in

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τι θα δούμε φέτος στη μεγάλη γιορτή της πόλης

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τι θα δούμε φέτος στη μεγάλη γιορτή της πόλης

Συνολικά 150 ταινίες θα προβληθούν φέτος σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 9 Νοεμβρίου.

Οι 36 από αυτές  είναι ελληνικές, δύο εκ των οποίων, η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Forget me not», του Γιάννη Φάγκρα, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα διεκδικώντας το Χρυσό Αλέξανδρο.

Το ίδιο βραβείο αλλά και τα άλλα βραβεία διεκδικούν συνολικά 13 ταινίες οι οποίες αποτελούν τις πρώτες ή τις δεύτερες ταινίες των σκηνοθετών που συμμετέχουν και προέρχονται από όλο τον κόσμο.

Η γιορτή του κινηματογράφου θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας «Λευκός θεός» (φωτό), του Κόρνελ Μούντρουτσο. Πρόκειται για ένα κράμα κινηματογραφικών ειδών με κεντρική ηρωίδα τη Λϊλι, ένα 13χρονο κορίτσι το οποίο επαναστατεί εναντίον του κόσμου των ενηλίκων. Την ίδια ώρα ο σκύλος της, ηγείται μια εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων.

Από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στην Ευρώπη

Ως «ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη» χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής του κ. Δημήτρης Εϊπίδης κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τις απόψεις των ανθρώπων του κινηματογράφου όπως τις εκφράζουν στον ίδιο, συμπλήρωσε ο κ. Εϊπίδης.

Παρόλα αυτά ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ βαίνει διαρκώς μειούμενος, φτάνοντας φέτος τις 700.000 ευρώ. Από αυτές το Υπουργείο Πολιτισμού καλύπτει μόνον τις 210.000. Για να αντιληφθείτε περί τι μειώσεων πρόκειται, αρκεί να θυμηθούμε πως πριν από 3-4 χρόνια, ο προϋπολογισμός άγγιζε τα 8 εκατομμύρια! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση του αριθμού των προβαλλόμενων ταινιών, τη μείωση της διάρκειας του φεστιβάλ κατά μία ημέρα αλλά δεν επηρέασε καθόλου το ποιοτικό επίπεδο.

Ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, υποστήριξε πως η επιλογή των ταινιών η οποία γίνεται από τον ίδιο, είναι τέτοιες ώστε να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία των ελλήνων σκηνοθετών. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η ελληνική παραγωγή και οι έλληνες σκηνοθέτες κάτι που φάνηκε τα τελευταία χρόνια με τις διακρίσεις των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό.

100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος

Τιμώντας τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου, τοποθετώντας κάπως αυθαίρετα ως πρώτη χρονιά το 1914, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα προβάλει τις 20 πρώτες που ψήφισε το κοινό από μία λίστα 200 ταινιών συνολικά. Βέβαια ταινίες στη γυρίζοντας από το 1897, κυρίως ντοκιμαντέρ, το 1911 γυρίστηκε η «Γκόλγω» από τον Κώστα Μπαχατώρη ενώ το 1911 ιδρύθηκε η Αθηνή Φιλμ, του Σπυρίδωνα Δημητρακόπουλου, η πρώτη εταιρία παραγωγής στη χώρα. Η πρώτη ηχητική ταινία γυρίστηκε το 1930 και ήταν η οπερέτα «Οι απάχηδες των Αθηνών». Έτσι φαίνεται πως το 1914 δεν ταιριάζει ως η χρονιά απαρχής για τον ελληνικό κινηματογράφο και θα ήθελα να μάθω πιο ήταν το κριτήριο με το οποίο επελέγη αυτή η χρονιά.

 Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος θα προβληθούν και 9 ταινίες παραγωγής του 1914.

Εκτός όμως τα ψευδό-εκατοντάχρονα υπάρχει και το πρόγραμμα των Ελληνικών Ταινιών, το οποίο περιλαμβάνει 7 ταινίες φετινής παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται ο εξωβελισμός της εγχώριας παραγωγής και η υποβάθμιση του ελληνικού τμήματος το οποίο, επί της ουσίας, δεν υφίσταται. Κι αυτό φαίνεται από την απουσία των φορέων και των σωματείων των επαγγελματιών του χώρου. Νομίζω πως ήρθε η ώρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να επανακτήσει τη σχέση του με τον ελληνικό κινηματογράφο αναβαθμίζοντας το ελληνικό τμήμα και επαναφέροντάς το ως διαγωνιστικό.

