in

60.000 εθνικιστές ζήτησαν «Λευκή Ευρώπη»

60.000 εθνικιστές ζήτησαν «Λευκή Ευρώπη»

Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές συμμετείχαν σε διαδήλωση που οργανώθηκε από ακροδεξιές οργανώσεις στη Βαρσοβία χθες (Σάββατο), οπότε οι Πολωνοί γιόρτασαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας τους το 1918.

Συνολικά 12 διαφορετικές πορείες έγιναν στην πολωνική πρωτεύουσα, με μεγαλύτερη αυτή της ακροδεξιάς, η οποία επισκίασε τις κυβερνητικές εκδηλώσεις συγκεντρώνοντας πολύ περισσότερο κόσμο, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Χιλιάδες άτομα φώναξαν αντιεβραϊκά συνθήματα και ζήτησαν μια «λευκή Ευρώπη των αδελφών εθνών», όπως έγραφε ένα μεγάλο πανό. Ορισμένοι σήκωσαν πλακάτ με τα οποία ταύτιζαν το Ισλάμ με την τρομοκρατία και κατήγγειλαν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Κεντρικά συνθήματα ήταν: «Θεός, τιμή, πατρίδα», «Δόξα στους ήρωές μας», «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία», «Έξω οι πρόσφυγες».

Πολλοί κυμάτιζαν την εθνική ασπροκόκκινη σημαία, άναψαν φλόγες και πέταξαν κροτίδες, γεμίζοντας με κόκκινο καπνό τον ουρανό. Άλλοι έφεραν πανό που απεικόνιζε σύμβολο νεοναζί που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην κινητοποίηση συμμετείχαν 60.000 άνθρωποι, ενώ άλλες εκτιμήσεις αυξάνουν τον αριθμό στους 100.000. Πολλοί ήταν νέοι, μερικοί με τα πρόσωπά τους καλυμμένα ή με μπουκάλια μπίρας στο χέρι, αλλά συμμετείχαν επίσης οικογένειες και μεγάλης ηλικίας άτομα.

Το κρατικό κανάλι, που απηχεί τη γραμμή της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε την ακροδεξιά κινητοποίηση «μεγάλη πορεία πατριωτών» και ισχυρίστηκε ότι δεν συμμετείχαν  εξτρεμιστές, αλλά Πολωνοί που απλώς εξέφρασαν την αγάπη τους για την Πολωνία.

«Ήταν ένα όμορφο θέαμα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. «Είμαστε υπερήφανοι που πολλοί Πολωνοί αποφάσισαν να λάβουν μέρος σε μια γιορτή που συνδέεται με την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας».

Η ετήσια πορεία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες για τους ακροδεξιούς σε όλη την Ευρώπη από το 2009. Και το μέγεθός της μεγαλώνει από τότε που η χώρα έχει μετακινηθεί περισσότερο προς τα δεξιά.

Αντιφασιστική αντιδιαδήλωση

Παράλληλες πορείες οργάνωσε και φέτος η αντιπολίτευση. Επίσης, αριστερές οργανώσεις απάντησαν στην ακροδεξιά πρόκληση με αντιφασιστική πορεία στην πρωτεύουσα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στους δρόμους για την αποφυγή επεισοδίων, καθώς παλαιότερα βίαιες συγκρούσεις είχαν αμαυρώσει την εθνική γιορτή. 

Ωστόσο, υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό κατά οποίο εθνικιστές έσπρωξαν και κλότσησαν αρκετές γυναίκες που φώναξαν αντιφασιστικά συνθήματα και κρατούσαν πανό που έγραφε «Σταματήστε τον φασισμό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα πρωτοστάτησε στην επίσημη τελετή για την εθνική επέτειο. Το «παρών» έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόκειται για την 99η επέτειο της ημέρας που η Πολωνία κηρύχτηκε ανεξάρτητη ως έθνος στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από 123 χρόνια κατά τα οποία εξουσιάστηκε από τη Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία από τα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο Ντούντα κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη, περπατώντας δίπλα από τη στρατιωτική φρουρά πριν αρχίσει την ομιλία του. Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, υποστήριξε ότι η Πολωνία δεν ήταν πάντα πλήρως ανεξάρτητη από το 1918, όπως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τριάντα χρόνια Εντευκτήριο. Του Τέλλου Φίλη

#58ΦΚΘ Closeness