in

60.000 ευρώ θα πληρώσουν οι εφοπλιστές για κάθε πλοίο

60.000 ευρώ θα πληρώσουν οι εφοπλιστές για κάθε πλοίο

Τροπολογία με την οποία κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το από 18 Ιουλίου 2013 Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας  το οποίο θεσμοθετούσε την  εθελοντική οικονομική αρωγή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας ψηφίστηκε στη Βουλή.  Στην ψηφοφορία, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν 89 Βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα. Συγκεκριμένα 52 Βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, 36 κατά και 1 δήλωσε παρών (Γρηγόρης Ψαριανός).

Συνολικά 441 ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν 2.769 πλοία έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα την εθελοντική τους συμμετοχή στον διπλασιασμό της φορολόγησής τους (μέσω του συστήματος της φορολογίας χωρητικότητας) για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο αριθμός των πλοίων που ανακοινώθηκε χθες ότι θα φορολογηθούν διπλά την επόμενη τριετία αντιπροσωπεύει το 90% των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία και το 65% εκείνων που φέρουν ξένη σημαία. Οσον αφορά την οικονομική συνεισφορά, αυτή, μέχρι στιγμής, υπολογίζεται σε 75 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει ενδεικτικά σε περίπου 140 εκατ. ευρώ, καθώς αναμένεται η συμμετοχή κι άλλων ναυτιλιακών εταιρειών.

Η έκτακτη αυτή εθελοντική φορολόγηση θα γίνει με βάση το σύστημα του φόρου χωρητικότητας (tonnage tax) για τα πλοία που ελέγχουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες (είτε ελληνικής είτε ξένης σημαίας). Συγκεκριμένα, αν ένας πλοιοκτήτης με πλοίο ελληνικής σημαίας κατέβαλλε μέχρι πρότινος ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ ετησίως, με το νέο καθεστώς, θα καλείται εθελοντικά να καταβάλει 60.000 ευρώ τον χρόνο, για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Ελληνες εφοπλιστές για την εθελοντική συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό. Οπως τόνισε σχετικά, «η σημερινή συμφωνία για την οικειοθελή, δική σας συμμετοχή στον κρατικό προϋπολογισμό του 90% του στόλου υπό την ελληνική σημαία και του 65% του στόλου με ξένη σημαία, είναι, πραγματικά, συγκινητική και αποδεικνύει ότι, πράγματι, η Ναυτιλία σε όλες τις κρίσιμες, τις δύσκολες περιόδους του έθνους ήταν πάντοτε, ως εθνικός πρωταθλητής, άλλωστε, μία δύναμη πατριωτισμού».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το άγχος της επόμενης μέρας. Του Παντελή Μπουκάλα

3ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης