in ,

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών Θεσσαλονίκης. Είμαστε κι εμείς εδώ

16ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών Θεσσαλονίκης. Είμαστε κι εμείς εδώ

Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφί, Τρανς) Ταινιών Θεσσαλονίκης, μια διοργάνωση της σύμπραξης για το Κοινωνικό φύλο και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του μήνα, ημέρα Κυριακή.

Για 16η χρονιά το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Θα προβληθούν 65 ταινίες από 23 διαφορετικές χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Καζακστάν, Καμερούν, Κάτω Χώρες, Κίνα, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Πακιστάν, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία.

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίκος Χατζητρύφων, μίλησε στο alterthess.gr για την 16η διοργάνωση. Μας ενημέρωσε ότι φέτος υπάρχει διπλάσιος όγκος ταινιών σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχει και το σημαντικό κοινωνικό κομμάτι με προβολές ελεύθερης εισόδου για τους θεατές. Πρόκειται για ένα Διεθνές Φεστιβάλ, όπου υπάρχουν για πρώτη φορά αφιερώματα για την καταστολή (21/09), την νεολαία (22-25/09), τον HIV/AIDS (22-25/09 ) και το κοινωνικό φύλο (28/09).

“Εξακολουθεί και σε πιο έντονο βαθμό, ο χαρακτήρας των ταινιών. Παρουσιάζονται ζητήματα έμφυλης ταυτότητας. Υπάρχει ένας έντονος εθνολογικός χαρακτήρας, μαθαίνουμε δηλαδή τι συμβαίνει σε διάφορες χώρες, πως ζει εκεί ο κόσμος” μας ενημερώνει ο Ν. Χατζητρύφων.

Οι ταινίες θα μπορούσαν να χωριστούν σε 2 κατηγορίες, αυτές που παρουσιάζουν την κατάσταση σε χώρες με μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα ανθρωπισμού, όπως η Αφρική. Δεύτερη άτυπη κατηγορία ταινιών είναι αυτές του δυτικού κόσμου (Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, Αμερική), όπου ο θεατής μπορεί να μάθει καλές πρακτικές και να φανταστεί το δικό του μέλλον. “Παρουσιάζονται 2 κόσμοι, ο ένας που χρειάζεται εμάς, και ο δεύτερος που παρέχει ένα διδακτικό στοιχείο” τονίζει χαρακτηριστικά.

Θα παρευρεθούν ξένοι προσκεκλημένοι σκηνοθέτες, και θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με αυτούς. Επίσης προγραμματίζονται συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία & το κοινωνικό φύλο καθώς και εργαστήρι για την συγγραφή σεναρίου.

Το Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών Θεσσαλονίκης στοχεύει στη γνωριμία με τα κοινωνικά, ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, στην ανάλυση της σκέψης και των συναισθημάτων σε θέματα έρωτα και κοινωνικού φύλου, στην ανακάλυψη νέων ενδιαφερόντων και αιτημάτων, στην οινωνικοποίηση της ατομικότητας, την αλληλεγγύη με πρόσωπα που υφίστανται τη βία ή την άγνοια καθώς και στην παγκόσμια συνεργασία για την μετατροπή των επιθυμιών μας σε αιτήματα και δικαιώματα, αξιοποιώντας καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Οι ταινίες που θα προβληθούν ειναι ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες ψυχαγωγίας, γέλιου, σκέψης και πολιτικής. Παρουσιάζουν θέματα γυναικών, λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς, νεολαίας, ηλικιωμένων, προσφύγων κ.α. ενώ θήγουν θέματα για το σχολείο, την εκκλησία, την οικογένεια, την προσωπική ζωή, την πολιτική εξουσία, και τον ακτιβισμό.

Στο φουαγιέ του οποίου τις ημέρες της διοργάνωσης θα εκτίθενται φωτογραφικά πορτρέτα του Χρήστου Τουρλάκη, με τίτλο “Είμαστε κι’ εμείς εδώ”, μια διοργάνωση του Σπύρου Βαρβέρη

Ο. Σ. Βαρβέρης μίλησε στο alterthess.gr για την ιδέα της συγκεκριμένης έκθεσης φωτογραφίας. “Το σκεπτικό ήταν να φωτογραφηθούν ακτιβιστές της Γκ.Λ.Α.Τ. κοινότητας, με στόχο να περάσει το μήνυμα της ανάγκης της ορατότητας” μας λέει. Η Homophonia Thessaloniki Pride και η Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο είναι χορηγοί σε αυτή την προσπαθεί, και αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο, ενώ όνειρο του Σ. Βαρβέρη είναι η έκθεση φωτογραφίας να μπορέσει να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο ετερικό, κυρίως στις χώρες των Βαλκανίων.

Ο φωτογράφος Χρήστος Τουρλάκης παρουσιάζει πορτραίτα προσώπων που αντιμετωπίζουν αρνητικές διακρίσεις, αποκλεισμό, κοινωνικό ρατσισμό, εκθέτοντας ένα μικρό κομμάτι της ψυχής τους, πορτραίτα ανθρώπων που μιλούν δημόσια για τον εαυτό τους, δραστήριων, μια φωτογράφιση ακτιβιστών, που δείχνουν ότι είναι κι αυτοί εδώ, σε μια κοινωνία συχνά φοβική και εχθρική απέναντί τους.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της έκθεσης αναφαίρεταi πως “η παρούσα συλλογή φωτογραφικών πορτρέτων, τους/τις κάνει ορατούς/-ές στο δημόσιο χώρο, εκφράζοντας τη μη διαφορετικότητά τους από την υπόλοιπη κοινωνία.

Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό δεν πειθαρχεί στις παραδοσιακές απόψεις περί ερωτικής συμπεριφοράς και γενετήσιας σκοπιμότητας, αλλά αντίθετα αναδεικνύει την αυτοτέλεια του ερωτικού προσανατολισμού και του κοινωνικού φύλου.

Η φωτογράφιση με τίτλο «Είμαστε κι εμείς εδώ» αντιπαρατίθεται στην «κανονικότητα» και φέρει στο προσκήνιο αυτούς /-ες που οργανώνουν το παρόν και το μέλλον τους με εκείνους/-ες που συζούν, συνυπάρχουν, ερωτεύονται, με γυναίκες και άνδρες που αγκαλιάζονται και φιλιούνται με όποιον και όποια θέλουν.

Η παρούσα φωτογράφιση φέρνει στο προσκήνιο τον/την διπλανό/-ή μας, το/τη συγγενή, το γείτονα/τη γειτόνισσα, όπως αυτός/αυτή θέλει να είναι.
Κατά δήλωση του φωτογράφου, «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι.»

Και Είμαστε κι Εμείς Εδώ”.

Το αφιέρωμα “Νεολαία” 22-25/09 είναι ενταγμένο στο επίσημο πρόγραμμα του «Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 5 ευρώ για κάθε προβολή, ενώ υπάρχει και το ημερήσιο εισιτήριο, για 3 προβολές, στα 8 ευρώ.

Το πρόγραμμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών Θεσσαλονίκης ΕΔΏ.

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

«Goλfω! director’s cut» στο θέατρο Αυλαία