Αφιερώματα

Μια μεγάλη κυρία του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου κινηματογράφου θα είναι ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα. Πρόκειται για τη μούσα του Ράινερ Ρένερτ Φασμπίντερ, Χάνα Σιγκούλα. Θα προβληθούν τρεις ταινίες του Φασμπίντερ στις οποίες πρωταγωνιστεί («Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ», 1972 «Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν», 1978, και «Λιλί Μαρλέν, 1981) καθώς και ταινίες μικρού μήκους που έχει σκηνοθετήσει η ίδια και άλλες που έχει επιμεληθεί. Την Παρασκευή 7/11, στις 8.30 μ.μ., η ηθοποιός θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Αφιέρωμα γίνεται και προς τιμή του σουηδού σκηνοθέτη Ρόι Άντερσον και περιλαμβάνει 5 ταινίες ανάμεσα στις οποίος και το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξή του», που θα προβληθεί στις 8 Νοεμβρίου ως ταινία λήξης.

Επίσης, αφιέρωμα σε έναν άλλο πρωτοπόρο. Τον ούγγρο Κόρνελ Μούντρουτσο, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια των μεγάλων συμπατριωτών τιου Μίκλος Γιάντσο και Μπάλα Ταρ. Θα προβληθούν 5 ταινίες, με την τελευταία του δημιουργία «Λευκός θεός», να ανοίγει τις εκδηλώσει του φεστιβάλ, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.

Τέλος, θα τιμηθεί ο γεννημένος στις ΗΠΑ, γιος ιρανών μεταναστών, σκηνοθέτης, Ραμίν Μπαχρανί. Ο μόλις 39 ετών σκηνοθέτης, θεωρείται ένας από τους πλέον αξιόλογους κινηματογραφιστές του αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Θα προβληθούν10 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες του.

Ανοιχτοί Ορίζοντες – Ματιές στα Βαλκάνια

Συνολικά 41 ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσο των Ανοιχτών Οριζόντων, του πιο δυναμικού τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Με σταθερό προσανατολισμό στην ανεξάρτητη κινηματογραφική σκηνή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πρωτοποριακές φωνές με ένα ευρύ φάσμα θεματικών, αφηγηματικών και αισθητικών προσεγγίσεων. Η ενότητα «Ρεύματα», περιλαμβάνει 9 ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.

Για μια ακόμη χρονιά, ένα από τα καλύτερα τμήματα του φεστιβάλ, οι «Ματιές στα Βαλκάνια», θα φωτίσει το κινηματογραφικό τοπίο των χωρών της Βαλκανικής. Σκηνοθέτες όπως οι τούρκοι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλαν και Κουτλούγ Αταμάν, ο ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου και άλλοι παρουσιάζουν την πλούσια σε προβληματισμούς και πρωτοπόρα σε αναζητήσεις κινηματογραφία των χωρών της περιοχής, μέσα από 11 ταινίες μεγάλου μήκους και 7 ταινίες μικρού μήκους.

Στο πλαίο αυτού του τμήματος εντάσσεται το αφιέρωμα  και το αφιέρωμα στο σέρβο σκηνοθέτη, Ζέλιμιρ Ζίλνικ. Θα προβληθούν 13 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους του πρωτοπόρου αυτού δημιουργού που περιλάμβάνουν ένα χρονικό διάστημα από το 1967 μέχρι σήμερα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης Ειδικές Προβολές ταινιών που κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πολυαναμενόμενες ταινίες σκηνοθετών όπως οι Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν, ο Φατίχ Ακίν, ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, η Ναόμι Καβάσε, ο Αμπντεραμάν Σισακό, η Σουζάνε Μπίερ, ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και ο Κρίστιαν Πέτσολντ.

Ακόμη το κοινό του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις τρεις ταινίες οι οποίες διαγωνίζονται για το βραβείο Λουξ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες είναι: «Ίντα», του Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία), η οποία πρόκειται σύντομα να προβληθεί στη χώρα μας, «Τα κορίτσια», της Σελίν Σιαμά (Γαλλία) και «Ταξικός εχθρός», του Ροκ Μπίτσεκ Σλοβενία)

Υπάρχουν ακόμη η Νεανική Οθόνη, σεμινάρια και διαλέξεις (master classes), η ημέρα γαλλοφωνίας, η αγορά, οι εργασίες σε εξέλιξη (works in progress), συναυλία.

Καλή θέαση και καλή δύναμη στους φανατικούς!

Στράτος Κερσανίδης

Η φωτογραφία είναι από την ταινία έναρξης, “Λευκός θεός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Ντογιάκος καίει τον Σαμαρά. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Συλλαλητήρια σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη στις 23 Οκτώβρη από τους εκπαιδευτικούς