αυτές τις συνεδριάσεις καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης και ζητεούσε να ακυρωθεί η από 20.5.2014 απόφαση του συμβουλίου του ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης , Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και απορρίφθηκε ο ίδιος, όπως και ο καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Γ. Παντής.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας του νόμου Διαμαντοπούλου καθώς μόλις δύο εβδομάδες μετά και την αποπομπή του αντιπρύτανή του Γιάννη Τζιφόπουλου για τις δηλώσεις περί “σφαλιάρας” και “φασιστοποίησης όσων είναι σε θέσεις εξουσίας”, έρχεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τις εκλογές και να επιβεβαιώσει τόσο τις καταγγελίες περί “βιασύνης” και “σκοτεινών σημείων” στις διαδικασίες ανάδειξης της νέας πρυτανείας, όσο και τις επικρίσεις πως ο νέος νόμος περιορίζει τη δημοκρατία εντός των πανεπιστημίων.  Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος γνώριζαν πως η διαδικασία που ακολούθησαν ήταν παράνομη αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν για τις συνέπειες με αποτέλεσμα σε μια δύσκολη χρονιά για το πανεπιστήμιο με την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα να είναι τεράστια, το ΑΠΘ να καταλήγει “ακέφαλο”.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος νόμος για την εκλογή των πρυτάνεων έχει επικριθεί από πολλούς για περιορισμό της δημοκρατίας εντός των ΑΕΙ καθώς “πετάχθηκαν” εκτός του εκλογικού σώματος οι φοιτητές. Επιπλέον οι νέοι πρυτάνεις εκλέχθηκαν αφού αποκλείστηκαν μια σειρά υποψηφιοτήτων μετά από “αξιολόγηση” από το -διορισμένο κατά το ήμισυ και με μέλη εκτός του πανεπιστημίου- Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε Ιδρύματος. Σύμφωνα με το νόμο σε ψηφοφορία τίθενται μόλις δύο ή τρεις υποψήφιοι (ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος). Αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν προοδευτικές υποψηφιότητες ή και οι υποψηφιότητες με ό,ποια υποψία πολιτικής απόχρωσης ενώ προκρίθηκαν οι υποψήφιοι με τεχνοκρατική αντίληψη.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί από εκείνο το σημείο όπου το ΣτΕ έκρινε ότι οι ενέργειες του Συμβουλίου του Ιδρύματος δεν είναι σύννομες, δηλαδή από την συνεδρίαση με την οποία έγινε η προέγκριση των υποψηφίων προς ψηφοφορία και η απόρριψη των υπολοίπων.

Καμία κριτική στο Συμβουλιό από τον Πρύτανη Μήτκα – Έτοιμος να ξαναβάλει υποψηφιότητα

Παντής: Να παραιτηθεί το Σ.Ι του ΑΠΘ μετά τις παράνομες μεθοδεύσεις για τις εκλογές των πρυτάνεων

Για “μεθοδεύση” των διαδικασιών εκλογής των πρυτάνεων από το Συμβούλιο Ιδρύματος έκανε λόγο ο πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Γιάννης Παντής και ζήτησε την παραίτησή του.

Μιλώντας στους 93.4 Στο Κόκκινο ο Γιάννης Παντής που ήταν και ένας εκ των δύο υποψηφίων που “κόπηκε” από το Σ.Ι επέρριψε ευθύνες στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Σ.Ι και καθηγητή ιατρικής Β. Ταρλατζή ο οποίος όπως είπε “είναι άνθρωπος της Νέας δημοκρατίας και κρύβεται πίσω από την μεθόδευση της διαδικασίας ώστε να βγουν οι πρυτανικές αρχές που ήθελε η παράταξή του”.

“Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του ΑΠΘ”, υπογράμμισε και προσέθεσε πως το Συμβούλιο Ιδρύματος “μεθόδευσε” τη διαδικασία καθώς ρόλος του είναι όπως είπε, να περάσει μια νέα αντίληψη για το πανεπιστήμιο, αυτή της ιδιωτικοποίησής του και ενάντια στο αυτοδιοικητο.

“Το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη πράξη του Σ.Ι. Ένα Σ.Ι που μεθοδεύει τις διαδικασίες και παρανομεί ενώ το ξέρει ότι παρανομεί το κάνει για συγκεκριμένους λόγους”, τόνισε και προσέθεσε πως η συγκεκριμένη επιλογή του κρύβει “δόλο” ενώ χαρακτήρισε το Σ.Ι “μακρύ χέρι του υπουργείου στο πανεπιστήμιο”.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις συνέπειες των επιλογών του Σ.Ι οι οποίες οδήγησαν σε “θεσμική απορρύθμιση” καθώς όπως είπε σήμερα ” δεν έχουμε πρύτανη και κανείς δεν μπορεί να υπογράψει για θέματα ακαδημαϊκά και οικονομικά”. 

Τέλος υπογράμμισε πως αν δεν παραιτηθεί “έχει εμμονή να εκπληρώσει τους σκοπούς” και προσέθεσε πως ο ίδιος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο Σ.Ι καθώς “δεν έχει καμία φερεγγυότητα πως η διαδικασία δεν θα είναι ξανά μεθοδευμένη”.

Κατερίνα Μπακιρτζή

 

Δείτε Επίσης:

Παντής: Να παραιτηθεί το Σ.Ι του ΑΠΘ μετά τις παράνομες μεθοδεύσεις για τις εκλογές των πρυτάνεων

 Μυλόπουλος: “Θεσμικές και προσωπικές οι ευθύνες” για τις εξελίξεις στο ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στο διάολο!

“Κρίση, φόβος και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής”