Αγώνας από τους εργαζόμενους της Hellenic Steel για να διασωθεί το εργοστάσιο

Προσπάθεια ώστε να ανασταλεί η διαδικασία πτώχευσης της Ελληνικής Εταιρίας Χάλυβος (Hellenic Steel) καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, μετά την κήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των παγίων της εταιρίας ως άγονου.

«Μια κραταιά βιομηχανία, η οποία πραγματικά μπορεί να παράξει πλούτο, είναι άδικο να χαθεί», αναφέρει μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος των εργαζομένων, Παναγιώτης Χατζάκος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, «κατά την οριστική αξιολόγηση της προσφοράς του αρχικά επιλεγέντος υποψηφίου αγοραστή, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να καλύψει ουσιαστικό  όρο που του είχε τεθεί στην τελική διαπραγμάτευση για την πώληση των παγίων». «Κατόπιν αυτού», όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «και δεδομένου ότι οι δύο άλλες προσφορές που είχαν υποβληθεί για την αγορά του εργοστασίου δεν ήταν δεσμευτικές», οι εκκαθαριστές αποφάσισαν  να κηρύξουν άγονη τη διαδικασία πώλησης των παγίων της εταιρείας.

Την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη της πώλησης εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων. Παράλληλα στην ανακοίνωση προστίθεται πως μετά την εξέλιξη αυτή, οι μέτοχοι της εταιρίας επιθυμούν ευθέως την πτώχευσή της σύμφωνα και με σχετική αίτηση που έχουν ήδη καταθέσει στα δικαστήρια- ενδεχόμενο στο οποίο οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του σωματείου δηλώνουν την αντίθεσή τους. Με βάση δε την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, έχουν προχωρήσει από την Πέμπτη σε κινητοποιήσεις καλώντας την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους φορείς της Θεσσαλονίκης «να σκύψουν στο πρόβλημα και να μην αφήσουν μία ακόμη παραγωγική μονάδα να οδηγηθεί σε εξαφάνιση».

Μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Παναγιώτης Χατζάκος, χαρακτήρισε «παράλογο και τραγικό» πως παράλληλα με τον διαγωνισμό που έτρεχε για την πώληση της εταιρίας, οι μέτοχοι της εταιρίας (σ.σ. βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η ιταλική ILVA) κατέθεσαν στα ελληνικά δικαστήρια αίτηση πτώχευσης. «Δεν επιθυμούμε και μας βρίσκει απέναντι αυτή η απόφαση, η εταιρία να πτωχεύσει διότι αν πτωχεύσει η εταιρία τελειώνουν τα πάντα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην εταιρία, -η οποία εδρεύει σε οικόπεδο «φιλέτο» έκτασης 1.118 στρεμμάτων με 380 στρέμματα καλυπτόμενους χώρους- τόνισε πως είναι «ετοιμοπόλεμη, σε άρτια κατάσταση και ανά πάσα ώρα και στιγμή με πολύ λίγα χρήματα, που μπορεί να διαθέσει κάποιος, μπορεί να δουλέψει και να παράγει πλούτο». Είναι «η μοναδική στην Ελλάδα που παράγει προϊόντα πλατιάς εξέλασης, είναι για μας και για το κράτος όλο αυτό το χρονικό διάστημα που λειτουργούσε, εθνικής σημασίας εργοστάσιο».

Διερωτήθηκε δε «ποια εταιρία σήμερα στην Ελλάδα με ταμείο 30 εκατομμύρια ευρώ κάνει αίτηση εκκαθάρισης;», σημειώνοντας πως «αυτήν την στιγμή η εταιρία, έχει ταμείο 10 εκατομμύρια ευρώ». «Εάν κάποιους τους ενδιαφέρει μόνο το προσωπικό όφελος, το οικονομικό όφελος ή κάποιους δεν τους ενδιαφέρει τίποτε από αυτήν την επιχείρηση, εμάς μας ενδιαφέρουν άλλα πράγματα. Και ο στόχος και ο σκοπός μας είναι η εταιρία να παραμείνει ανοιχτή και να την δούμε να επαναλειτουργεί», ανέφερε επίσης.

Η λύση σύμφωνα με τους εργαζομένους, είναι η αναστολή της αίτησης πτώχευσης και να ξεκινήσει άμεσα ξανά διαδικασία πώλησης της εταιρίας. Αίτημά τους, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης, των φορέων της πόλης της Θεσσαλονίκης και οποιουδήποτε μπορεί να συνδράμει «προκειμένου να κάνουμε την προσπάθειά μας, να διασωθεί η εταιρία».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εργαζόμενοι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Παράλληλα, επιδιώκουν επαφές με το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Καλούν δε τον κόσμο να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων, «μια κραταιά βιομηχανία, η οποία πραγματικά μπορεί να παράξει πλούτο, είναι άδικο να χαθεί».

Πηγή: stokokkino.gr